Спечелихме мащабен проект за реконструкция на „Климента“

* Кметът Михайлова: „Една добра новина, която, признавам си, много ни радва“ * Случващото се е нещо много добро и нужно, коментира директорката Иванка Цекова, която не скри и някои притеснения * Финансирането ще е с европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост – 4,5 млн. лв.
Добрата новина
„ЕДНА добра новина, която, признавам си, много ни радва.“ Това бяха встъпителните думи на кмета Донка Михайлова, с които, на традиционната си месечна пресконференция, 7 декември, започна информацията за спечеления проект и предстоящата мащабна реконструкция на троянското СУ „Св. Климент Охридски“ (или „Климента“, както ласкаво го наричат питомците и приятелите му – бел. ред.). Най-младото, но нуждаещо се от подобрения и модернизация на базата си. 
 
Донка Михайлова
„НОВИНАТА пристигна при нас в навечерието на патронния празник на училището – 25 ноември, деня на св. Климент. И буквално вчера, 6 декември, бе потвърдена от МОН – получихме покана за представяне на документите и сключване на договор за финансиране“, бе кметското уточнение. Проектът бе определен от г-жа Михайлова като „един от най-мащабните проекти за мандата“ и числовите му изражения наистина са внушителни – общата проектна стойност е 4,5 млн. лв. с ДДС.

ФИНАНСИРАНЕТО
ще е с европейски средства по Плана за възстановяване и устойчивост и за нашата Ловешка област) средства са насочени към само още две училища – едното в Ябланица, другото в Ловеч. „Ние не сме в приоритетните райони, по-изостаналите, където са по-нуждаещи се, но явно отличната подготовка на проекта ни е натежала в наша полза“, коментира за Т21 директорката на СУ „Св. Климент Охридски“ Иванка Цекова, която потърсихме за допълнителна информация. Г-жа Цекова изказа специална похвала на екипа от общинската администрация, работил по проекта и очерта безспорните ползи от бъдещата реконструкция – подобряване на отоплението, осветлението, вентилацията, енергийната ефективност, подобряване и естетизация на цялостната среда, някои конструктивни подобрения, подобрения, пряко свързани с учебния процес (например изграждането на СТЕМ комплекс) и т. н. С други думи – най-младото троянско училище ще стане и най-модерното.

Иванка Цекова
ДИРЕКТОРКАТА бе категорична – случващото се е нещо много добро и нужно. Но изрази и разбираемо притеснение – от (ре)организацията на учебната работа по време на ремонта и, най-вече, от качеството на изпълнението, надява се да се изберат надеждни изпълнители и те да подходят максимално отговорно.

КАКВО се предвижда по проекта? Ще се изгради нова отоплителна и вентилационна система, като ще се запазят старите; това включва и монтиране на фотоволтаична система. Цялостна подмяна на осветлението – ще бъдат сменени всички осветителни тела в училището. Всички системи (отопление, вентилация, осветление) ще се следят и контролират от 4 „умни“ точки, което гарантира по-голяма ефективност. Ще се санира целият училищен комплекс, като новата външна изолация ще е с дебелина 7 см. Ще се поднови изцяло покривното покритие. Ще се монтира асансьор и други елементи за подобряване на достъпа в училищната среда. Ще се обновят санитарните възли, включително при плувния басейн. Ще се обнови училищната актова зала. Във всички класни стаи ще се поставят нови цветни винилови подови настилки. Ще има подобрения и естетизация на училищния двор, като особено внимание ще се обърне на вътрешния т. нар. „английски двор“. Споменахме за конструктивни подобрения – ще се реши проблемът с фугата между двата корпуса на училищния комплекс.

РАЗБИРА СЕ, за да се стигне до същинските строителни дейност има доста предварителна работа, като най-важната е организирането на процедурите за избор на изпълнител. Срокът за реализация на проекта е не по-късно от 31 май 2026 г.

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |