Отиде си нашият Милко Диков

* Един голям троянец, от онези „вехти“ големи троянци, каквито днес нямаме, истинския ни духовен елит * Световен карикатурист, който умееше някак вълшебно, по милкодиковски хем да каже световните неща, хем да се усети в тях българското, и троянското, винаги троянското
In memoriam
Милко Диков, 2010 г., Троян, галерия „Серякова къща“, сн. Цветан Тончев
НА 11 ДЕКЕМВРИ ни напусна един голям троянец, от онези „вехти“ големи троянци, каквито днес нямаме, истинския ни духовен елит. Нашият Милко Диков (1930-2023). Като казах Милко, се сетих за Ганко (Цанов), приятеля от детинство и съмишленика, на когото бе и кум, за Иван (Хаджийски), чиито текстове онагледи/допълни в онази забележителна изложба, която стои във фоайето на троянския Музей на занаятите, за Гимиджийски, Парушев… Бог да ги прости всички тях, троянски великани!

СВЕТОВЕН карикатурист, който умееше някак вълшебно, по милкодиковски хем да каже световните неща, хем да се усети в тях българското, и троянското, винаги троянското. Един пример само, емблемата, която нарисува и дари (големият художник бе много щедър) на троянския Празник на сливата, уловил е цялото троянско – балканджийския ни бабаитлък и хедонизъм, ироничния и самоироничен поглед към света, широтата и ограничеността, троянското (ни) самочувствие, оправдано или пък не съвсем… Десетки са наградите му по света и у нас. Доживя и най-голямото троянско отличие – Почетен гражданин на Троян (2010 г.). Имаше и най-специалната награда – хората го обичаха, обичаха го, защото бе светъл, човечен, ненадменен, защото и той умееше да (ги) обича, обичаха го и защото бе много талантлив, а талантът не може да не бъде обичан.

Дружески автошарж, худ. Милко Диков
ОТИДЕ СИ на 93, но си бе младеж завинаги, познавах го бегло, по-скоро официално, но бе достатъчно. Дълбок поклон! И съболезнования на близките, специални на неговата съпруга и най-голям приятел Беба!

12 декември 2024 г., Троян
Генадий Маринов, Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |