Рокът (и в Троян) ще го има

* На сцената в двете троянски рокаджийски вечери, 1-2 юли, излязоха „Керана и космонавтите“, Милена и „Кикимора“ на Николо Коцев с видинския симфоничен оркестър с диригент Димитър Косев
Яко!
На сцената – „Children in Time“ с „Кикимора“ и видинския симфоничен оркестър, Троян, 2 юли
ТРОЯНСКАТА Рок академия (2013-2018) и троянският рокаджийски Джулай (първо на Беклемето, после на градския площад, 2016-2019) бяха нещо много свежо, много рокаджийско, много хубаво и години радваха наши и гости, млади и стари. Бяха едно градско украшение, къс градско самочувствие и сила. Рокаджийска троянска следа.

НО РОКЪТ в Троян ще го има. Сегашните две юлски рокаджийски вечери (1-2 юли, петък и събота) с „Керана и космонавтите“, Милена и „Кикимора“ със симфоничния оркестър на Видин са знак. Поредният знак. Публиката, ентусиазмът, големият рокаджийски купон в тези две рокаджийски вечери на централния троянски площад „Възраждане“ (някак неудобно е да му казваме името заради едни кресливи партийни еднодневки, дотам я докарахме?! – бел. ред.) доказаха, че ще го има и че ни е нужен. Браво на организаторите и плащачите от Община Троян! Със сигурност такова нещо не се организира лесно и не е евтино. И като стана дума за парите – те са от събраната в общината туристическа такса и със сигурност не са пари на вятъра, наред със забавата и рокаджийския дух, носят безспорна полза за троянския туристически бранш, на момента и в дългосрочен план.

Милена и Керана и техен троянски фен, Троян, 1 юли
Между цигулките – нашата флейтистка Стефания Енчевска
И ДВЕ думи за концертите. Керана, това слабовато девойче, извади колосален глас. Милена не е онази бунтарка, но пак си е Милена. А Николо Коцев с неговата „Кикимора“ заедно с видинския симфоничен оркестър и атрактивния му гост диригент Димитър Косев, главен диригент на русенската държавна Опера (в редиците на видинските симфоници бе и талантливата троянска флейтистка Стефания Енчевска – бел. ред.) и техният спектакъл „Children in Time“ с парчета на великаните „Дийп Пърпъл“ и „Рейнбоу“, бяха пиршество за слуха и духа. Беше страхотно, който бе, знае че е така. Пак поздравления! И до следващите троянски рокаджийски вечери.

Т21
Бележка на редактора

Уплах или безразличие

Бях и се кефих, беше яко, присъединявам своите лични адмирации. Но тук ще вметна едно свое недоумение. Когато на сцената са рокаджии, винаги има бунт, трябва да има бунт, рокът е бунтарска музика, рокът руши прегради в душите и бута Берлински стени, музика на смелите е, с много ясна социална насоченост. Така е по световните рокаджийски сцени открай време, така е и днес. Така го заявиха в началото на април недостижимите от „Пинк Флойд“, направили украинското си парче „Hey, hey Rise up“ (Хей, стани), така е и на настоящото европейско турне на динозаврите от „Ролинг Стоунс“, веещи на сцената украинското знаме в знак на съпричастност, направи го и Джулиън Ленън, и много други. А тук – нито дума от троянската рокаджийска сцена по главния въпрос на деня?! Уплах или безразличие, и двете не звучат рокаджийски.

Генадий Маринов
 

Още по темата:
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |