Нашият Йоан Дисански – най-добър млад готвач

* 11-класникът от професионалната паралелка в СУ „Васил Левски“ спечели регионалния кръг, ще се бори за титлата „Най-добър млад готвач“ в България за 2022 г. * „Едно малко градче ни показа как българският вкус може да победи“
Отличници
Йоан Дисански и Иванка Църова след награждаването
МАЛКО, но от класа, се казваше една стара, но лачена холивудска лента. Нещо подобно каза и председателят на журито от професионалисти – шеф Ивайло Димитров, при връчването на наградата за спечелената титла „Най-добър млад готвач“ на 11-класника от професионалната паралелка по хотелиерство и готварство на троянското СУ „Васил Левски“ Йоан Дисански: „Едно малко градче ни показа как българският вкус може да победи“. Малко, но от класа – важи и за градчето (Троян), и за паралелката, и изобщо за класата на троянските кулинари (млади и стари). Тук трябва да отдадем заслуженото и на съотборничката на Йоан и негова съученичка Анна Казакова, която участва в категорията „Най-добър млад сервитьор“ и се класира в челната десетка.

ВСИЧКО това се случи на възобновеното след тригодишен „ковиден“ таймаут национално състезание в категориите „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“. Организирано от МОН в партньорство с Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България и Българската асоциация на професионалните готвачи и насочено към професионалните гимназии и професионалните паралелки в направленията хотелиерство, ресторантьорство, кетеринг и туризъм в цялата страна. В което състезание споменатата професионална паралелка на троянското СУ, чието точно наименование е „Организация на хотелиерството“ и чиито ръководители и ментори са преподавателките Милена Мартинова и Иванка Църова, има редовни участия през годините и множество успехи.

Троянският тим в Благоевград – вляво Анна Казакова, вдясно Милена Мартинова
И ДА УТОЧНИМ. Йоан спечели титлата „Най-добър млад готвач“ на регионалния кръг в Благоевград (20-22 март), където се състезаваха участници от областите Благоевград, Кюстендил, Перник, София, Пазарджик, Ловеч, Монтана и Видин. Другите два областни кръга, покриващи останалата територия на страната, са в Хисаря (10-12 март) и Габрово (27-29 март). Националният финал, за който се класират най-добрите 18 отбора (готвач и сервитьор) от регионалните кръгове, ще се състои на 18-20 април в Интер Експо Център в София – там ще бъде излъчен големият (националният) носител на титлата „Най-добър млад готвач“ и „Най-добър млад сервитьор“ за 2022 г.

„АННА очарова и публика, и клиенти, и жури, за жалост при нея конкуренцията бе твърде голяма и тя ще очаква общото класиране от регионалните кръгове, за да разберем дали отива на финала. А Йоан просто ги „утрепа“, убедително – с разядката си от козе сирене с копривени крекери със свежо малиново кули и основно ястие в италиански стил, пиката от панирано свинско контрафиле с гарнитура от морковен флан с черни трюфели, шарена манджа и билкови картофи, полято със свеж сметанов сос с магданозено песто, пресен и стар чесън, лимон и каперси“, сподели ни по телефона на връщане от състезанието, буквално преди минути, г-жа Църова.

Разядката и основното ястие на Йоан Дисански
ПРЕПОДАВАТЕЛКАТА подчерта, че добрите резултати имат своята предистория: „Двамата бяха просто страхотни и тренираха дълго, за да стигнат до това състезание. Много е трудно, когато де факто две години и нещо не си карал реална практика и си се готвил само теоретично, да се явиш на такова състезание. За наша радост разполагаме със страхотни ученици, защото, както казват старите месари – от хубава мръвка, хубав суджук. И при нас е така – от добри ученици излизат добри шампиони. В процес на подготовка са и наш сладкар и барман и със сигурност ще имаме поне трима финалисти“. И издаде „тайната“, че идната седмица Йоан, Анна и съотборниците им ще се представят пред троянци със „скромна гурме вечеря“. Благодарностите на всички тях пък са към „Родопа Троян“, предоставили прясно месо за тренировките и състезанието – а се знае, уточни г-жа Църова, че „качеството на изходния продукт е от изключително значение за вкуса и аромата на готвеното ястие“.

НАКРАЯ да върнем малко лентата на троянските успехи в националните ученически кулинарни надпревари. Миналата година 12-класничката от професионалната паралелка на СУ „Васил Левски“ Мария Свиревска спечели Националната кулинарна купа, организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи, и заслужи титлата „Най-добър млад сервитьор-сомелиер на България“ за 2021 г. В предишни години тази титла е печелил друг възпитаник на паралелката и на тандема Църова/Мартинова – изключителният Илиян Петракиев, който по-късно грабна титлата и при професионалистите (г-н Петракиев присъства на сегашното състезание – като ментор на участници от гимназията в Априлци, но, разбира се, поздрави своите приятели от троянския тим – бел. ред.). Бронзови отличия в същата категория имат Мария Петкова и Деница Босева, с отлични класирания е и продължилият нагоре в барманската професия Симеон Диков-Джуми. Преди десетина години пък титлата „Най-добър млад готвач“ на България спечели Кристина Йорданова.

И ОТ НАС – браво! И успех на финала!

Т21


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |