Идва и „Била“, а в ритейл парка обектите ще са 13

* На 15 декември австрийците са придобили собствеността върху имота до бившата баня, те ще финансират и пътната връзка, издадено е строително разрешение * Кметът Михайлова: „Изцяло бе удовлетворено нашето изискване транспортната връзка да бъде изградена паралелно с изграждането на хипермаркета“
Колкото повече, толкова повече…
ТЕМПОВОТО разрастване на троянския ритейл парк вече не изненадва никого в града ни, стана си нещо обичайно – след „Лидъл“ (Lidl) и „Техномаркет“ се появи „КиК“ (KiK), после „ДМ“ (dm) и „Мат Стар“ (Mat Star), строи се „Юск“ (Jysk), рекламират се предстоящите „Сладкарница „Неделя“ и „Ню Йоркър“ (New Yorker). А на пресконференция на кмета Донка Михайлова в края на миналата седмица, 17 декември, стана ясно, че обектите (магазините) в ритейл парка ще са общо 13, като вероятно и това не е всичко.

НО СЕ ОКАЗВА, че наред с „ритейловия бум“ се движи и проектът за троянски магазин на голямата австрийска верига „Била“ (Billa). От шефа на дирекция „Устройство на територията“ в общинската администрация инж. Николай Хитров, който участва в кметската пресконференция, научихме, че на 15 декември „Била“ официално е станала собственик на частния имот при бившата градска баня, където ще е троянският й обект. И предстои да започне изграждане на одобрената пътна връзка, включваща ново кръгово кръстовище (при ресторант „Диана“) и улица към хипермаркета, като вече има издадено строително разрешение.

ПОПИТАХМЕ преодолени ли са различията на чуждия инвеститор с Община Троян около финансирането на пътната връзка, знае се, че имаше разногласия и дори в един момент австрийците бяха пред отказване. Разяснението на г-жа Михайлова бе следното: „От „Била“ очакваха ние да решим въпроса с транспортния достъп към бъдещия им магазин. Нашето мнение, което упорито, с троянски инат отстоявахме две години в преговорите, бе, че когато един търговски обект иска да се реализира в центъра на града, трябва да осигури достъп (транспортна свързаност), без да товари гражданите с разходи. През тези две години не отстъпихме от позициите си – тяхната бе ние да финансираме новото кръгово кръстовище, после се съгласиха на поделено финансиране по 50%, което също не приехме и накрая приеха цялото финансиране на транспортния достъп, кръговото кръстовище и улицата към „Била“, да е тяхно, сумата е около 200 хил. лв.“. Кметът коментира и друг важен момент, договорен с инвеститора: „Изцяло бе удовлетворено нашето изискване транспортната връзка да бъде изградена паралелно с изграждането на хипермаркета, а не след това, каквито бяха първоначалните намерения“.

Намиращите се в съседство в ритейл парка „ДМ“ и „Мат Стар“ отвориха врати на 16 декември
НА ДОПЪЛНИТЕЛНИЯ ни въпрос – как се обяснява тази упоритост на австрийците да инвестират в малкия Троян, не бе ли логично при появилите се нови магазини и нарастващата конкуренция да се разколебаят, получихме много важен и радващ отговор. „Ще кажа само това – заяви г-жа Михайлова, – че всяка една от тези големи вериги преди да започне да инвестира някъде, прави много сериозни проучвания: на покупателната способност на населението и какъв би бил икономическият ефект“. Инж. Хитров допълни, че по официални данни за второто тримесечие на годината новооткритият троянски „Лидъл“ е реализирал „най-висока стойност на единични покупки в България“. Иначе казано – „Била“ знае защо упорства да стъпи в Троян. Което пък би трябвало да означава, че градът ни стои много добре в икономически и финансов план и е перспективно място за инвестиции. Звучи хубаво.

Т21

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |