Правителството отпусна половин милион за новата спортна зала

* Миховски: „И това обещание на премиера Бойко Борисов към Троян е изпълнено!“ * Михайлова: Остава да намерим още 4,5 млн. лв. В момента тече работното проектиране“ * Министерска субсидия и за Троянския манастир – 250 хил. лв.
Тема с продължение
Външен изглед на бъдещата зала според идейния проект на „Дизайн арт - КиК“ ООД

СТАНА ясно, че на днешното си заседание, 9 декември, Министерският съвет е решил да отпусне 500 хил. лв. безвъзмездна субсидия за изграждането на новата многофункционална спортна зала на Троян – която е мечта и необходимост за спортуващите, пък и за всички троянци от десетилетия, вече има избран терен (общински терен в непосредствена близост до стадиона) и одобрен идеен проект (на столичното архитектурно студио „Дизайн арт - КиК“ ООД).

ВЪПРОСЪТ за необходимостта от нова многофункционална спортна зала бе поставен от общинското ръководство пред премиера Бойко Борисов и група възлови министри при посещението им в Троян през м. юни тази година (виж „Какво се случи в кабинета на кмета при гостуването на Борисов“ – бел. ред.). От троянска страна бе подчертано, че де факто нямаме спортна зала (като изключим пределно амортизирания някогашен училищен салон, който сега изпълнява тази функция), а в града ни има 19 лицензирани спортни клуба и на практика всяко трето троянско дете тренира някакъв спорт; с други думи – имаме добър спорт, хиляди спортуващи, но ни липсва основната база. Тогава премиерът пое ангажимент въпросът да се обсъди на нарочна среща през м. септември (която не се състоя заради епидемичната криза в страната) и възприетото общо становище бе да се върви към съвместно финансиране – 50% от правителството и 50% от общината.

ОСИГУРЕНАТА сега държавна субсидия от 500 хил. лв. не е очакваната половина от сумата (по предварителни изчисления новата троянска зала ще струва от порядъка на 4-5 млн. лв.), но е важна подкрепа. За общинската управа обаче остава тежката задача да осигури останалите средства, които са непосилни за общинския бюджет. Иначе казано – ще трябва да се търсят други източници на финансиране, за да се стигне до успешния завършек; от изявленията на кмета Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков личи, че воля има. В скорошното си интервю за Т21 на въпрос за плановете си до края на мандата г-жа Михайлова посочи сред основните цели строителството на новата многофункционална спортна зала (виж „Донка Михайлова: Представяте ли си какво бедствие е кмет песимист“ – бел. ред.).

Вътрешен изглед на бъдещата зала

ВЪВ ВРЪЗКА с министерската подкрепа троянският депутат инж. Иван Миховски направи следния коментар в профила си във фейсбук: „И това обещание на премиера Бойко Борисов към Троян е изпълнено! Току-що с решение на МС правителството отпусна 500 хил. лв. за частично финансиране на изграждането на многофункционална спортна зала в Троян. Което за пореден път доказа, че и това правителство на Борисов не дели общините на наши и други. Общо 4,750 млн. лв. получават общини от област Ловеч в края на годината с министерското решение“. Във фейсбук коментира новината и кметът Михайлова: „Радвам се, че с решение на МС е осигурена първата сума от 500 хил. лв. за започване на изграждането на многофункционалната спортна зала в Троян. За строителството на залата и на съпътстващата инфраструктура са нужни 5 млн. лв. Остава да намерим още 4,5 млн. лв. В момента тече работното проектиране“. 

***

С ОТДЕЛНО свое решение на заседанието си на 9 декември МС отпусна и поредната безвъзмездна субсидия на Троянския манастир Успение Богородично – третата по големина и значимост християнска обител в България. Средствата са 250 хил. лв. и са за ремонтни и реставрационни дейности в манастирския комплекс (в момента там продължава мащабният ремонт на източното манастирско крило и реставрацията на чудната стенопис на Захарий Зограф в манастирската църква – бел. ред.). За храмовия си празник (14 август, Успение Богородично) тази години Троянският манастир също получи министерска субсидия – 200 хил. лв., а в предишните години по същия начин бе подкрепено възстановяването на най-старото Антимово крило (1,4 млн. лв.) и довършването на новото Патриаршеско крило (500 хил. лв.). 


Т21


Още по темата:

3 коментара:

Kaloqn каза...

Нека да стане , че тез хвалби ....
а и много хубав път направихте до Старо Село

Unknown каза...

Това велико правителство ще отпусне 10% от необходимата сума.В други малки населени места построиха зали с капацитет почти колкото са местните жители. СРАМОТА!

Троенец каза...

Какво ми го хвалиш тоя бе..........!Ай.......!г-н главен троянски лакей(депутат)

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |