„Чавдар“ пак със среброто

* Макар и втори, отборът ни вече има облик, добре структуриран е и се откроява над другите в региона
Баскетбол, „А“ ББЛ, сезон 2022/23
И ТАЗИ година  „Чавдар“ (Троян) си остана с второто място в регион Център на „А“ ББЛ (втория ешалон на българския баскетбол). След отличните игри срещу втория в редовния сезон – „Видабаскет“ (Видин), и отстраняването му в плейофите, у всички се загнезди очакването, че най-сетне след вечното второ място на „Чавдар“ през годините сега ще счупи каръка. Уви - не!

В НЕДЕЛЯ, 21 май, в зала „Балканстрой“ в Плевен за оформяне на крайното класиране в регион Център останалите едва четири отбора се срещнаха както следва:  „Чардафон“ (Габрово) срещу „Видабаскет“ за 3-4 място и „Дунав“ (Русе) срещу Чавдар за 1-2 място. В първия двубой „Чардафон“ надделя над „Видабаскет“ с 82:68. Подкрепян от многобройна троянска агитка, „Чавдар“ започна колебливо срещу „Дунав“, за да приключи първата част с негативното 24:14. Преобразени през втората четвъртина нашите смачкаха противника, вкарвайки 28 точки срещу само 9 на противника и се оттеглиха на почивката с комфортен аванс 42:33. Оставаше по-лесното – да се задържи преднината и евентуално да се увеличи. Но необяснимо защо подемът в редиците на „чавдарци“ се притъпи, умората май започна да оказва влияние и третата и особено четвърта четвъртина бяха пагубни за отбора ни – 19:13 и 22:16, а оттам и крайното 74:71 за „Дунав“. Загуба на финала и в крайна сметка пак втори!

Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков
КАКВО може да се каже за тези последни мачове на „Чавдар“. Макар и втори в региона, отборът ни вече има облик, а както подчертах и в предишни публикации – с включването на Краси Маринчевски (205 см), с трима играчи над 190 см, опитна гардова двойка, тимът ни добива добър структурен вид, открояващ се над другите отбори в региона. И в този мач главните действащи лица за нашите бяха  Маринчевски с дабъл-дабъл от 23 точки и 10 овладени топки (борби), капитанът Ради Кочев, също с дабъл-дабъл от 14 т. и 10 борби, Цецо Острев, и той с дабъл-дабъл от 12 т. и 11 борби Камен Пенчев с 12 т., Мариян Хубанов (5 т.), Максим Генов (4 т.).

СЛЕД този последен мач в регион Център на „Чавдар“ и „Дунав“ им предстои участие в Републиканските финали на „А“ ББЛ. Там участие ще вземат още отборите на „Хебър“ (Пазарджик), „Хасково“ (Хасково), „Миньор“ (Перник), „Спортист“ (Своге), „Шоутайм“ (Варна) и „Икономически университет“ (Варна), където ще проличи къде сме ние и какви са ни възможностите в сравнение с отборите от другите региони. Лично аз считам, че тази година сме конкурентноспособни и в състояние да бием всеки един отбор от гореизброените. Зависи от подготовката ни. Успех на нашите!
***

И СЕГА няколко думи за подрастващото баскетболно поколение в Троян. В събота и неделя (20-21 май) в Хасково се проведе турнирът „Файнъл фор“ – на щастливите губещи, т. е. на отборите, неуспели да се класират на националните финали във възрастова група до 18 години. Момчетата на „Чавдар“ в първия ден сломиха съпротивата на „Евробаскет“ (Благоевград), като ги победиха с 62:57; спокойно бих могъл да се изразя така – близнаците Георги и Христо Бойнови победиха „Евробаскет“, реализирайки общо 53 точки? Във втория мач „Хасково“ бе безапелационен и спечели срещу нашите с 81:60. Така „Чавдар“ подели второто място.

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:
Сезон 2022/2023

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |