Художниците с кампания в подкрепа на Украйна

* Инициатор е троянецът Иван Хаджийски, мотото „Украйна Forever!“; позицията – истината е само една, безразличието е недопустимо * На 16 март в столичната галерия „Port A“ се открива благотворителна изложба, сред участниците: Тео Ушев, Христо Комарницки, Ясен Гюзелев, Греди Асса, разбира се – Иван Хаджийски, и мн. др.
Позиция
Иван Хаджийски обявява кампанията на художниците в подкрепа на Украйна, БНТ, 22 февруари
СЪГРАЖДАНИНЪТ ни – художникът Иван Хаджийски, авторът на герба на Троян, който от известно време живее в София, но си остава трайно свързан с родния град, е инициаторът на кампания, която още в началото си получи подкрепата и съучастието на над 50 български художници. Присъединяват се и творци от други области на изкуството. А идеята е да се прехвърли и към Киев. Става дума за кампания, която да заяви ясната позиция на творците по случващото се в Украйна – започналата преди година (на 24 февруари 2022 г.) военна агресия на Русия на Путин с откровената варварска цел да заличи една държава и да подчини/зароби нейния народ.

ПОЗИЦИЯТА е – истината е само една, недвусмислена, без извъртания, наобратно на „никаквата позиция“ на сегашините български власти, които се ръководят от максимата на Оруел, че „невежеството е сила, а войната – мир“, както се изрази г-н Хаджийски в предаването „Култура БГ“ по БНТ с водещ Димитър Стоянович (22 февруари), където бе първоначалният анонс на художническата кампания. Истината, че има агресор, който атакува не само Украйна, а Европа и целия демократичен свят/ред и държава, която защитава не само себе си, но и Европа и демократичния свят и на която трябва да се помага с всички сили, безразличието е недопустимо и означава съучастие с агресора.

МАТЕРИАЛИЗАЦИЯТА, първата, на тази кампания – чието мото е „Украйна Forever!“ („Украйна завинаги!“), като опозиция на окупационните надписи на агресора „Russia is forever here” („Русия е завинаги тук“) – е обща благотворителна изложба, всички средства от която ще отидат за Украйна, най-вече чрез благотворителната организация на Манол Пейков и най-вероятно за закупуване на още генератори за ток. Изложбата ще бъде открита на 16 март, а неин домакин ще е столичната галерия „Port A“ на Станка Желева, дъщерята на първия български демократично избран президент след 1989 г. Жельо Желев.

СПОМЕНАХМЕ Киев – плановете са след това да се организира подобна българска благотворителна изложба в украинската столица, на която да бъде поканен и президентът Володимир Зеленски. „Защото ние, художниците, за разлика от някои български управници, не се притесняваме да заявим позицията си за Украйна в Украйна“, по думите на инициатора на благотворителната кампания и предстоящата изложба.

УЧАСТНИЦИТЕ. Те са от различни поколения и различни жанрове, както утвърдени и известни, така и съвсем млади алтернативни автори. „Интересното е, че на когото се обадихме, прие поканата за участие в изложбата и изцяло подкрепи идеята“, уточни Иван Хаджийски. А пиарът на кампанията Рубен Лазарев – собственик на софийската английска книжарница „Elephant Bookstore“, организатор на множество арт прояви и сам немалък дарител за каузата на Украйна, който участва в анонса в „Култура БГ“ – допълни (полу)шеговито: „Но ние знаехме на кого да се обадим“. Сред участниците в изложбата са имена като Ясен Гюзелев и Стефан Петрунов, които са и съинициатори, Теодор Ушев, Христо Комарницки, Греди Асса, Божидар Бончев, Сашо Стоицов, Ала Георгиева, Атанас Парушев-Шока, Филип Зидаров, осигурил и една картина на баща си – починалия наскоро голям български художник Любен Зидаров, разбира се – Иван Хаджийски, и др. Ще участват и две художнички от Троян – Емилия Емилева и Миряна Михайлова.

И ОЩЕ ЕДИН важен момент. Предстоящата благотворителна изложба и кампанията на художниците в подкрепа на Украйна, и двете под мотото „Украйна Forever!“, са изцяло гражданска инициатива – без организационното участие и „шапката“ на СБХ и каквито и да е държавни институции и структури. Което не означава, че не се търси институционална подкрепа от съмишленици. Зад инициативата на художниците вече застанаха благотворителната организация на Манол Пейков, пловдивската благотворителна фондация „Ukraine Support & Renovation“, основана по-малко от месец след започването на войната, фондация „Америка за България“, галерия „Port A“, книжарница „Elephant Bookstore“. И от нас – успех и пълен напред!

Генадий Маринов

Още по темата за войната на Путин в Украйна:

6 коментара:

Илиян Пеевски каза...

Не става ясно българските психодесни и поклонници на укрофашизма и сатанинско-джендърските евроценности, една година след предизвиканата от САЩ и НАТО руска военна операция на територията на фашистка Украйна - днес празнуват ли, скърбят ли?
А с какви "мероприятия" се слагат на поредните си господарите от Козяк - обикновено само един селски нацист би изпаднал във възторг.
Важното е, че за пореден път се доказва, че от най-добрите комунисти&наследници се пръкват най-добрите фашаги.
п.п. И като ще канят Кокаинович Зеленски, да поканят и Брендо.
Слава кокаине!

r3d33ms каза...

Ей откачалка,ходи си пий хапчетата

Илиян Пеевски каза...

Няма как да очакваш от един страхлив глупак да опонира с аргументи и факти. Тази порода нещастници винаги са анонимни и с обиди и квалификации нападат чуждото мнение. И няма никакво значение дали са бивши комуноиди или съвременни фашизоиди.
Какъв е резултата? Както виждате вече никой не коментира тук. Мълчание и царство на посредствени примати.

r3d33ms каза...

И ти като най-посредствен от приматите се върна да им станеш тартор ли? Само факта че си бил подлога на ТВОЯ месия Волен,не е достатъчен да определяш този или онзи като наркозависим. Пий си антидепресантите и не ни занимавай!

Илиян Пеевски каза...

Освен паническия страх при анонимния примат, другата характерна особеност е, че демонстрира огромно самочувствие. И понеже е изключително тъп, неинформиран и отчайващо алогичен - няма никакъв шанс да разбере какво нищожество е. Но е забавен, спор няма. Маймуните в зоопарковете също са забавни :)

r3d33ms каза...

Ами пробвай да блеснеш при тях,може и да успееш да задържиш за известно време вниманието им,докато ровят за гниди и въшки в посивялата ти и чорлава козина ;-)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |