Момчето с железните топки!

* „Но съм убеден в едно и искам да го кажа от тази трибуна и да остане в стенограмите – ще дойде ден, в който ще разговаряме кой е бил прав, ще се носи отговорност. И аз мога да ви кажа само едно – Русия няма да спечели тази война!“
Войната на путин срещу Украйна
Явор Божанков на трибуната в Народното събрание, 9 декември 2022 г.
КОГАТО разни зелени чорапи, гълъби, крушовици, копейки, веждички и тем подобните родни мурзилки – скрити и явни – страстно целуват кървавата путьова десница. И ни карат да се чувстваме най-долните и срамножалките на света. Но един Явор (Божанков) им го заби не с 200, а с 2000. Момчето с железните топки! Браво, Яворе! Има надежда! Да живей България!

ЕТО ИЗКАЗВАНЕТО на 32-годишния Явор Божанков от трибуната на Народното събрание по точката за предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна, 9 декември 2022 г.:
„НЕ МОГА да се съглася с тезата, че това решение включва България във войната. По простата причина, че дори съседна Македония е изпратила оръжие много отдавна, Чехия, цяла Европа, и никой не е влязъл пряко във войната. И не трябва и българските граждани да се плашат. А те се плашат с политическа цел, защото, да, такива настроения има. Но нашата работа като лидери, нашата отговорност, е да водим България напред. И макар да е трудно, ние трябва да водим хората, а не да гледаме общественото мнение накъде духа вятърът и да опънем платната, за да се понесем по течението на обществения дебат…

ТОВА е исторически момент не само за България, а за Европа. Решението е важно, символично и ще постави България по пътя на нейния цивилизационен избор. Неотдавна Русия ни обяви за неприятелска страна, и то когато бяхме твърде приятелски настроени, нито оръжие пращахме, нито, както казват някои, сме участвали в конфликта. И все пак Русия ни обяви за неприятелска страна, това е тяхното отношение към нас. И няма нищо общо с историческата благодарност, няма нищо общо нашето уважение към руската култура с действителността днес. И с факта, че Русия е агресор. И с факта, че Русия нападна Украйна. И с факта, че целият цивилизован свят зае тази позиция. Тук делението на цивилизован и нецивилизован свят е истинско – от една страна е Русия, Северна Корея, Сирия, Беларус, само диктаторски режими. От другата страна е демократичният свободен свят, модерните демократични свободни държави. Дори Сърбия е заела категорична позиция, дори Сърбия!

ТАЗИ ВОЙНА рано или късно ще свърши, ще има процес на възстановяване и ще бъде твърде лицемерно България да иска да е част от програмите за възстановяване и развитие (на Украйна). Да е част от солидарността тогава, когато се получават пари, но да не е част тогава, когато един народ страда, стои на тъмно и студено и е подложен на системна агресия – жени, деца, цивилна инфраструктура, възрастни и млади в момента в Украйна, на минусови температури, са подложени на системен тормоз, терор и геноцид от Русия. Този дебат се води само тук, в България, в свободния демократичен свят такъв дебат няма – коя страна е права и коя не е права.

НОРМАЛНО е много български граждани да бъдат объркани, защото президентът на Република България Румен Радев, военен човек с опит, каза: „Очевидно е, че Русия ще спечели тази война“. Много медии, сайтове – източници на руската пропаганда и всякаква дезинформация, казват същото. Но вече 9 месеца това не е тъй очевидно. И когато човек пътува и когато човек се среща със свои колеги от други западни страни, от Германия, от Словакия, от Чехия, от Естония, това също не е така очевидно, такава тема там наистина няма.

БЕЗ ДА СЪМ експерт по тази тема, се съгласявам с една теза, изказана тук – че след време ще ни съдят за това как сме гласували и какво сме казали. Такъв ден наистина ще дойде. И има значение, може би не само за нас, а и за поколенията след нас, за нашите деца. Аз съм абсолютно убеден в своята позиция, с ясното съзнание какви последствия може да има тя за мен, как може да се разчете. Но съм убеден в едно и искам да го кажа от тази трибуна и да остане в стенограмите – ще дойде ден, в който ще разговаряме кой е бил прав, ще се носи отговорност. И аз мога да ви кажа само едно – Русия няма да спечели тази война!“

ПОСЛЕДВА гласуването му със „за“ и светкавичното му изключване от парламентарната група на БСП. Момчето с железните топки!

Генадий Маринов

P. S. И когато това се случи, когато най-после нещо се случи в 48-ото Народно събрание, в една „Панорама“ по Националната (ли) телевизия същата вечер – нито думичка. Думата бе на един нагъл и прост каскет. Жалка работа, наведена. А рубладжийската подлога Волгин, журналистът с най-много ефирно време в Националното (ли) радио и най-нагъл пропутински пропагандатор в българския ефир, се изхрачи злобно в профила си във фейсбук срещу Явор Божанков. Пфу!
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |