Решава се за училищата във Врабево и Дебнево

* Донка Михайлова: „През тази седмица, заедно с учителите и кметските съвети във Врабево и Дебнево, ще обсъдим бъдещето на училищата в двете села“ * Ангелина Иванова: „Истината е, че при много училища „със замиращи функции“ има някакъв политически чадър“
Образователни
Големият проблем е ясен - няма деца, няма и ученици
НАУЧИХМЕ, че преди дни началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) – Ловеч Еленко Начев и общинското ни ръководство са имали среща с директорите на училищата в община Троян. Темата: оптимизация на училищната мрежа, по-точно - неизбежната и спешна оптимизация. Или казано съвсем ясно - сливането/закриването на някои селски училища, които са на ръба: с критично нисък брой ученици, преобладаващи маломерни и слети паралелки, влошено качество на образователния процес, нарастващо дофинансиране от общинския бюджет.

ТОЗИ НЕОБРАТИМ ход бе ясен от години, поне 15-20, но темата бе твърде чувствителна и никоя общинска управа, включително и сегашната не намираше кураж да извърши оптимизацията. Спомняме си една среща в подобен формат през 2012 г. Тогава ясно се каза, че четири селски училища – в съседните села Орешак/Черни Осъм и Дебнево/Врабево, както и ОУ „Иван Хаджийски“ в града са изправени пред тежки проблеми и вариантите са три: сливане, преструктуриране, закриване.

НА ОНАЗИ среща (през 2012 г.) кметът Донка Михайлова заяви: „Ние не искаме да закриваме училища, ние искаме да спасяваме училища“. Но тогавашният началник на РИО (сегашното РУО) Райко Райков предупреди: „Ако се чака – отивате до стената и няма разминаване“ (виж „Търси се изход за четири селски училища“). Пак тогава ресорният зам.-кмет Поля Димова бръкна безмилостно в раната, назовавайки нещата с истинските им имена: „Всяка година броят на учениците в 10-те общински училища намалява с над 100. Тенденцията към намаляване е трайна”; и още – определи маломерните и слетите паралелки, каквито има в повечето тукашни училища, особено при тези в селата, като „образователен анахронизъм за 21. век“ (виж „Предстоят тежки решения в образованието“). И явно сега (през 2017 г.), със скорошните нормативни промени в родното образование и най-вече с отпадането на 8. клас от основната образователна степен, което допълнително ще обезкръви някои училища, сме изправени до стената. 

ЕТО КАКВО написа в неделя (15 декември) в страницата си във фейсбук г-жа Михайлова: „Предстои ми трудна седмица. През тази седмица, заедно с учителите и кметските съвети във Врабево и Дебнево, ще обсъдим бъдещето на училищата в двете села. Знам колко отговорно е това решение! Законът за училищното и предучилищно образование предвижда 8. клас да отпадне от основния курс на обучение, т. е. в тези училища да няма 8. клас. Това ги обрича. Търсим най-доброто решение – за учениците, за учителите, за бъдещето на тези живи села. Ще предложим да формираме Обединено училище с бази в Дебнево и във Врабево. Това предполага да отпаднат маломерните и слети паралелки. Ще има работа за всички редовни учители. Ще съхраним и общежитието във Врабево. Ще дадем шанс за професионално обучение на децата. Надявам се да стигнем до най-доброто решение“.

А ЗА ФИНАЛ ще цитираме една учителка и бивша директорка на закритото училище в с. Добродан, Ангелина Иванова (виж „Грижите – с мярка…“): „И остава въпросът – защо е всичко това? Истината е, че при много училища „със замиращи функции“ има някакъв политически чадър, а и при високата честота на някакви избори в България никой Общински съвет не смее да поеме риска да се издъни. Нека се направи един публичен анализ на училищната мрежа в общината. Нека се види къде какво става, кой какво прави. Нека се публикуват т. нар. „натурални показатели“ – брой ученици, брой паралелки и групи, брой педагогически и непедагогически персонал. Нека поговорим и да видим какво бъдеще ще заложим за нашите деца“.

Т21

* Бел. ред. В следващ материал - подробности по внесеното за одобрение в Общинския съвет предложение на кмета Донка Михайлова за сливане на училищата в с. Дебнево (ОУ„Любен Каравелов“) и с. Врабево (ОУ„Христо Ботев“) в Обединено училище "Иван Вазов", становищата на педогогическите и кметските съвети в двете села и проведените срещи.

Още по темата:

22 коментара:

Анонимен каза...

Жалката истина не само за училищата със затихваща функция ,а и за България - държавата с затихващи функции............, ......моля позитивно настроени да не четат.
,, - В доклада на Департамента по социални и икономически въпроси към ООН се изнасят данни, които ние в Института по демографска политика отдавна сме обнародвали. Още преди 10 г. казахме, че населението на България през 2050 г. ще бъде 5 милиона.
Важно е обаче каква ще бъде етническата структура тогава. Според Демографския институт от петте милиона - 2.8 млн. ще бъдат роми, 700 хиляди - турци и само 1.7 млн. ще бъдат българи. Тези данни са отчайващи и притесняват всеки, който мисли за българския етнос. Фактически българите изчезват, изчезва и българският език. През 2050 г. български ще говорят само 1.7 млн. души, докато преди 60 г. са го говорили 9 млн. Другите вече не говорят на официалния ни език.

Сега сме на 6-о място по смъртност в света и дори изпреварихме държави като Сирия, където има война
Генофондът ни е увреден и се раждат все повече деца с аномалии
53% от всичките новородени през 2014 година нямат за майчин език българския.

- Цялото това бедствие се дължи на 25-годишното безхаберно управление на едни партии с пълни мандати - БСП, СДС, ДПС, и НДСВ, които нищо не направиха в тази сфера.
- България не само намалява, тя става и все по-болна. През 2012 г. българите са изконсумирали около 150 млн. опаковки лекарства, а на следващата - 250 млн. опаковки. Това е косвен показател, че нашите сънародици стават все по-болни. Ние държим първо място по заболяване и смъртност от инфаркти, инсулти, респираторни заболявания, астма, диабет и т.н. в Европа, а за някои от тях и в световен мащаб.

Освен това България се ислямизира - има 1300 джамии, а пък действащите църкви са 500. У нас живеят 700 хиляди мюсюлмани и те имат 1300 джамии. В САЩ, където има 10 млн. мюсюлмани, също има 1300 джамии. И в Европа никъде няма толкова джамии. За какво се подготвя нашата територия? За сравнение докато България ще намалее с 29.7% до 2050 г., то населението на Турция ще се увеличи с 34%. През 2090 г. турците ще станат 90-100 млн. души.

София, която ще стане 3 милиона, а цялата площ на страната ще бъде обезлюдена. Из нея ще вилнеят цигански банди и никой няма да може да ги спре.
- Всичките страни с катастрофични демографски тенденции са от бившия соцлагер. Нещо повече, даже в списъка със страните с най-голям брой самоубийства на глава от населението - от 13 държави, 12 са бивши комунистически страни. Единствената друга е Япония. Наследеното от комунизма ни убива и сега.
- Един от възможните спасителни пътища е да се върнат част от стотиците хиляди българи, заминали в чужбина. Как може да стане това?

- Доходи, доходи, доходи. Няма друга рецепта.,,

Анонимен каза...

Всяко семейство трябва да има поне две деца.

Анонимен каза...

Първи , явно добре боравиш със статистиката, но това какво има общо с въпроса по оптимизация на училищната мрежа в Общината ? Провеждат се срещи на троянското ръководство с обществените ръководства на двете села за вземане на най-доброто за двете села. И какво се оказва директорката Подаяшка е против всяко разумно решение. Защо ? - защото се страхува за директорското място. А не се сеща , че никой в Дебнево не я иска ,а и пияният и мъж , за когото всички в селото знаят , че той подпали училището.

Анонимен каза...

3-ти,това което 1-ви е написал има 100% отношение към въпроса.По тези въпроси много се говори,но нищо не се прави.Минава ни покрай ушите все едно това не е наш проблем.Механизми има,дори и за беден народ като нашият.По-точно обеднял,благодарение на една върхушка хитреци които всячески му съдират кожата.И ако има виновни,то са тази банда крадци,които живеят на гърба на добрия и честен българин.Училището е възникнало от жаждата за знание и нуждата от осъвършенстване и ще престане да съществува поради липса на деца.Това е съвсем нормално явление.България е минала и преживяла много войни,но едва ли някой би предположил каква ще бъде причината за изчезването на един такъв древен народ като нашия.Нека всеки осъзнае своята собствена вина за това положение.

Анонимен каза...

В коментар 1-ви добре е описано, макар и част от състоянието на държавата и общините ни. Нещата са дори още по-зле!
Добре е да се припомни, че "успешната" кметица Михайлова НЕ СИ МРЪДНА пръста и предишния мандат и сега за спасяване на човешкия ресурс в община Троян и особено на младото и репродуктивно население.
Хайде сега да си спомните с какво бе заета Михайлова предишния мандат - ами да прави грандиозни канали и да усвоява, усвоява...усвоява еврофондове. Да "усвоява" готови пари за неефективни и НЕ ОТГОВАРЯЩИ на проблемите на Троян европроекти.
Нещо повече – нито Акимов, нито Михайлова бяха и продължават да не са наясно, че това е проблем номер едно за Троян! В нито една от Програмите на общината този проблем нито е изведен и заложен като такъв проблем, нито са предвидени каквито да е мерки за продоляването му.
А и защо да го правят? Там се изисква много сериозна работа и много знания и умения, а нито Акимов, нито Михайлова ги притежават. Дайте им само да правят европроекти и да се хвалят как усвояват готови пари. За друго не ги търсете. Те друго и НЕ МОГАТ и НЕ ЗНАЯТ! Тотални въздухари са като кметове!
В същото време хората и особено младите се изнизваха от Троян и тръгнаха по света или в други градове да раждат и да отглеждат децата си.
Многократно от трибуната на ОбС Троян Михайлива /а преди това и Акимов/ бяха предупреждавани, че губим населението и че ВСЯКА СТОТИНКА ОТ БЮДЖЕТА, КОЯТО НЕ Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ЗА СПАСЯВАНЕ НА ЧОВЕШКИ*Я РЕСУРС НА ОБЩИНА ТРОЯН Е ПРОПИЛЯНА!!!! Това им бе казвано и повтаряно многократно.
И Акимов и Михайлова разчитаха и разчитат, че като си КУПЯТ троянските медии и че като започне един напудрен и розов ПиАр - ще успеят да измамят населението и явно са си въобразили, че ще бъдат подминати от бедите.... от бедите КОИТО ТЕ НАТВОРИХА с простотията и невежеството си.
Я вижте каква поредна „шпакла“ е ударил Т21 в статията, цитирам - „кметът Донка Михайлова заяви: „Ние не искаме да закриваме училища, ние искаме да спасяваме училища“ „
КА БЕ? Как ги спасява? Дайте нещо конкретно, а не поредните захаросани и клиширани общи приказки на Михайлова!
*
Колко са родените троянчета в троянската болница? Защо от години се крие какво е състоянието и тенденциите? Как си представяте /примерно/ 120 новородени деца да попълнят паралелките за първи клас в .....9 /девет/ училища на територията на общината? А колко от тези /примерно/ 120 деца ще останат в Троян и колко ще заминат с родителите си в други градове и държави?
Колко пъти им се повтори на Михайлова, че според статистиката процента на младите хора застрашително отива и ще падне под 10%, което е нещо ужасяващо и ясен сигнал за ликвидирането на една община? КОЛКО пъти? Какво си въобрасзява Михайлова, че Г.Маринов като скрие и покрие и тази информация процентите ще се вдигнат? За Троянски глас дори дума не обелвам. Такова падение и до такава жалка картинка е докаран този вестник, че бившите редактори и журналисти сигурно се въртят в гробовете си от тази пародия на вестник.
Както и да е! Следващата неизбежна стъпка ще е затварянето на половината училища в Троян и редуцирането до 3-4 училища за цялата община. След това 1-2 училища, а накрая – Михайлова успешно може да загаси лампите.
п.п. С глобите и санкциите за над 5 милиона лв, които плащаме заради простотията и невежеството на Акимов и тогавашния ОбС имате ли представа колко неща можеха да бъдат създадени за младите хора на Троян? На една от сесиите на ОбС изброих какв можеше да бъде създадено.
Да, ама не!
Сега плащаме 5 милиона за едното НИЩО и за оня що духа. За този финансов погром нееднократно беше предупреждаван Акимов, а „успешната“ Михайлова не си мръдна пръста да му потърси отговорност, както и да върне поне част от тези пари, нещо лоето направи кмета Казанджиев в Ловеч.!

Анонимен каза...

Село без поп, даскал и без начално училище е като жена без цици-е казал народа. Закриете ли училище в селото, то младите изчезват в града а селото отива на кино/такова в Троян нямаме/.Повече коментари в четвъртък на пазара.

Анонимен каза...

Когато попадна по работа в общината и срещам бивши комсомолски, и партийни "величия", когато виждам усмивките, слушам начина на изразяване, умилкващия и угоднически тон се връщам години назад, когато начина на работа и отношение към обикновените хората беше същия. Думи, думи, думи, и умилкване, за да се скрие истинската същност. Зад лъжи и фалшиво изражение-заблуда и приспиване на народа!
Добре, че още в най-ранната си младост осъзнах това, и никога не им повярвах!
Критикувах и бивах изхвърляна, изразих мнение и останах без работа!
За радост ми изписаха вежди!
Сега след почти 20 години извън България, и виждайки състоянието на нещата тук?-ще си харча пенсията другаде!
Знам какви ще са реакциите след написаното, но пожелавам на всеки българин да поживее и поработи извън страната ни, за да ме разбере за какво става на въпрос.

Анонимен каза...

Илиане Пеевски!
Дай конкретни указания. Ти си нашият Ленин. Ти непрекъснато пращаш депеши от далечна Оделаида. Ти си нашето вдъхновение. Без тебе революцията в Троян е невъзможна. Ела си илиане. Ела за да оглавиш борбата с комунистите, които в Троян са толкова много. Останахме да се борим само ти от Аделаида и ние тук петима-шестима. Ела да стегнеш редиците, наш ненагледни Троянски Владимир Илич Ленин

Анонимен каза...

Имахме заводи и работа - загубихме ги през 1989г
Имахме училища - все повече ги губим.Бяхме 30000-ен град - днес сме наполовина.Във всяко село имаше детска градина, промишлени цехове - днес нищо не работи.
Бяхме скромни, но щастливи, госпожо седма. Днес сме откровено нещастни. Самоунижаваме се, самосъжаляваме се, страдаме и кой знае защо търпим, търпим.

Анонимен каза...

Нали трябваше да се затрият заводите за да се пръкнат от някъде комунистическите милионери и мутри, за да си построят пак заводи, фабрики и цехчета.

Анонимен каза...

Донка си направи най-великия PR. Направо от родилното в МБАЛ замина за "оптимизация". Така на Новобългарски се нарича в най-добрия случай сливане, а в най-лошия закриване. Поздрави от Оруел-1984.

Анонимен каза...

ААА, госпожо седма, недейте така! Тези комуняги за какво направиха фирми и магазини. Те на такива като вас разчитат и висят като паяк на паяджина и чакат поредната жертва. Не стига че не работихте за тях, в техните заводи за да просперират те, ами сега искате да ги ударите по най-слабото им място, директно в кисията. Много неморално поведение, ще вземат и други да Ви последват примера!

Анонимен каза...

Искаме второто пришествие...
на нашия месия, идол, светлинка в борбата с комунистически троян...
ела си
зарежи таз австралия

Илянкааааа!

Анонимен каза...

8-ми, 13-ти, много ли ти/ви е весело? Мислиш се за много умен и оригинален? Не бе, цървул си и цървул ще си останеш. Тъпите ви номера отдавна са ми известни. Когато не можете да оборите и едно изречение - започвате да лаете, да навлизате в личното пространство на опонента, обиждайки и сипейки ругатни. Когато обаче хем не можете да опровергаете нищо, а на всичко отгоре РЕАЛНОСТИТЕ и ПРЕДИЗВЕСТЕНОТО, което сте оплювали и подигравали вече ви удрят по умните главици - тогава започвате да обръщате всичко на шега и с каруцарски хумор и говежди плам да се правите на още по-големи умници. Типичен троянски цървул - никога няма мнение по обсъждания въпрос, толкова е тъп и неграмотен, че две изречения на може да напише по обсъждания въпрос, затова пък като крастав копой върви след хората да им гризе подметките. Жалко нищожество!
Месии, идоли и тов.Ленин си ги/го имате от 45+28 години. Всичките те са кадри на любимите ви ГК на БКП или ДКМС Троян. Хак да са ви и други не ви трябват. Хайде сега бягай/те/ под моста до Музея да видите дали не е доплувала Аврора отпред с Минко Акимов и Михайлова подобно кадрите от "Титаник".
*
7-ми, коментара ви е в десятката! Разбира се, че ще останете неразбрана, защото каквото и да обяснявате на такива креватни революционери и дървени философи като примерно този/тези 8-ми и 13-ти - само ще си загубите времето.
*
"Каруцата се обърна"! Сега се правят констатации и се избират от "многото пътища",..... което си е чиста заблуда. С тази СИСТЕМА и Статукво, както и с пропилените ресурси на Троян от неадекватни и неграмотни кметове и общински съветници - пътят е само един - надолу, надолу, надолу..... с оптимистичния и захаросан ПиАр в троянските слугински медии на "първите ни партийни и общински" ръко-водители, все кадри на БКП и ДКМС Троян.
Честито на печелившите!

Анонимен каза...

12-ти!
Ти очи и глава имаш ли, бе.Кой от троянските бизнесмени е "комуняга" Радевски ли, Роко ли, Мондешки ли? Кой? Това са просто успели наши съграждани. Няма правило, че комунисти са взели заводите.Чия собственост е електроразпределението? На чужденци.Цялото пловдивско поле е осеяно с фирми на чуждестранни собственици. Колко турски фирми има в България?
Не дрънкаой глупости само да си казал нещо.

Анонимен каза...

Илианка! Анджак това говоря, бе братче. Да доплаваш с Аврора от Аделаида. Ще те срещнем на моста при Музея. Ще дръпнеш една реч и ние ще се хвърлим в решаваща битка.
Ела си Илиане. Без тебе тук сме като сираци.

Анонимен каза...

15-ти, ти да не си кон с капаци, рисуващ митологични ореоли?
http://corruptionbg.com/Masovata-privatizaciq-i-neinite-masirani-grabeji

Анонимен каза...

15 -ти е тъп дебил,комунист!

Анонимен каза...

Илянка,
Ние те обичаме и искаме да ни поведеш, а ти ни псуваш?!

ЗАЩО?????
Ела си, нищо че ни мразиш! Ела си!

Анонимен каза...

Червени боклуци, нормалния свят живее нормално, а вие къде??????? Аааа сетих се в Троян, най-проспериращата община.

Анонимен каза...

Еииииии, 9-ти, какво да правим според теб? Нещата са се променили на всякъде по света, не само тук. Смяната на строя е нещо, което съпровожда този процес. Но за да го разбереш, прочети малко повече... от това , което си чел.

Анонимен каза...

9-ти, ти на планетата Земя ли живееш или в паралелна Вселена. Всичко, което си написал е така преди 30 - години всичко и на всякъде по света беше по-чисто и романтично. А сега, КЪДЕ е така?
Ще ти подскажа, почти никъде!
В Западна Европа започват да за преличват на нас преди 30 години, но не по соц. положение, а по взаимоотношение.
А тук, къде отиваме2 дори не е див капитализъм а анархия.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |