Огнян Минчев: България предизвиква недоумение и съжаление

* „Редови български граждани, които се ползват от благата на европейската ни принадлежност, но изповядват агресивния аморализъм и човеконенавистничество на Кремъл. Срамота е, наистина е срамота!“
Войната на Путин срещу Украйна
проф. Огнян Минчев
Авторът проф. Огнян Минчев е политолог, преподавател по теория на международните отношения в Софийския университет и директор на Института за регионални и международни отношения. Автор на множество анализи по вътрешна и международна политика. Настоящият му тест с категорична оценка за войната на Путин срещу Украйна и колебливата позиция на България, която може „да ни доведе до окончателно самоунищожение“, препечатваме от сайта www.faktor.bg. Т21

НИТО ЕДНА диктатура, ескалирала до подобна човеконенавистна дефиниция, не остава мирна в собствените си граници. Грабежът на чужда територия, налагането на репресивна власт над други народи е част от неизбежната доктрина на фашизираната великоимперска амбиция на днешна Москва.

ТОВА,
което не мога да приема нито с разума, нито със сърцето си, е немалката подкрепа, която този фашизиран империализъм среща сред определени кръгове на българската общественост. Русофилията не е пряк предмет на тази оценка. Човек може да има афинитет към Русия, към нейния език, култура, историческо наследство, но все пак да остане личност с будно нравствено чувство, запазил способността си да разграничава добро от зло. Днешните „русофилски“ панегирици са ужасяващи поради пълното отсъствие на морално съзнание и морална оценка в защитата, която предоставят на кремълската агресия в Украйна. Човек обикновено има съзнанието за това, че целенасоченото убийство на деца, на мирни хора, на цивилно население е неоспоримо зло. То не може да бъде извинено, камо ли оправдано. Злокобно и застрашително за България е пълното отсъствие на подобно морално съзнание сред тези, които наричат себе си „русофили“ у нас. В тази „блестяща“ с отсъствие на морално самосъзнание общност има две обособени фракции - една по-примитивна и открита, и друга, по-лицемерно аналитична. Примитивният възторг и злорадство от бруталната агресия на Путин в Украйна се корени в сляпата вяра във всеки постулат на великодържавната имперска пропаганда, която нелепо се опитва да оправдае своите действия.

• АРГУМЕНТ ПЪРВИ – в Украйна управлява „неонацистки“ режим. Съществуват неонацистки организации - Азов, привърженици на Бандера и т. н. Такива организации в Украйна съществуват - както съществуват и в България и в повечето демократични страни в Европа и света. Тяхната популярност рядко надхвърля 2-3 на сто, а в Украйна - процент/процент и половина. Тези организации са извън властта в Киев. Но не винаги са извън властта в София. Бруталната агресия на Москва срещу Украйна, започнала още с „оранжевата революция“ през 2004 г., довела до окупацията на Крим и Донбас през 2014 г. – след Майдана в Киев, и кулминирала в днешната човеконенавистна война срещу най-близкия на великорусите народ, стимулира развитието на радикални националистически настроения в Украйна, която е невинна жертва на кремълската агресия. Въпреки това, крайната украинска десница е и си остава незначителна периферия на обществото. И обяснението за братоубийствената война с някакъв украински „неонацизъм“ е опашата лъжа, в която вярват само откъснатите от други източници на информация обикновени руснаци и българските русофили.

• АРГУМЕНТ ВТОРИ – Америка иска да превърне Украйна в плацдарм за „унищожението“ на Русия. Затова иска да вкара и Украйна в НАТО. Америка има много грехове като водеща световна сила. Но използването на Украйна с антируски цели не е сред нейните грехове. Точно обратното – и при окупацията на Крим, и при откъсването на Донбас, и при днешната брутална агресия срещу Украйна Вашингтон остава на предпазливи позиции в стремежа си да не „ескалира“ действията на Кремъл. Мнозина сред съюзниците и партньорите на САЩ са критични към тази сдържаност на официален Вашингтон и на колективния Брюксел, която не случайно се сравнява с „умиротворяването“ на друг полудял диктатор в историята - Адолф Хитлер.

Украинският Майдан от 2014 г. няма нищо общо с американски заговор и намеса. Младите поколения на Украйна излязоха на Майдана за да спасят европейската перспектива на своята страна след като Янукович под натиск от Кремъл отказа асоциирането на Киев в ЕС. На Майдана украинците умираха от снайперистки огън под флага на ЕС - първият случай, при който за европейската идея бе пролята кръвта на нейните сподвижници. Московският диктатор и неговото обкръжение и до днес не вярват в спонтанността на тази и други подобни революции. Защото подобно на всички други великоимперски реакционери не приемат превърналия се в гражданска общност народ като пълноценен субект на историята. За тях народът е стадо, което трябва да се мачка - в Русия, в Украйна, в България и другаде...

Примитивните русофили у нас споделят тези примитивни клишета на великоимперската хибридна война срещу Украйна, срещу Европа. Идеолозите на русофилството у нас, утвърдените от десетилетия служители на кремълския култ към силата, са по-лицемерни и манипулативни. Те изразяват „тъга“ от „случващото се“ в Украйна, някои дори „осъждат“ войната, Но...  Чуете ли „но“, пригответе се да слушате „говори Москва“. Според тях „ограничената военна операция“, макар и предизвикваща съжаление, е предизвикана от „дългосрочното геополитическо съперничество“ между Вашингтон и Москва и „неразумната стратегия“ на Америка да разширява НАТО и да „застрашава“ руската сигурност. Ето, че пак някой друг е виновен. Да бъдеш малка или средно голяма европейска страна и да искаш членство в НАТО се оказва осъдително. Днес вече виждаме защо - защото в НАТО е по-трудно да бъдеш стъпкан от великоимперския ботуш на Кремъл.

• АРГУМЕНТ ТРЕТИ – санкциите са излишни, те са контрапродуктивни, имат лошо отражение върху самите нас и пречат на "дипломацията" с Москва. Т. е. - трябва да се откажем от каквато и да е реакция-оценка на кремълската агресия и да се фокусираме върху безкрайно уговаряне на Путин да вземе това, което иска, без такива тежки и нелицеприятни действия като „специалната военна операция".

• АРГУМЕНТ ЧЕТВЪРТИ - това е спор между Русия и Украйна, България няма работа да се меси в него. От Европа ще взимаме само пари, а в НАТО ще членуваме „сдържано“, или ще го напуснем - за да не дразним Путин.

ЦЯЛАТА тази леко прикрита с „геополитически аргументи“ арогантност на домашните путински идеолози получава максимална видимост и осветеност от медиите в България. И ако за частните комерсиални медии това е въпрос на легитимна редакционна политика, за обществените медии - БНР и БНТ подобно широко гостоприемство е унизително и пряко погазващо българския национален интерес във времена на нарастващи заплахи за националната ни сигурност. Лидерите на тази откровена кремълска хибридна и пряка пропаганда в обществените медии са известни.

НО ТЕ НЕ БИХА имали възможността масирано да обслужват антибългарски и антидемократични, великодържавни тези и интереси, ако не бяха защитени от грижовната подкрепа на ръководителите на тези обществени медии. Срам ме е да го кажа - но отново става дума за пари. За много пари. Които не се плащат открито и законно - за разлика от така недолюбваните „грантаджии“, които получават финансиране от международни фондации, за да работят в съгласие с българските закони. Великодържавните „грантове“ пристигат в „куфарчета“, отделят се като трохи от огромната свръхпечалба на руския енергиен монопол в България. И вече повече от десетилетие доминират българската публична среда със системни клевети срещу демократичната система, европейския избор и атлантическата система за сигурност на нашата страна.

КЪМ РУСОФИЛСКИЯ хор се присъединяват освен обичайно заподозрени православнии йерарси, но и видни членове на духовни общности, получили „езотерично“ послание, че „славянството и Русия ще бъдат център на Новата култура...“. Да де, може и да бъдат - някога. Категорично не Путин ще бъде носител на „Новата култура“. Той е носител на една стара култура - културата на ескалиращата в открит фашизъм великодържавна агресия, сееща смърт и разрушение. Къде? В славянска Украйна. И се готви да мине нататък - отново в славянска Полша, в славянска Чехия и Словакия, в славянска България. Голям „славянин“ е този Путин, няма що! Успешно съперничещ на Хитлер и на Сталин в „славянщината“ си... За съжаление тук не става дума за духовно послание, а за тесногръдо сектантство – наредило се до другите русофилски обезличители на българския интерес и българската идентичност... Българското русофилство, автентично или платено, е основния механизъм за маргинализирането на българската държава и общество в общността на цивилизованите и демократични страни на съвременния свят.

БЪЛГАРИЯ предизвиква недоумение и съжаление сред своите партньори. Те не разбират какво се случва, защото напълно оправдано не виждат нито български национален интерес, нито сериозна външна (кремълска) принуда за подобно поведение на значителна част от политическата класа, на „говорещите глави“. И на редови български граждани, които се ползват от благата на европейската ни принадлежност, но изповядват агресивния аморализъм и човеконенавистничество на Кремъл. Срамота е, наистина е срамота! Но може да стане и много по-лошо... Ние сме на ръба на един разлом, който днес се разтваря с динамиката на нова Желязна завеса. Една крачка в грешна посока - и с България е свършено. Стамболов попречи на великодържавната империя да ни довърши в края на 19. век. Разпадането на комунистическата империя ни даде глътка въздух да се опитаме да се изправим на краката си. С променлив успех. Днес лекомислието, навявано от великодържавните сирени, може да ни доведе до окончателно самоунищожение. На нас толкова ни трябва – още една репресия, още един брутален обществен преврат. И без това нашите млади продължават да гледат с намерение да отпътуват  в другата посока - на запад. Където русофилите привиждат заплаха. Докога с тази невежествена слепота, докога?

13 март 2022 г.
Огнян Минчев
На снимките: Моменти от големия митинг шествие
в подкрепа на Украйна, София, 24 март 2022 г.

Още по темата:

8 коментара:

Илиян Пеевски каза...

Изключително забавно четиво! Цяла седмица нямаше нито една /препечатана естествено/ статийка за възхвала на действащия укро нацизъм и настъпващия фашизъм в Европа, вкл. и в България.
Е, дочакахме. И то не от кого да е. Защото такива манипулации и откровени лъжи, представени по такъв блестящ начин няма кой друг да сътвори, освен тов.Минчев.
Съвсем накратко за лъжите и манипулациите на тов.Минчев
1. В "аргумент 1" тов.Минчев най-после признава, че в Украйна има фашистки организации, ама видите ли те били като в другите държави и бла, бла, бла се опитва да ги омаловажи. Само че тези фашистки организации не са само нацисткия батальон Азов. Има такъв и Айдар. Има и други. Тези фашистки организации са в украинския парламент /десен сектор например/. Нещо повече, клоуна Зеленски наскоро забрани всички партии в Украйна подобно фашисткия си предшественик Бенито Мусолини в Италия и остави като него само фашистката партия. 8 години укро нацистите избиваха жителите на ЛНР и ДНР, направлявани от киевската неонацистка власт и кукловодите и. над 15000 убити от които стотици деца. Това за тов.Минчев било "опашата" лъжа.
В "аргумент 2" тов.Минчев ни обяснява как американците нямали ама нищо общо с кървавия преврат през 2014 г. в Украйна. Тук много лесно се оборва поредната му лъжа с признанията не на кой да е, а на тов. Викториа Нюланд, която в прав текст каза че сащ са похарчили над 5 /пет/ милиарда долара за подготовката и осъществяването на преврата в Киев. Това е същата Нюланд, която наскоро в американския конгрес бе притисната и призна за "лабораториите за смърт" които сащ финансират и поддържат в Украйна. До тогава и тези лаборатории за смърт бяха "опашати лъжи" според съратниците на тов.Минчев. Това е същата Нюланд, която изрече сакралното "fuck EU".
Спирам до тук, че и някаква хигиена трябва да поддържам. Няма изречение в пасквила на тов.Минчев, в което да не могат да се оборят откровените му лъжи и манипулации.
Единственото по-лошо и по-жалко нещо е някой да препечатва и да тиражира подобни пасквили, издържани в най-добрия дух на комунистическата и гьобелсовата пропаганда.
Но, както е казал Чърчил на една среща с журналисти - "....разбрахме се, че сте проститукки. Сега да определим цената"

Донка Михайлова каза...

Види ми се ,свинята ще я повторят....,ма а да видим.

PUTINKAPUT каза...

И Пеевски като путев - страх го е да остане незабелязан.
А путлер влезе в историята. Както влязоха Херострат, Хитлер, Чикатило и други такива. Това може.

Илиян Пеевски каза...

Никога не съм имал илюзии, че в този /вече/ пронацистки сайт може да се води някакъв смислен диалог или диспут. Обикновено и най-много някоя анонимна мишка, по правило тъпа като цървул, да се появи и да те захапе в личен план, след което да избълва някакъв първосигнален лозунг и отново да се скрие в анонимното си и опростачено битие.
А най-забавно е да гледам и чета как мишките цвърчат персонално срещу Президента на РФ Путин. Нямам предвид горния дебил и подобните му, а т.нар.лидери на англосаксонския свят. Като се съберат или когато господарят ги събере - с небивал патос сипят закани и обиди срещу Русия и Путин, о-ба-че, знаете ли какво следва - щом свърши сборището ще си изпочупят краката да се приберат и да звъннат на.... на Путин бе, на злия Путин, който само преди часове са анатемосвали. Ако не всеки ден, то поне два-три пъти седмично Макрон и Шолц звънят на Путин и "нещо" си говорят. И не само те! Всичко друго е за читателите на тов.Минчев и останалите дебили.

PUTINKAPUT каза...

Опитите за смислен диалог или диспут с фанатици е загуба на време.
Фанатиците не мислят. Или пък да искаш да покажеш цветовете на дъгата на далтонисти. Генетично е. Но от всички се вижда, че тъпия цървул е в кремъл. Тоя природата толкова го е обидила, че да го съжалиш. Да повярваш в собствената си пропаганда и да се накиснеш в ада на земята е върховна простотия. Да се оградиш с ласкатели и после да ги арестуваш за неверни доклади си е диагноза. Мека китка – сталин направо ги разстрелваше.
Да объркаш учтивостта на Макрон и Шолц със слабост показва тежка надменна имперска тъпотия.
Да се превъзнася по диктатор може само друг диктатор (дребен троянски в случая).
Не че нещо ще се промени. Просто да се знае, че в България има и друго, освен вилнеещи путинофили.

Илиян Пеевски каза...

Много полезно е да можеш да разпознаваш глупаците и дебилите. В случая отново познах. Общи приказки, клишета, лъжи, потресаваща липса на информация и още по-потресаваща липса на логика и мислене. Единственото и то обилно е самочувствието. Самочувствието на анонимната мишка боец. Хабер си нямаш нито от Путин, нито от Русия, нито от ЕС и т.нар. евроатклантически свят нито от България с поредната и злощастна участ. Освен първосигнални коментари и нападки в личен план - от дебили като теб друго не се очаква. Такава ти е участта - родил си се страхлива анонимна мишка, такава си и такава ще си останеш. Аре, че прекалено много внимание ти обърнах, а и не знам защо...

PUTINKAPUT каза...

Фьодор Крашенников:Още в първите дни на войната режимът на Путин окончателно захвърли маската на благоприличието и престана дори да се преструва на демократична държава. Сега ръководството на Русия с думи и с дела отрича всичко това, на което се основаваше постсъветска Русия и даже по-късният СССР от времената на Перестройката.
Демонстративното презрение към демокрацията, либерализма, западните ценности, правата и свободите на човека, към международното право и елементарните норми на приличие в междудържавните отношения, установени след Втората световна война – всичко това сега се смята не само за добър тон в публичните изяви на хора като Путин, но и за единствената възможна гледна точка на всеки представител на руските власти.
Милитаризмът, агресивната ксенофобия, империализмът и оправдаването на терора срещу всички инакомислещи не само вътре в страната, но и отвъд нейните предели, станаха окончателно държавна идеология на Русия.
След започване на войната, Русия окончателно и безвъзвратно се нареди на дъното до Северна корея, Куба, Еритрея, Сомалия, Иран и Венецуела.

Няма какво да добавя.

PUTINKAPUT каза...

След като руснаците обеднеят драстично дано се изметат от нашето черноморие, че да не дойдат да ги асвабаждават от българското иго.

Да си врат в собсвения путински сос в сибир със своите диктатори.

Дано не доживеем пак да започнат да се съфересват и да тръгнат да наглеят по света.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |