Нашата Мария спечели Националната кулинарна купа 2021

* Абитуриентката от паралелката „Организация на хотелиерството“ в СУ „Васил Левски“ грабна приза „Най-добър млад сервитьор-сомелиер на България“ * Отлично представяне при готвачите на 11-класничката Валентина Желязкова
Отличници
Мария с купата, София, 15 май 2015 г.
ТРОЯН и професионалната паралелка „Организация на хотелиерството“ в троянското СУ „Васил Левски“ отново имат победител в Националната кулинарна купа (15 май, София) – титлата „Най-добър млад сервитьор-сомелиер на България“ за 2021 г. спечели чудесната Мария Свиревска, 12-класничка от завършващия випуск на училището. Поредно отличие за Троян, паралелката и СУ „Васил Левски“ в тази категория на най-престижната ученическа кулинарна надпревара у нас – след приза на Илиян Петракиев (спечелил по-късно и титлата при професионалистите) и бронзовите отличия на Мария Петкова и Деница Босева в предишни години, както и победата на Кристина Йорданова при готвачите.

ДА ПРИПОМНИМ. Мария заедно с 11-класничката Валентина Желязкова извоюваха втори места на регионалното състезание, провело се във Враца на 23 април и се класираха сред 18-те най-добри в България за финалната надпревара – Националната кулинарна купа 2021. Валя зае в последния момент място в отбора след отказване на титуляра и имаше много кратко време за подготовка – но показа изключителни качества и убедително стигна до финала; а там напрежението и няколко дребни грешки я оставиха извън челната десетка, което не омаловажава успеха й, че е сред 18-те най-добри млади готвачи на България. Трябва да похвалим и двете наставнички на троянските финалистки в Националната кулинарна купа на България 2021 – преподавателките в паралелката по хотелиерство на СУ „Васил Левски“ инж. Иванка Църова, ментор на Мария, и Милена Мартинова, ментор на Валя.

Валентина Желязкова и Мария Свиревска с кулинарния гуру и член на журито шеф Андре Токев

СЕГА накратко за състезанието, информацията ни е от извора – инж. Църова. Обичайното високо напрежение, остра конкуренция, тежък регламент – т. нар. „Черна кутия“, при която получаваш задачата си непосредствено преди състезанието и която е кошмар и за професионалистите. Плюс липсата на феърплей на моменти – например нашата Мария научила чак по обед (вместо още сутринта) какво ще готви състезателят от професионалната гимназия във Варна, чиито ястия според жребия трябвало да сервира и се наложило в съкратен срок да подбира вината; а защо варненецът забавил информацията е ясно – за да „елиминира“ конкурент на варненския сервитьор-сомелиер. Мария имала и малък инцидент – счупила тапата на бялото вино, но запазила самообладание, а впоследствие се разбрало, че основните й конкуренти за титлата са допуснали същата грешка (проблемът бил в тапите).

Мария с ментора си инж. Иванка Църова
Победителката с Милена Мартинова

ТРЯБВА да прибавим и безкомпромисното професионално жури, съставено от имена в бранша – за сервитьор-сомелиерите ръководено от председателя на Българската асоциация на професионалните сомелиери (БАПС) Михаил Марковски, а за готвачите и за сладкарите (където тази година нямахме представител) изцяло попълнени от членове на Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ).   

„МНОГО голям успех на Мария – едно изключително лъчезарно, възпитано и добро момиче, една прекрасна млада дама. Още по-голям защото при онлайн обучението подготовката при нас бе прекалено затруднена. Да не подценяваме и постигнатото от Валя – тя се включи в последния момент, което изискваше голям кураж и професионализъм“, коментира г-жа Църова. Попитахме я дали зрелостничката Мария смята да продължи професионалното си развитие в тази посока. Отговорът: „Не, тя ще следва друго, но това момиче има в ръцете си един прекрасен и високоплатен занаят, което винаги ще й е от полза“. 

Мария и Валентина след награждаването
И ОТ НАС – браво, Мария, браво, Валя, браво Църова и Мартинова!

Т21


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |