„Била“ и Големия пазар отварят

* Официалното откриване на хипермаркета е на 14 декември, а на пазара – на 21 декември; оформя се втори троянски Ритейл парк * За любопитна новост сподели регионалният мениджър на „Била“ Николай Господинов * Помним думите на арх. Пантелеев за новия Голям пазар: „Втори център на красивия град Троян“
Предстоящо
„Била“, Троян, 11 декември 2023 г.
ДВЕ ВАЖНИ придобивки за Троян и троянци преди Коледните празници – на 14 декември (9:00 ч.) ще бъде открит троянският магазин от веригата „Била“/Billa (част от немската Rewe Group), а точно седмица след това, на 21 декември (12:00 ч.), ще се среже лентата на новия Голям пазар (обект на „Общински пазари“ ЕООД, Троян). Какво можем да кажем авансово?
„БИЛА“

ТРОЯНСКАТА „Била“ следва новата концепция на фирмата да е максимално близо до хората, в случая – буквално в центъра на града, което облекчава достъпа и прави възможно пазаруването без автомобили. От съгражданина ни Николай Господинов, регионален мениджър продажби на „Била“, научихме и за една любопитна новост, която се е наложила в Европа, вече и в големите градове у нас, но в Троян влиза сега – в новия магазин ще има наред с традиционните и четири каси на самообслужване (системата Self Check Out), на които клиентите сами ще сканират покупките си и ще плащат с карта без да има касиер; „Пести време и е много удобно“, коментира г-н Господинов. Възловото място за всеки голям магазин, паркингът, не е голям, за около 40 автомобила, но е удобно „разграфен“ и предлага една специална екстра – панорамна гледка към троянската река, прочутия Марковски мост и сградите на отсрещния бряг, сред които се откроява „Троян Плаза“; има и колонка за зареждане на електромобили. Обичайните екстри на „Била“ са неизбежни – богат топъл щанд, силен зеленчуков сектор, множество промоции и т. н.

НАКРАТКО, един истински европейски магазин, който нямаше как да не се появи в Троян – нали е емблематичен за Виена. А Виена и Троян, помним как в скорошните кметски избори кандидатката за София Ваня Григорова ни сложи един до друг и ни даваше за пример (това в кръга на шегата, или пък не съвсем, виж „Ваня Григорова: Троян ми е Виена и Париж“  – бел. ред.).

ГОЛЕМИЯ ПАЗАР

НОВИЯТ Голям пазар вече е готов на 99%, коментира на месечната кметска пресконференция миналата седмица (7 декември) новият зам.-кмет и доскорошен шеф на дирекция „Строителство“ в общинската администрация инж. Николай Райковски, познаващ в детайли всички строителни начинания на Община Троян.

Големия пазар, Троян, 11 декември 2023 г.
ПОДРОБНОСТИТЕ. Най-напред ще споменем един много важен, според нас, факт – че архитектурата на новия Голям пазар е дело на същата фирма („АДА“ АД, София), проектирала и новия Малък пазар, който се превърна в архитектурно украшение на Троян, наред с безспорната си функционалност; вярваме, че същото, дори в по-голяма степен, ще се случи с новия обект; или както каза при започването на строителството през м. април т. г. проектантът арх. Иво Пантелеев: „Един втори център на красивия град Троян“ (виж „Първа копка на новия Голям пазар“ – бел. ред.). Строителните дейности се извършват от „Евробулпроджект“ ЕООД (София), като и те спазиха дадената заявка от шефа на фирмата Иван Иванов при споменатата първа копка през м. април: „В началото на Коледните и Новогодишните празници да открием това търговско средище, което ще подобри градската среда (на Троян)“.

КАКВО ще има в новия Голям пазар? Зеленчуковият сектор е под ефектна метална козирка, трапецовидна, с три сектора, която ще приюти 30 щанда с възможност да стават повече, площта под козирката е 500 кв. м. В четвъртък, троянския пазарен ден, вътрешният паркинг ще дава възможност за познатата търговия от бусовете (да не пропуснем и втория допълнителен зеленчуков пазар – на мястото на стария животински пазар, също реновиран, използващ старата покривна конструкция от Големия пазар – бел. ред.). В реконструираната основно „гребеновидна“ масивна част ще се настанят 4 обекта за бързо хранене и 3 други търговски обекти. В южната масивна част пък ще има ресторант, ветеринарна аптека, агроаптека и два магазина. А в бившата автомивка ще се разположат обществена тоалетна, складово стопанство и административна част. 
 
Оформено е немалко пространство за отдих с множество кътове за сядане и зелени площи – гарантиращо специфичната, наложила се във времето функция на пазара като място за срещи и раздумка, своеобразна троянска „агора“. И накрая, но не по значение – ефектен вход с осигурен достъп за хора с увреждания, знаем, че първото впечатление е много важно, а в случая то (входът) наистина е достойна визитка. Реализацията е със собствени троянски средства – 2,8 млн. лв.
***

НАСКОРО коментирахме, че с новата „Била“, новия Голям пазар и множеството други търговски обекти в съседство (складовете за търговия на едро и дребно на бившето Стоково тържище и др.) се оформя един мащабен търговски комплекс, нещо като втори Ритейл парк или мол на открито в самото сърце на Троян. Този търговски комплекс вече е факт.

Т21  

 Още по темата:

 

1 Коментара:

Minko Magunski каза...

Честито ни,троянци!Колкото повече магазини,толкова повече ще падат цените.Е,не веднага...

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |