Защо все още не започва строителството на спортната зала?

* „Проектът бе направен без да се пренебрегва фактът за стойността на строителството на залата, бъдещите й експлоатационни разходи, безпроблемната експлоатация и архитектурно-естетическа адекватност към околната природна и застроена среда“

Право на отговор
Наскоро дадохме думата на арх. Христо Пенчев, председател на съвета на директорите на архитектурната фирма „ПроАрх“ АД (София), чийто идеен проект за нова многофункционална спортна зала на Троян бе класиран на второ място в обявения от Община Троян конкурс (2019 г.). В материала си, изпратен до Т21 и озаглавен „За новата спортна зала на Троян, субективно“, арх. Пенчев поставя някои въпроси към Община Троян и настоява, че резултатът от конкурса трябва да се преосмисли в посока на най-доброто решение.

Сега от правото си на отговор се възползваха доц. д-р арх. Гичка Кутова и арх. Дилян Каменов, съсобственици на фирмата победител в конкурса за нова многофункционална зала на Троян – „Дизайн арт - КиК“ ООД (София). Доц. Кутова е архитект с дългогодишен проектантски и преподавателски опит и е зам.-ректор на Университета по архитектура, строителство и геодезия – София, а арх. Каменов е главен проектант и ръководител на стотици проекти в страната, сред тях и на мащабен проект в нашия град. „Пожелаваме здраве на всички жители на Троян с увереността, че в най-скоро време ще се радват на едно модерно многофункционално спортно съоръжение“, коментираха победителите в конкурса.
Т21

Поглед към новата многофункционална спортна зала на Троян, проектирана от „Дизайн Арт - КиК“
СЛЕД ПОСЛЕДНИТЕ публикации и изказване на мнения пред гражданите на Троян от автора на класиралия се на второ място проект за многофункционална спортна зала на града – арх. Христо Пенчев, представител на фирма „ПроАрх“ АД, сме длъжни да направим нашите уточнения. „Убеден съм в несъстоятелността на премирания на първо място проект“, казва арх. Пенчев в становището си, публикувано на 16 юли т. г. в регионалния седмичник „Троян 21“ (виж „За новата спортна зала на Троян, субективно“ – бел. ред.). След тази директна нападка бихме искали да Ви запознаем с работата ни по проекта, да Ви припомним част от фактите след проведения конкурс, да Ви разкажем кои са авторите и да Ви споделим нашето становище.

ЩЕ ЗАПОЧНЕМ оттам, че не смятаме за нормално изказването на автора на класирания на второ място проект арх. Пенчев, цитираме: „Повечето ни съграждани не се интересуват каква точно зала ще се построи, интересуват се само час по скоро това да се случи“ и „На гражданите не им е работа да мислят... дали ще струва 3, 4 или 5 милиона, колко би струвала поддръжката на подобни съоръжения след това... те просто си искат залата“ (извадката е от споменатата статия). Според нас горните изказвания не отговарят на професионалното отношение на всеки проектант независимо от сградата, която проектира. Това са Вашите (троянски) пари и смятаме, че омаловажаването на тези фактори сега ще останат в тежест за Вас и бъдещите поколения.

ПРИ РАЗРАБОТВАНЕ на проекта от фирма „Дизайн Арт - КиК“ ООД на първо място се водехме от заданието за проектиране – изготвено от компетентни специалисти; и от желанието на инвеститора – Община Троян, да бъде изградена съвременна спортна зала, не само отговаряща на всички правила и норми за проектиране, но и задоволяващи в пълна степен нуждите на местните спортни клубове и отбори. Проектът бе направен без да се пренебрегва фактът за стойността на строителството на залата, бъдещите й експлоатационни разходи, безпроблемната експлоатация и архитектурно-естетическа адекватност към околната природна и застроена среда. Според нас естетическите качества са важни и са въпрос на субективна оценка, поради което не си позволяваме да правим коментари за другите конкурсни проекти.

НЕКА припомним и някои факти от проведения конкурс и последвалите действия.
• Фирма „Дизайн арт - КиК“ ООД участва в конкурса, като представя своите разработки в пълния си вид, съдържание и срок, съгласно изготвеното техническо задание от Община Троян. След отсъждане от компетентно жури на първото място на разработения от „Дизайн арт - КиК“ ООД проект постъпва жалба до Комисията за защита на конкуренцията от автора на класирания на второ място проект – арх. Христо Пенчев, представител на фирма „ПроАрх“ АД; мотивите в жалбата са процедурен пропуск и направена успоредно с това оценка на премирания на първо място проект с коментари на неговите качества. Всички констатации за разработения от нас проект явно са вследствие на непознаване на нашата проектна документация от страна на жалбоподателя, което се доказва и от категоричното становището на Комисията за защита на конкуренцията, че направените твърдения за пропуски в проекта победител са неоснователни (Решение №1234 от 14.11.19 г. на КЗК).

БИХМЕ искали да Ви запознаем с автора на проекта победител в конкурса.
• Фирма „Дизайн Арт - КиК“ ООД е създадена през 1997 г. с основна дейност проектиране. Съуправители от създаването й са доц. д-р арх. Гичка Кутова и арх. Дилян Каменов. Доц. д-р арх. Гичка Кутова освен със своя дългогодишен проектантски опит се е доказала и като отличен преподавател, обучаващ над 20 години бъдещите архитекти в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) и понастоящем заемаща длъжността зам.-ректор по научната и приложна дейност в университета и ръководител на катедра „Технология на архитектурата“ към архитектурния факултет. Арх. Дилян Каменов е доказал своя професионализъм като главен проектант и ръководител на стотици проекти в страната.

Поглед отвътре
ЖЕЛАНИЕТО ни е гражданите на Троян да получат своята тъй дългоочаквана многофункционална  спортна зала, която да остане за поколения напред и с надеждата ни тя да допринесе за високи спортни постижения на местните спортни клубове, които да са гордост и радост за цяла България.
Пожелаваме здраве на всички жители на Троян с увереността, че в най-скоро време ще се радват на едно модерно многофункционално спортно съоръжение.

2 септември 2020 г.
доц. д-р арх. Гичка Кутова
арх. Дилян Каменов

Още по темата:

2 коментара:

nmkolev каза...

Логото на проектантите е красноречив пример за визуалната им култура и адекватност като цяло.

Unknown каза...

Абсолютно куцо лого.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |