„Била“ иде, строителството тръгна

* Новото кръгово кръстовище при ресторант „Диана“ ще е готово до края на м. август т. г., троянската „Била“ отваря през м. март догодина
 * „Защото сме малък, но много тъп народ!“
Тема с продължение
Строителството на новото кръгово кръстовище вече е в ход, 1 юли 2022 г.
ПРЕЗ м. март на редовната си месечна пресконференция кметът Донка Михайлова отговори на питането на Т21 „Проектът „Била“ (в Троян) стои ли?“, попитахме, защото имаше слухове, че инвеститорите са се разколебали. В отговора си градоначалникът поясни, че на 16 март, два дни преди пресконференцията, е имала среща с представители на голямата търговска верига и те заявили следното: първо – поетият ангажимент за изграждане изцяло с техни сили и средства на ново кръгово кръстовище при ресторант „Диана“ (ул. „Опълченска“ и ул. „Г. С. Раковски“), откъдето ще е входът към бъдещия хипермаркет, ще бъде изпълнен до м. септември (до този ангажимент се стигна след известни перипетии и корекция по настояване на Община Троян и лично на кмета на първоначалния по-мащабен проект, предвиждащ общинско съфинансиране – бел. ред.); и второ – разчетите са новият магазин „Била“ (Billa) в Троян да отвори врати през м. март догодина, 2023 г.

НОВИНАТА е, че от четвъртък, 30 юни, строителството на кръговото кръстовище при ресторант „Диана“ започна. Потърсихме за коментар г-жа Михайлова и тя сподели следното: „В рамките на правилата на компанията („Била“) те възложиха изграждането на новото кръгово кръстовище на „Крам Груп” ЕООД. Обектът трябва да бъде изпълнен до края на м. август. Проектът за сградата на новия магазин е готов. Според представители на „Била” магазинът ще бъде открит през м. март 2023 г.“. Справка в търговския регистър показа, че фирмата изпълнител е със седалище в Троян, регистрирана е през 2007 г. и неин управител и едноличен собственик е Пламенка Цочева.

Г-ЖА МИХАЙЛОВА даде и важен щрих от предисторията на отношенията между Община Троян и чуждите инвеститори: „Очевидно е, че Троян става все по-привлекателен за инвеститорите. Имахме поредица от разговори в последните години с представители на „Била”. Нашето последователно настояване бе да бъдат направени изпреварващи инвестиции по организацията на движението и изграждане на ново кръгово кръстовище, което да обезпечи поемането на засиления трафик след изграждането на хипермаркета. Отказах това да се случи с общински средства. Намирам за справедливо инвеститорът сам да финансира необходимата за дейността му инфраструктура и тя да не е за сметка на данъците на троянци“.

Генадий Маринов

Бел. ред. В петък по обед, 1 юли, бях на обекта, където вече се работеше интензивно – багер разриваше стария асфалт, участъкът бе затворен за движение, голям ТИР се готвеше да стоварва бордюри и други строителни материали. Всичко бе спокойно, обаче техническият отговорник, усмихнат млад мъж, ми сподели, че съм първият от сутринта, който проявява одобрение и че всички наоколо незнайно защо били намусени и враждебно настроени. No comment!, както се казва. Но си позволих коментар в отговор: „Защото сме малък, но много тъп народ!“. Сега да поясня защо бях толкова рязък. От години кръстовището при ресторант „Диана“, което е кръстовище на обходната ул. „Опълченска“ и по принцип е доста конфликтно, освен това амортизирано, плаче за ремонт и реконструкция, и всички искаме този ремонт и реконструкция. Теренът около бившата Градска баня пък, където ще е троянската „Била“, намиращ се в най-централната градска част, е десетилетен троянски срам – запуснат, осран в буквалния и преносния смисъл, обрасъл като селско дере, превръщащ се всеки четвъртък, когато е троянският битак, в циганско каруцарско сборище, предизвикал десетки жалби на недоволни граждани през годините, неизползваем. Сега това се променя и хората са… недоволни. Как да го коментирам?!
 
За „Била“

„Била“ (Billa) е първата международна верига супермаркети, която стъпва на българския пазар – през 2000 г. Към момента веригата разполага с 144 магазина в 44 града в страната. „Била“ е основана в Австрия през 1953 г., а името й произлиза от началните букви на словосъчетанието Billiger Laden (нем. евтин магазин). Днес „Била“ е собственост на немската компания „REWE Group“, която е сред водещите в сферата на търговията и туризма в Европа. У нас веригата оперира чрез дъщерните дружества на компанията майка „Billa България“, и „Billa Недвижимости“ (управляващо свързаната с дейността недвижима собственост). „Била“ ще е четвъртият голям магазин за хранителни стоки в Троян – след „Т Маркет“, „Лайф“ и „Лидъл“.
Важно съобщение!

Започват дейности по изграждане на обект „Кръгово кръстовище“  на ул. „Г. С. Раковски“ и ул. „Опълченска“, Троян, с възложител „Крам Груп“ ЕООД – като част от инвестиционно намерение за изграждане на магазин „Била“ в града. Информираме заинтересованите граждани, че от 1 юли 2022 г. участъкът на ул. „Г. С. Раковски“ от кръговото кръстовище при Големия пазар до ул. „Опълченска“ (ресторант „Диана“) ще бъде затворен за преминаване на пътни превозни средства. В тази връзка се променя маршрутът на междуселищния транспорт за селата Орешак и Черни Осъм; новият маршрут е: Автогара Троян - кръгово кръстовище при Големия пазар - ул. „Васил Левски“ - Пачовия мост (при „Елпром“) - ул. „Акад. Ангел Балевски“ - Орешак - Черни Осъм. Временната организация на движение по ул. „Опълченска“ е урегулирана със светофарна уредба. Моля да ни извините за причиненото неудобство.

Община Троян

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |