За новата спортна зала, субективно

* „Залата ни е нужна сега, но ще я ползваме следващите 100 години, нека я направим както трябва“

арх. Христо Пенчев
Позиция

На 30 април 2019 г. Община Троян обяви конкурс за идеен проект за нова многофункционална спортна зала в Троян; като предварително бе уточнено мястото на бъдещата зала – общински терен от 5 дка в кв. 88 по градоустройствения план (в съседство със стадион „Чавдар“). На 8 юли с. г. стана ясен резултатът от конкурса. Журито с председател главния архитект на Община Троян арх. Боян Кръстев класира на първо място проекта на „Дизайн арт - КиК“ ООД (София) с подгласници „ПроАрх“ АД (София) и „Троянарх“ ЕООД (Троян). Последва обжалване от втория – „ПроАрх“ АД, и нова класация, обявена на 31 януари 2020 г., която препотвърди резултатите; както и опцията на победителя да се възложи и работното проектиране. Тук трябва да уточним, че от идейния проект до същинската реализация има много път, минаващ през осигуряване на финансирането.

Във връзка с конкурса думата поиска арх. Христо Пенчев – съсобственик и председател на Съвета на директорите на „ПроАрх“ и главен проектант на класирания на второ място идеен проект за новата многофункционална спортна зала в Троян. Арх. Пенчев е троянец, р. 1983 г. Учил е в ОУ „Иван Хаджийски“ и след това в Строителния техникум във Велико Търново. Завършва архитектура в УАСГ - София, а професионалният му път започва през 2003 г. именно в „ПроАрх“ (основана през 2000 г.). В професионалната му визитка са проектите (работни, идейни и концептуални) на десетки обществени и жилищни сгради в страната и чужбина, сред тях: жилищните комплекси „Парадайс Плейс“, „Елегант“, „Зоопарк“, два жилищни комплекса с еднофамилни къщи, апартаментен хотел, зала „Арена Армеец“ и др. – в София; реконструкция и пристройка на Интерхотела във Велико Търново, многофункционална спорта зала във Вършец, лекоатлетическа спортна зала в Бургас, жилищен комплекс в Сандански, ваканционен комплекс в с. Баня, община Несебър, съдебен комплекс в Прищина (Косово), спортен комплекс в Ербил (Иракски Кюрдистан) и т. н.
Т21

Проектът на „ПроАрх“ АД (София), класиран на второ място
В НАЧАЛОТО на 2019 г. бе обявен архитектурен конкурс, в началото на 2020 г. той официално приключи. Повечето ни съграждани не се интересуват каква точно зала ще се построи, интересуват се само час по-скоро това да се случи. Може би с основание, тя им е обещавана отдавна, нуждата от нея е огромна. Като това не трябва да бъде просто зала с трибуни, трябва да бъде спортно средище – храмът за многобройните спортни клубове в града. Отчайващо е да се види пълна лекоатлетическа писта на стадиона с непрофесионално спортуващи в края на работния ден, а да няма къде да се преоблекат, да ползват тоалетна, да пият по една бира или фреш накрая. На гражданите не им е работа да мислят къде е най-подходящото място, какво да бъде заданието за проектиране, дали ще струва 3, 4 или 5 млн. лв., колко би струвала поддръжката на подобно съоръжение след това… Те просто си искат залата.

ОЩЕ в началото ще подчертая, че съм пристрастен и не мога да бъда напълно обективен по темата, защото съм един от участниците в обявения конкурс. На второ място, убеден съм в несъстоятелността на премирания на първото място, но за това по-късно.

ПРОВОКИРАН съм да пиша от последните коментари, публикувани в местни медии, че според общинската администрация „по-възрастното поколение архитекти не желае да приеме, че по-младите инженери предлагат по-добър вариант за спортната зала”. Аз съм на 36 години, роден съм в Троян, работя от 17 години в голяма архитектурна фирма в София, от няколко години съм съсобственик и председател на съвета на директорите там. Проектант съм на спортната зала във Вършец (мащабът е подобен на троянската), част съм от проектантския екип на „Арена Армеец“, както и множество други обществени и жилищни проекти – от еднофамилни къщи по 150 кв. м до затворени жилищни комплекси с по 250-300 апартамента. Казвам това не за да се хваля, а за да подчертая, че макар още минаващ за млад, имам богат проектантски опит. Затова предполагам разбирате учудването ми от представата на общинската администрация за причините, поради които обжалвах конкурса. Ето и фактите.

Поглед отвътре на залата, проектирана от арх. Пенчев
СЛЕД ОБЯВЯВАНЕ на първоначалните резултати от конкурса през м. юли 2019 г. обжалвах решението за класиране пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). В свое решение от 14 ноември 2019 г. КЗК отменя като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО решението на кмета на Община Троян за класиране на конкурсните проекти и връща процедурата за ново класиране. С ново решение от 31 януари 2020 г. кметът обявява ново класиране – на първия са отнети 10 точки, на нас са увеличили 10 точки, като подредбата се запазва. Не обжалвах второто решение не поради липса на основания, а поради изчерпано доверие към обективността и усещането за предопределеност на бъдещите решения. Явно Общината (най-общо казано) бе решила, че това ще бъде проектът, който трябва да се реализира, независимо от фактите.

ВОДЕНИ от желанието си за прозрачност и публичност, след като процедурата официално приключи, поискахме с писмо от кмета да бъде организирано обществено обсъждане на всички участващи проекти. Така троянската общественост щеше да се запознае подробно с всички предложения, участниците да споделят своите концепции, журито да изложи мотивите си за оценка, а Общината като възложител да определи последващите си действия. Отговор не получихме, обществено обсъждане не бе организирано. Реших, че поради настъпващата икономическа криза Общината е преразгледала своите приоритети. Допреди няколко седмици, когато премиерският джип спря в Троян и след това прочетох, че „зала ще има“.

ЧРЕЗ ВАС отправям няколко въпроса към общинската администрация:
     1. От какво се срамува, за да не организира обществено обсъждане и да покаже всички проекти?
     2. Истина ли е, че се работи по окончателния проект, ако е така, на какво правно основание?
     3. Какъв проект ще бъде завършен в края на м. септември по думите на представители на общинската администрация?

Проектът на „Дизайн арт - КиК“ ООД (София), класиран на първо място
И МАКАР да вярвам в принципа, че насила се взима, но насила не можеш да дадеш, вярвам и в това, че общественият ресурс трябва да се разходва по най-прозрачния и смислен начин. Приложено изпращам съпоставка на проектите на първо и второ място. Говорил съм с колегите архитекти, класирани от 4-то до 7-мо място, като всеки един от тях е готов да публикува проекта си и да защити концепцията си. Залата ни е нужна сега, но ще я ползваме следващите 100 години, нека я направим както трябва.

10 юли 2020 г.
арх. Христо Пенчев

2 коментара:

Unknown каза...

Да се кажат и имената на журито, защото всеизвестно е, че в общинската администрация на ръководни постове /строителство, ТСУ/ се подвизават крайно некомпетентни и некъдърни уж инженери с почити никакво или неподходящо образование.

nmkolev каза...

Само хора, живели в пещера последните 30 години, могат изобщо да допуснат до класиране проект като победилия...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |