Искаме Вашата подкрепа за построяване на нова спортна зала!

* Нима всички ние не заслужаваме това, нима децата ни и младите хора на община Троян не заслужават едно по-добро място за спорт и забавления, нима не си заслужава Троян да бъде като всеки друг европейски град?!
Фенклуб към БК „Чавдар“ - Троян 
До:
Донка Михайлова, кмет на община Троян
Николай Тодоров, председател на ОбС - Троян
Копие:
вестник „Троян 21“
Уважаема г-жо Михайлова,
Уважаеми г-н Тодоров,
 
ОБРЪЩАМЕ СЕ към Вас, като представители и органи на местната власт в община Троян, за да изложим свои наблюдения във връзка с развитието на спортната дейност и видовете спорт на територията на нашата община, в частност - баскетбола като постепенно налагащ се и печелещ все повече интерес и популярност спорт сред населението. Както и да поискаме Вашето съдействие и подкрепа за реализиране на инвестиционен проект – построяване на нова многофункционална спортна зала в град Троян.

ИЗГРАЖДАНЕТО на такъв вид спортно съоръжение безспорно е нелека задача. Безспорни, обаче, са и ползите и положителните аспекти от такава придобивка за всяка община в България. В настоящето писмо няма да се фокусираме и да даваме пример с градовете, в които подобни инвестиции бяха реализирани през последните години и чиито жители се радват на мероприятия от всякакво естество – спортни, културни, забавни, музикални. Това, което ще изложим тук, е продиктувано единствено от любовта ни към Троян, към спортните ни традиции и култура, към баскетбола. В името на всичко това повече не можем да бъдем равнодушни и искрено се надяваме на Вашето внимание и последваща гражданска позиция по изложеното по-долу.

1. ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ няколко години БК „Чавдар“ (мъже) се нарежда в челната тройка на лигата, в която участва. Същото се отнася и за всички отбори, които са създадени и се подготвят към детско-юношеската школа на клуба. Въпреки неблагоприятните условия, касаещи „залата“ или по-точно физкултурния салон, който се използва за тренировъчен процес и официални домакински мачове (размери и очертания на игрището, техническа и климатична обезпеченост, ограничени места за зрители и за гостуваща агитка), играчи и треньори дават всичко от себе си за постигане на добри резултати, за реализиране на поставените цели и за най-важното – да радват всички фенове и любители на този спорт. А те не са малко и за съжаление голяма част от тях не могат да бъдат част от всичко това поради описаните причини. Да, всички се радваме и се гордеем с успехите, но дали всички си даваме сметка какво и колко е нужно за постигането им?!

Не е за пренебрегване и фактът, че към настоящия момент Българската федерация по баскетбол (БФБ) прави огромен компромис с утвърдените правила и изисквания за действаща зала, за да може любимия на мнозина троянски клуб да се състезава и да бъде част от баскетболна България. Не бива, все пак, да бъде пренебрегван и това, че не е ясно до кога клубът ни ще може да разчита на благоволението на федерацията и на правените до този момент компромиси. Не бива да се допуска БК „Чавдар“ да бъде изключен и да се прахоса трудът на ръководство и радетели на баскетболния клуб, които с общи усилия и лично финансиране допринесоха за това, което имаме сега. За да бъде Троян част от спортния български елит, както и да си позволим да мечтаем градът ни да бъде домакин на национални и международни мероприятия от високо ниво, вече е изключително необходимо построяване на зала. Зала, която да отговаря на актуалните в изисквания по отношение на многофункционално използване, на технология на функциониране (капацитет на залата, игрално поле, достъпна среда за хора в неравностойно положение), както и на техническа инсталация (пожаробезопасност, пожароизвестяване, отопление, вентилация, климатизация, акустика, видеонаблюдение и т.н.). Питаме се, нима всички ние не заслужаваме това, нима децата ни и младите хора на община Троян не заслужават едно по-добро място за спорт и забавления, нима не си заслужава град Троян да бъде като всеки друг европейски град?! Разбира се, че заслужава!

2. ПОЛЗИТЕ ОТ СПОРТА за всяко общество, бил той баскетбол или всеки друг, са много, за да бъдат изброени тук. Те са не само важни за здравословното, физическото и емоционалното израстването на всяка личност, но и спомагат за духовния, културния и икономическия растеж на всяка общност. Населените места в община Троян са всеизвестни със своите културно-исторически богатства и традиции, предпочитани са за отдих и почивка не само от български, но и много чуждестранни туристи. Изграждането на многофункционално спортно съоръжение и модернизация на вече съществуващите е предпоставка Троян да бъде избиран за домакин и организатор на различни спортни, културни и образователни състезания и инициативи – ученически игри, състезания и турнири по видове спорт, подготвителни лагери на местни и чужди клубове, концерти и други. Част от тях могат да залегнат в официалния календар на училищата и/или общината, а други да допълнят общинските програми за спорт и физическо здраве. Това, предполагаме ще се съгласите, неизменно води до благоприятно въздействие върху бизнеса, туризма, покупателната възможност и стабилност, социалния статус и физическото здраве на хората, запазване на младите хора и превръщане на община Троян в предпочитано и по-добро място за живот. А това, вярваме, е кауза за всички нас – жители, Общински съвет и ръководство на община Троян.

ПРИЛАГАМЕ кратка история на баскетболен клуб „Чавдар“ - Троян. Като благодарим предварително за Вашето внимание, оставаме в очакване на отговор (наскоро в открито писмо своето желание за изграждане на нова спортна зала в Троя изразиха и група родители на деца, играещи баскетбол в детската школа на БК "Чавдар", виж "За нова спортна зала в града ни" - бел. ред.).

16 януари 2017 г., Троян
С уважение:  
Фенклуб към БК „Чавдар“ – Троян


Кратка история на БК „Чавдар”

ОТ ВЪЗНИКВАНЕТО на баскетболната игра в света са изминали над 120 години. В България тя навлиза през 1919 г. и за кратко време става един от най-разпространените спортове в страната. В град Троян, по мнението на някои наши съграждани, е имало наченки на баскетболната игра още през 40-те  години на 20. век. Баскетболен клуб „Чавдар” Троян е създаден през 1954 г., а тази дата се приема за начало на организираното практикуване на този спорт в града.

ПЪРВИ ДЕЯТЕЛИ на клуба са д-р Стоян Кожухаров, Иван Христов-Ицата, Иван Милиджийски, Стефан Вълов и др. От 1955 г. мъжкият отбор участва последователно в „Б” РБГ (мъже), и втора „А” група до 1986 г., постигайки призови класирания от 2-ро до 6-то място. Известни треньори в клуба през този период са Ицата, Иван Милиджийски, Стефан Генков и Георги Шейтанов. В мъжкия отбор на клуба са участвали и двама национални състезатели: Климент Каменаров и Койо Коев.

ОТ 1990 Г. ДО 1993 Г. под ръководството на президента Милко Вачев БК „Чавдар“ възстановява участието си в „А” РБГ (мъже). От 2009 г. отново имаме мъжки отбор в „А” РБГ, който се състезава и в момента. БК „Чавдар“ - Троян е регистриран като сдружение с нестопанска цел и се управлява от седемчленен Управителен съвет с председател Петър Лалев. През сезон 2013/2014 г. мъжкият отбор на клуба завърши на второ място, а през 2014/2015 г. и 2015/2016 г. - на трето, в крайното класиране на първенството на „А” РБГ. През 2014 г. и 2016 г. отборът се класира на второ място в турнира за Купата на Българската федерация по баскетбол.

ПАРАЛЕЛНО с мъжкия отбор се развива и Детско-юношеска школа, която през годините показва завидни резултати и успехи. В момента в школата има пет възрастови групи момчета, общо 125 деца, с тенденция за увеличаване през следващата година. Благодарение на добри инициативи и практики на партньорство между училищата в града и БК „Чавдар” в последните няколко години се наблюдават и силни училищни отбори, които достойно могат да представят своето училище и града ни на различни ученически първенства в страната.

Троянци получават среброто си в турнира за Купата на федерацията, 2015/16 г.
ТРОЯН Е МАЛЪК град, но в баскетбола мери сили с големи областни градове. И въпреки настоящите условия за спорт и тренировъчен процес и децата, и мъжкият отбор на БК „Чавдар“ се представят на едно високо и заслужаващо адмирации ниво.

Фенклуб към БК „Чавдар“ – Троян

26 коментара:

Анонимен каза...

Пожелавам сили и воля за реализиране на това начинание. Град с традиции като Троян го заслужава!

Анонимен каза...

Спортен деятел: Адмирации към авторите на Обръщението - всеобхватно,интелигентно и издържано във всяко едно отношение. Да се надяваме на чуваемост и адекватна реакция от отговорните фактори.А в това време спортните кадри още по-упорито и професионално да работят за изграждане на местни спортисти ,които в Нова зала да радват троянци.А , дано да я има!

Анонимен каза...

НЕспортен дихател:Бе те пари за почистването на снега нямат,вий за спортна зала искате.

Въпрос:И къде ще бъде построена тази зала?
Сигурно до новите гробища на пет часа път с камили.

Анонимен каза...

А за футбола кога ще направите нещо ?

Анонимен каза...

Дано стане!Нужно е за града!Амин!

Анонимен каза...

Как къде ще се построй?Не чете ли ,че мястото вече го има ,зад административната сграда на Елма?Има ли воля и желание за работа,всичко се постига!ДАНО!

Анонимен каза...

Необходимо е не само спортна баскетболна зала , а цялостно спортна зала с различни видове съоражения. Дали това ще са фитнес център , мини футболни игрища или тенис на маса необходими са . Ако им се сложи някаква такса за външни лица така сама по себе си залата ще може да си поема малка част от консумацията на ел енергия или каквото и да е ..

Анонимен каза...

Е за футбола достатъчно се прави в дискотека Роял. Вечерта преди домакински мач момчета показват финтове всичките си повярвали, а на другия ден на Боби Иванов (адмирации) се чуди от къде да си събира играчите.А камоли да ги накараш тези пияндета да отидат да гостуват някъде !!!

Анонимен каза...

Ей сега стана вече големия цирк...Ще излязат десетки спортни деятели напред да дават акъл:):):)

Анонимен каза...

До:
Донка Михайлова, кмет на община Троян
Николай Тодоров, председател на ОбС - Троян

Уважаема г-жо Михайлова,
Уважаеми г-н Тодоров,

След като с общински пари ще строите спортна зала за нуждите на стотина души около баскетбола,
ние искаме с общински пари да ни построите закрит плувен басейн с кула за скокове във вода.

С уважение:
Фенклуб на плувците - Троян

Анонимен каза...

До:
Донка Михайлова, кмет на община Троян
Николай Тодоров, председател на ОбС - Троян

Уважаема г-жо Михайлова,
Уважаеми г-н Тодоров,

След като с общински пари ще строите спортна зала за нуждите на стотина души около баскетбола,
ние искаме с общински пари да ни построите младежки дом за нуждите на учениците и участниците в олимпиадите по физика, химия, математика и програмиране.

С уважение:
Фенклуб на знаещите ученици - Троян

Анонимен каза...

До:
Донка Михайлова, кмет на община Троян
Николай Тодоров, председател на ОбС - Троян

Уважаема г-жо Михайлова,
Уважаеми г-н Тодоров,

След като с общински пари ще строите спортна зала за нуждите на стотина души около баскетбола,
ние искаме с общински пари да ни построите младежки културен дом за нуждите на младите керамици, художници и практикуващите художествени занаяти.

С уважение:
Фенклуб на творците на изкуство - Троян

Анонимен каза...

До:
Донка Михайлова, кмет на община Троян
Николай Тодоров, председател на ОбС - Троян

Уважаема г-жо Михайлова,
Уважаеми г-н Тодоров,

След като сте прочели горните три поста на един и същ малоумник и комплексар нали разбирате колко необходима е нова многофункционална зала за Троян!

С уважение:
Фенклуб на нормалните хора - Троян

Анонимен каза...

Нормални ора в Троян няма, оти всички бегаа.Останаа само афтържии и заклети фенове!

Ted каза...

Vie iskate da pravite pir po vreme na chuma be. Otkade tolkova pari za zala,koqto shte bade izpolzvana predimno za nujdite na edin ne osobeno populqren sport v BG???

Unknown каза...

Ето я и новата "далаверка" в селУ Троян... Един уж дарява имот на общината за да може по лесно после да са готови разрешителните и ЕВРОкражбите... Баскетбол казват те ??? А защо нашето читалище гине и няма нищо освен по празниците... крадете ама дано ви дойде времето някой ден...

Unknown каза...

До всички който са схаванали за какво става дума... тази Донка Михайлова да не богоизбрана червена гайда ? Кога в Троян ще дойде някой както има в Калофер или Копривщица ??? За кмет който да не ме срам да го срещна по улицата ? Или и в Троян вече българи не останаха ?

Анонимен каза...

До всички, които схванаха за какво става дума...Мондешки даряват 12 декара от всичките им 900, които купиха на безценица, с тях си купуват влияние.До статията, посветена на дарението виждаме тази с писмото на баскетболистите с огромната им молба да имат спортна зала.Донка и дарението са чисти като сълза, защото е важна волята на спортните деятели.хаха, коментар

Анонимен каза...

"Всичката Мара втасала само залата и липсва". Тези дни имаше репортаж за новопостроена спортна зала в Пловдив,огромен ресурс вложен, калкулират огромни разходи, възвращаемост от наеми мижава и не могат да я поддържат.Това ли искат за малък град като Троян!?!

Анонимен каза...

Да ви е честита новата спортна зала "Мондека Арена". Да живей Донка, да живей баскетбола, Троян в 32-ри век !

Анонимен каза...

По-добре е да плюем и нищо да не се прави!Младите да заминават в чужбина,децата да не спортуват,а после да се чудим защо пада възрастта за употреба на алкохол и наркотици!Нека се направи нещо за децата!

Анонимен каза...

Младите заминават в чужбина не защото им липсва новата спортна зала "Мондека Арена", а защото им липсва бъдеще в такава държава.

Анонимен каза...

ма тея наш`те баскетбудалисти имали и фен-клуб?
Това е гоем майтап :)

Ивайло Моев каза...

В този град има само анонимни души с мнение и много злоба

Анонимен каза...

А ти какво каза по темата?

Анонимен каза...

Спортна зала си имаме!Да се смени тоя дето решава кой ще я ползва-незабавно.А ако някой желае частна база или зала-моля-да си я направи!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |