Общината организира среща с украински бежанци

* Пребиваващите в Троян украинци не се познават помежду си, независимо че са от една административна област на Украйна и са пристигнали почти по едно и също време
 
Тереза Георгиева
Войната на Путин срещу Украйна
 
НА ЧАША чай в Информационно-културния център (ИКЦ), 15 март, посрещнахме част от украинските граждани, бягащи от войната в родината си и пребиваващи временно на територията на община Троян. Срещата бе организирана от общинска администрацията и в нея се включиха и ученици – доброволци от двете най-големи училища в града.  Целта – да помогнем за по-добра социална адаптация, като идентифицираме културните потребности на нашите гости, да разкажем за нашия край и неговите възможности, да предложим на бежанците различни спортни и творчески занимания за свободното им време.

ПРЕБИВАВАЩИТЕ в Троян украинци не се познават помежду си, независимо че са от една административна област на Украйна и са пристигнали почти по едно и също време тук. За тях беше полезно да поговорят, да разменят контакти, да споделят впечатления и опит от първите си дни на българска земя, да се ориентират. Част от тях работят дистанционно, макар и с намалени заплати, а учениците и студентите се включват в уроците и лекциите си онлайн. Въпреки военните действия учебният процес в Украйна не е преустановяван, учителите и лекторите в университетите преподават от домовете си.

Момент от срещата, ИКЦ, Троян, 15 март 2022 г.
НА НАШИТЕ гости им беше интересно да се запознаят с традициите на Троян в приложните и изобразителните изкуства и особено керамиката, за които увлекателно разказа директорът на НУПИ „Проф. Венко Колев“ Илиян Илиев. Първите желаещи вече си уговориха встъпителни уроци за работа с глина и рисуване. Други проявиха интерес и към спортни занимания – ски, бойни изкуства и мотокрос, за които ще търсим съдействие от спортните клубове. Младите троянски доброволци изразиха готовност да съдействат на своите връстници, а гостите пожелаха следващи подобни срещи.

Тереза Георгиева
, Община Троян, отдел „Култура“

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |