Милко на 85 с „Весели троянци”!

* Навръх рождения си ден големият карикатурист и почетен гражданин на Троян присъства на откриването на изложба „Веселите троянци”
 в Музея на занаятите
Юбилейно
Юбилярят с рожденическата торта с авторското лого, Троян, 24 март 2015 г.
Преди изложбата, с приятели на метри от родната къща
Автопортрет на един весел троянец
ТОЧНО на рождения си ден, 24 март, известният карикатурист, наш земляк и почетен гражданин на Троян Милко Диков заедно със съпругата си Беба пристигна в града ни (художникът живее в София от десетилетия, но си остава непоправим троянец) - за да присъстват на откриването на изложба от колекцията „Весели троянци”,  дарена от г-н Диков на Музея на занаятите (МНХЗПИ) през 2014 г. Събитието, подготвено съвместно от музея домакин, галерия „Серяковата къща” и Община Троян и напълно неслучайно съвпадащо с 85-годишнината на големия творец - се състоя в залата, където са изложени 19 рисунки и един автопортрет от колекцията. Бяха дошли много приятели и ценители на изкуството на Милко, сред тях – големият приятел от детските години Константин Фичев, Йонка Мичева, сем. Марковски, Мила Цанова и много други; от Ловеч пък специално бе пристигнал племенникът и бивш ловешки кмет Минчо Диков. 

В СЛОВОТО СИ директорката на музея Елеонора Авджиева сподели, че преди 8 години едно обаждане по телефона поставя началото на прекрасните й отношения с Милко Диков. Тогавашната й идея да се илюстрират някои от най-ярките текстове на Иван Хаджийски допаднала на художника и не след дълго, през м. октомври същата година, чудесните му рисунки се превърнали в експозиция, посветена на 100 години от рождението на Иван Хаджийски; и до днес тази експозиция в централното музейно фоайе предизвиква любопитството и симпатията на посетителите. И до днес музеят и галерията са спирките на Милко, когато си дойде в родния край.

Топли думи от галеристката Мариела Шошкова
Поздравление от председателя на ДТХ Енчо Ганковски
Аплодисменти за твореца и от зам.-кмета Поля Димова
Вляво - приятелят от детските години Константин Фичев
ГОСТИТЕ имаха възможност да изгледат филма за Милко Диков „Рисуваш всичко на шега”, сниман през 2010 г. по повод 80-годишнината му (продуцент е МНХЗПИ). В документалната лента галеристката Мариела Шошкова разговаря с художника за живота и изкуството, а накрая го кара да нарисува карикатура на родния Троян; но вместо карикатура неговото послание е „Обичайте Троян! Има защо!” .

ПОЗДРАВИТЕЛЕН адрес от името на Дружеството на троянските художници (ДТХ) прочете председателят му и отдавнашен приятел на юбиляря Енчо Ганковски. „Троян и всички ние сме горди с теб, ти си част от националното ни богатство! Сътвореното от твоите ръце е запечатало незабравими чувства и впечатления, които ще останат завинаги. Пожелаваме ти никога да не губиш творческото вдъхновение, а също и уникалното си чувство за хумор!”, бе пожеланието към г-н Диков. Поздравителен адрес имаше и от кмета на Троян Донка Михайлова, поднесе го зам.-кметът Поля Димова; а Община Троян осигури коктейла в чест на рожденика. Подарък поднесе и г-жа Шошкова, организирала две изложби на Милко Диков в троянската галерия „Серяковата къща”; тя сподели, че той е един от специалните хора в живота й и винаги ще помни мъдрите му думи, че животът е много по-голям от това, което изглежда. 

ПРИЯТНА изненада се оказа рожденическата торта, украсена със запазения знак на карикатуриста и свещички, изписали числото 85. Милото тържество предизвика много смях и сълзи, а г-н Диков, силно развълнуван, сподели, че основният недостатък да навършиш 85 е, че започваш да ставаш твърде сантиментален.


Т21

Още по темата:

2 коментара:

Анонимен каза...

г-н Маринов,
може ли статия за баща и син хванати в Троян с лихварство.

Анонимен каза...

Генади махи този идиотски кометар от тук! Това е простотия, а не свобода на словото.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |