Ще строим новата спортна зала

* Предстои одобряване на работния проект и откриване на процедура за избор на строител * Администрацията предлага финансирането да е чрез заем от 4 млн. лв.,  Общинският съвет ще реши при гласуването на бюджета днес, 18 февруари
Тема с продължение
Така ще изглежда новата многофункционална спортна зала на Троян
НОВАТА многофункционална спортна зала на Троян е включена в капиталовата програма на Община Троян за 2021 г., като за този обект в проектобюджета, параграф 5200 „Придобиване на дълготрайни материални активи“, са заложени 617 хил. лв. 117 хил. лв. от тази сума са за финансиране на работния проект, за изработката на който бе сключен договор през 2020 г. и след одобряването му от Общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ) ще бъде обявена процедура за избор на изпълнител на строителните дейности. Другите 500 хил. лв. са от допълнителна целева субсидия, осигурена от правителството (виж „Правителството отпусна половин милион за новата спортна зала“ – бел. ред.).

ЗА ЦЯЛОСТНАТА реализация на залата и прилежащата инфраструктура ще са необходими още доста средства (според предварителните разчети цялата сума ще е от порядъка на 4-5 млн. лв.), затова общинската администрация е заявила намерение за поемане на общински дълг в размер на 4 млн. лв. „При условие, че не е възможно намирането на допълнително външно финансиране, ще се наложи да бъде поет дългосрочен кредит за финансиране на всички строително-монтажни работи“, четем в мотивите.

ОБЯСНЕНИЕТО защо се предлага с приемането на бюджета да бъде одобрено намерението за поемането на този дълг и защо той трябва да е в максималния възможен размер от 4 млн. лв. е в две посоки. Първо – съгласно Закона за публичните финансите поемането на общински дълг не може да бъде решавано в хода на годината, т. е. трябва да се случи с приемането на бюджета. И второ – евентуалното одобрение ще даде възможност за теглене на максимален кредит, но „не обвързва Общината със задължително теглене на кредит“; а това е важно, тъй като „към момента няма точни параметри за финансовия ресурс за изграждане на залата и съпътстващата й инфраструктура“. Гласуването на бюджета на Община Троян за 2021 г. ще се състои на сесията на Общинския съвет днес, 18 февруари, с други думи – тогава ще стане ясно ще бъде ли дадена карт бланш за теглене на кредит за изграждане на многофункционалната спортна зала и какъв ще е възможният размер на този кредит.

ПРИПОМНЯМЕ. На 30 април 2020 г. бе обявен конкурс за идеен проект на новата троянска многофункционална спортна зала, като предварително бе избран терен – общински имот в непосредствена близост до стадион „Чавдар“ (5 дка в кв. 88 по градоустройствения план на Троян). На 8 юли стана ясен резултатът – спечели проектът на дизайнерското студио „Дизайн арт - КиК“ ООД (София), като сред водещите аргументи за този избор бяха поносимите финансови параметри за реализацията. Според опция в конкурса за идеен проект работното проектиране бе възложено на същата фирма. При посещението на премиера Бойко Борисов в Троян през м. юни миналата година бе поставен въпросът за необходимостта от нова спортна зала на Троян – град с 19 лицензирани спортни клуба, голяма спортна масовост и сериозни спортни постижения, но де факто без спортна зала (като изключим някогашния училищен спортен салон „Чавдар“, който сега изпълнява тази функция). Премиерът пое ангажимент за подкрепа, като първоначалното становище бе да се върви към съфинансиране по равно – 50% от държавата и от общината. На заседанието си на 9 декември м. т. Министерският съвет реши да отпусне безвъзмездна държавна субсидия за строителството на троянската зала в размер на 500 хил. лв. След което дойде идеята за теглене на общински заем като единственото възможно решение на финансовия проблем.

Т21


Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |