Плащанията за елпромци започват от днес (19 януари)

* Платежните нареждания са написани, за два дни всички дължими суми ще бъдат преведени по сметките на работниците * Първите 300 души вече имат парите в сметките си, утре - за останалите
На финала Актуализиран
СЛЕД ОПРЕДЕЛЕНИЕТО на Ловешкия окръжен съд от 9 януари 2017 г., с което бе одобрен списъкът/сметката за изплащане на дължимите трудови възнаграждения на над 400 бивши работници на „Елма“ АД (в несъстоятелност), бе направена и следващата последна стъпка. На 17 януари, след изтичане на законовия 7-дневен срок за обжалване пред Великотърновския апелативен съд и непостъпило такова, бе получен разрешителният съдебен параф. И от днес, 19 януари, четвъртък – информацията е от синдика Росен Милошев – започва изплащането на дължимите суми.

ТОВА ЩЕ СТАВА по банков път на посочената от всеки един банкова сметка, като платежните нареждания вече са разписани. Очаква се за два дни – до петък включително (20 януари), преводите да бъдат направени. Проблем има единствено при 20-тина починали, чиито наследници не са представили удостоверение за наследници; но с набавянето на този документ, което не е трудно, и в тези случаи плащанията ще бъдат извършени.   

Работнически протест за неизплатени заплати пред входа на "Елма", м. януари 2010 г.
ДА ПРИПОМНИМ пак. Стотици бяха ужилените работници, след като приватизаторът Николай Банев докара до фалит промишлената гордост на Троян „Елма“ (бившия „Елпром“) и изхвърли всички на улицата. Приватизацията стана през 2000 г., а пък някогашният най-голям производител на електромотори у нас и на Балканите бе „купен“ буквално за жълти стотинки - 515 хил. лв. Десетина години по-късно кепенците бяха хлопнати, всичко бе разграбено, изтърбушено, нарязано на скрап. А елпромците, на които не бе плащано с месеци, останаха с напразни надежди, че ще си получат парите. Повечето от тях водиха дела, спечелиха ги, имаше и парламентарни питания по „казуса „Елма“, и протестни ноти, и телевизионни репортажи, но нищо, години наред. Плащането стана възможно след като в края на 2016 г. активите на „Елма“ АД (в несъстоятелност) бяха купени на търг от троянския бизнесмен Младен Мондешки (ф. „Солид 85“ ЕООД) и по сметката на синдика влязоха свежи пари (1,3 млн. лв.). Общата сума, която ще получат бившите работници, е около 1,6 млн. лв.

НОВИНАТА от последния час е, че първите 300 души вече са получили парите в сметките си и могат да ги теглят. На останалите 100-тина от списъка дължимите суми ще бъдат преведени утре. С други думи, дългогодишната елпромска сага с неизплатени работнически заплати приключи успешно. Факт, който не може и не бива да бъде подценяван.   

Т21

Още по темата:

38 коментара:

Анонимен каза...

А парите на хората от Хемус. Подиграха се с тях, искаха им официално сметки чрез този сайт. И нищо. Собствениците са същите

Анонимен каза...

Недей така , наши са момчетата.

Анонимен каза...

нещо си в грешка за хемус,сегашните му собственици го купиха 6-7 години след като затвори и нямат нищо общо с фирмата която е ползвала сградите който те купиха

Анонимен каза...

Едно хубаво нещо да се случи в този град.Браво

Анонимен каза...

Най -после да сложат нещатата в ред.Тези хора са работи за парите който ще получат ,а измамника банев се опита да заграби всичко

Анонимен каза...

Има справедливост на тоя свят!!! Браво на синдика и новите собственици че успяха да платят на хората дължимото

Анонимен каза...

Това се случва напук на душманите дето искат да се живее в мизерия и обесняват че парите не млришат

Анонимен каза...

Нова година нов късмет.Браво на Мондешки

Анонимен каза...

Троянци тържествуват.Пирон в ковчега на банев

Анонимен каза...

Абе, защо навсякъде пишете скраБ????
https://kaksepishe.com/skrap-skrab/

Анонимен каза...

Евала на хората преборили се това да е факт.Много хора ще се радват на парите си

Анонимен каза...

На Банев проклятието не се сбъдна, благодарение на Мондешки.

Анонимен каза...

Младен обеща и го направи! Важни са хората, нищо друго!

Анонимен каза...

Браво на Младен Мондешки.

Анонимен каза...

Елпромци сме с Младен, той гради и съживи Троян! Ура за Елпром - ще го има!

Анонимен каза...

Браво! Елпром е Мондешки и ние сме с него!

Анонимен каза...

Най-сетне служителите ще си получат заслужените възнаграждения. Браво!

Анонимен каза...

С бизнесмени като Мондешки, Троян ще прогресира. Само напред!

Анонимен каза...

Справедливостта възтържествува. Браво на Мондешки!

Анонимен каза...

Най-сетне един читав бизнесмен. Елпром е зад теб, подкрепяме те и ти желаем успех.

Анонимен каза...

С бизесмени като братята и кмет като Михайлова Троян ще върви напред и нагоре!!!!!!!!!!!!

Анонимен каза...

Поредните крадци комунисти. Червения фенер е много показателен какви са.

Анонимен каза...

Да живеят пирамидите!
1990 год.

Анонимен каза...

Браво, сериозните хора така работят !

Анонимен каза...

Едни ще си получат заплатите,други комисионите ,,,,,напред науката е пррррустутия

Дебелеевски каза...

Браво на Мондешки!хайде Троянци, да подкрепим Мондешки.
Браво момче.Запознах се с Младен. Млад и амбициозен човек. Евала! Елпромци сме с теб. Урааа за Елпром и Мондешки.Мондешки браво, гордеем се с теб. от руините направи рай. Целият град е за тебе и те подкрепяме.Банев руши, а Мондешки започна да гради. Елпромци ти благодарим и ти пожелаваме успех, не ни забравяй, може да помагаме, дори и безплатно, защото ни е грижа за Елпром. целия живот ми мина там, като дете ми е! Мондешки с Вас сме!Младен обеща да възроди Елма и го направи!Браво на момчето! С теб сме всички троянци! Доказа,че си троянец!Има един безспорен факт и той е че 400 души ще си получат парите за Вярваме в новия собственик на предприятието Младен Мондешки и му желаем пълен успех и просперитет в начинанието.празниците.За това трябва да поздравим новите собственици!Някой го умеят други не, явно Младен Мондешки е от можещите. Троян е с теб. Браво.Дай Боже повече млади и и активни хора като Младен Мондешки и България ще разцъфне.Злобарите гледат само да плюят, а ние искаме реални промени такива каквито Младен Мондешки прави. Браво само напред !!!Подкрепа за Мондешки и всички които мислят за развитието на България!Ей, много читаво се оказа това момче бе, всички са доволни, дано и предприятието сега да тръгне и да има работа за обраните от предишните собственици служители. С вас сме.Троян се възроди.Само напредВреме е да се случи нещо хубаво в Троян. Мондешки е олицетворението на промяната в града.Пари ще има за всички !!! Нищо не зависи от Банев, значи всичко ще е наред! Младен Мондешки плаща, значи ...Мондешки - президент! Мондешки - президент!

Анонимен каза...

Със запален червен фенер и бизесмени като братята и кмет като Михайлова Троян ще върви напред и нагоре!!!!!!!!!!!! :)

Анонимен каза...

Карлуково да не е наблизо до Троян ?

Анонимен каза...

Eеееех,имало и хора с чувство за хумор/26-ти/!
Има надежда за тази държава-след 200 години.

Анонимен каза...

Предлагам да напишете и ода на радостта за двамата братя. Може да я озаглавите "Двамата братя и четиридесетте разбойника и радостта на 400-те работника"!
Успех!!!

Анонимен каза...

Простолюдието дали ще разбере,че който и да беше купил Елма, заплатите щяха да се изплатят, защото влизат в масата на несъстоятелността на предприятието?

Анонимен каза...

А лихвите върху тези пари за изминалите години???

Анонимен каза...

Лихви вика, дейба нахалитета...

Анонимен каза...

Хора които правят нещо за Троян такива са!!!!

Анонимен каза...

Не мога да приема отровено тенденциозния начин, по който се списват поредицата статии, посветени на изплащането на заплатите на работниците от "Елма". Това, че хората ще си получат парите е чудесно, но не заблуждавайте, обществото, че това се случва под формата на лично благоволение и локален патриотизъм от страна на новия собственик. Има законов ред и начин, по които се удовлетворяват вземанията. Не превръщайте представители на модела "Кой" в герои!!!

Анонимен каза...

Мондеците ,поредните КРАДЦИ в България!!! Преписват си заслуги , които и без тях ще се случат! Всичко е фиктивно и работници и всичко.

Анонимен каза...

хаиде сега спасителите на троян да излезнат открито пред всички Троянци и пред репортерите на бивол бг.и да кажат от къде за 7-8 години спечелиха толкова милиони,хора разберете това са парите на народа на хората,това са крадени пари,това са бушоните на Пеевски и рано или късно всичко ще спре,бушоните ще изгърмят

Анонимен каза...

Работниците си получиха парите и това е най-важното но явно някой не искаше това да се случи и сега газ пикае.....

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |