Половин ден с едни пораснали деца

* Професионалната паралелка на СУ „Васил Левски“ – в открит урок по готварство * „Любувах се на уверените им движения, на усмивките им – плахи и самонадеяни… На добър час, пораснали хлапета!“
Отличници
Хайде на десертите!

ПЕТ НЕЗАБРАВИМИ часа прекарах с хлапетата от 12. г клас. Любувах се на уверените им движения, на усмивките им – плахи и самонадеяни. С изненада разбрах, че децата, с които се запознах когато бяха в 5. клас, вече наистина са големи и зрели хора. Но да караме по ред. Преди две седмици моята колежка и добра приятелка Милена Мартинова сподели, че 12-класниците от професионалната паралелка („Организация на хотелиерството“) се интересуват от ресторантьорството, което е тясно свързано с тяхната професионална подготовка. Това беше добра основа за един урок (ама доста длъшък урок!) с 12. г клас по предмета „Технология на допълнителните дейности в туризма“. Казано на прост език – става дума за всички дейности, които не са пряко „хотелиерство“.

ДА ДООБЯСНЯ. В моето училище - СУ „Васил Левски“ (Троян), професионалната паралелка е по специалността „Организация на хотелиерството“. Звучи малко сложно и наистина е. Всъщност иде реч за единствената паралелка на територията на общината, която подготвя кадри за туризма, за един от най-важните отрасли за развитие на общината. Та в тая паралелка се изучава и готварство именно като „допълнителна дейност в туризма“.

Малко помощ от г-жа Мартинова никога не е излишна

И ТАКА, преподавателката Милена Мартинова, подготвена с продукти и рецепти, посрещна порасналите младежи. Тези млади хора трябваше да покажат какво са научили, а изпитанието бяха осем кулинарни рецепти. Участниците бяха разделени на четири екипа (модерната думичка е станции), като всеки екип трябваше да подготви по две блюда. Така общо се подготвиха осем ястия, във всяко от които учениците демонстрираха не само умения, но и знания за отделните технологични етапи, за терминологията, за сръчностите, демонстрираха и много добро настроение.

Кой казва, че момчетата не умеят да готвят?!

ПЪРВАТА СТАНЦИЯ (първият екип) трябваше да подготви стартерите – днес по европейски образец така се наричат добрите старомодни предястия. Задачата на тези блюда е да подготвят организма за основното хранене, да възбудят апетита. Задачата беше изпълнена. Четирите усмихнати момичета – Алия Йонузова, Здравка Кирова, Паола Владова, София Костова, показаха на практика какво могат. И ако първото блюдо – микс с прошуто, филенца грейпфрут, люспи пармезан и медено-горчичен дресинг, ми се видя достъпно и постижимо, то „производството“ на брускети и хумус определено ме шашна. Не знам дали ще се справя с хумусостроенето (миксер + нахут + загадъчни съставки), но пък оцених по достойнство втория стартер – брускети с три вида хумус (натурален, с маслини и с печени чушки).

ВТОРАТА СТАНЦИЯ беше навярно любимата ми. Топли предястия. Много ме изкефиха, защото съдържаха скъпите от детството ми макарони. Е, днес времената са модерни и отдавна са изпреварили детските ми спомени, та ще простите режещата ухото думица „нудели“ (или се казва нудъли?). И така – топлите предястия бяха две: 1. Азиатски нудели с крем от броколи и чипс от бекон, 2. Азиатски нудели с пиперки, пиле и сусам, залети със сладко-кисел сос. Тук акъла ми взе екипът на трите момчета – Борислав Нанков, Митко Борисов и Станислав Гечев. Вече никога няма да погледна тестените пръчици по същия начин, макароните наистина са висш пилотаж!

Екшън!

ТРЕТАТА СТАНЦИЯ. Основни ястия. Главни действащи лица – Владимир Петров, Денислав Койчев, Николета Краева. Не можах да запиша всички загадъчни думички, които г-жа Мартинова си разменяше с учениците, но свещенодействието с тигана и пилешкото филе ми създаде чувство за малоценност. Менюто ми издиктуваха учениците и то беше: 1. Пиле кавърма по троянски (в було от бял мъж), гарнирано с гриловани зеленчуци, 2. Пиле роле със спанак и чедър с гарнитура гриловани зеленчуци и сметанов сос. Това чудо гриловането го запомнете – тук се стои до грила и се запичат нарязаните на дебели филии зеленчуци. Става невероятно и като вид, и като вкус. Отговорих си и на въпроса как от пилешкото филе се оформя руло с плънка, но това вече е друга тема.

Без майсторско сервиране и най-доброто блюдо губи чара си

ЧЕТВЪРТАТА СТАНЦИЯ. Момичетата на десертите. Докато останалите блюда бяха в немалка степен фантазия и импровизация, тук цареше класика. Сладкарският екип Камелия Мирчева, Павлина Петрова, Памела Георгиева и Симона Димова приготвиха два феноменални и доста увъртени като технология десерта: 1. Крем „Дипломат“, 2. Торта „Павлова“ с крем апарел, гарнирана с боровинки и ягоди. Десерти, които се предлагат в немалко реномирани ресторанти по света. Това беше и единствената станция, чиито майстории не се наемам да повторя.

Но и без доброто плейтване нищо не става

И НАКРАЯ. Прекрасните ястия, подредени и украсени в чиниите за поднасяне, попаднаха в ръцете на екипа за сервиране – Мария Свиревска и Рени Колева. Не за пръв път виждам забележителните умения на нашите сервитьори, но сега двете подредени демонстрационни маси ме накараха просто да ахна. Наистина не е достатъчно да се приготви вкусно, трябва и храната да се поднесе със стил и елегантност.

БЕЗУПРЕЧНАТА РАБОТА на абитуриентите показа колко много са научили учениците от професионалната паралелка. Колко много са пораснали за четирите гимназиални години, а много от тях знам още като мъничета-петокласници. На добър час, пораснали хлапета!

Ангелина Иванова,
СУ „Васил Левски“, Троян


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |