Тъжна седмица за троянския волейбол и баскетбол

* Рядко срещано – след 2–0 и после 12:4 за „Троян Волей“ фламингите от ловешкия „Осъм“ ни взеха мача * Служебна загуба за баскетболния „Чавдар“ (Троян) поради неявяване на играчи, има ли бойкот в отбора?
 
Баскетбол, волейбол, 
сезон 2022/23
 
ТЪЖНО се развиха тази събота, 4 февруари, събитията в къщичките на „Троян Волей“ и баскетболния ни „Чавдар“ (Троян). Но да караме по ред. В един и същ ден и двата представителни отбора на Троян имаха планирани мачове от съответните първенства – „Троян Волей“ игра в Ловеч с тамошния „Осъм“ („А“ НВЛ), а „Чавдар“ трябваше да се противопостави на новака в групата „Видабаскет“, Видин („А“ ББЛ, регион Център).

ВОЛЕЙБОЛ. От видяното в първия мач в Троян през есента следваше, по моему, безпроблемна победа и в Ловеч срещу „Осъм“. Преди всеки мач на „Троян Волей“ с моя приятел и член на управата на троянския клуб – спортния журналист от бТВ Калоян Кюркчиев, правим предварителни прогнози за мача. Сега моята беше – победа за нашите с 3:1 гейма, неговата – победа с 3-2, вземайки предвид домакинството на противника. И когато мачът тръгна с 2-0 за „Троян Волей“, съжалих, че не дадох 3-0. Какво обаче се случи в следващия гейм? Фламингите го спечелиха, после спечелиха и четвъртия и се стигна до тайбрек. Тогава отново „Троян Волей“ тръгна шеметно, поведе с 12:4 точки и когато победата се виждаше от всякакъв ъгъл, се получи рядко срещана във волейбола ситуация. „Осъм“ спечели тайбрека с 19:17, а оттам и мача с 3-2 гейма. Коментарът на Калоян казва всичко за този мач: „Главата ми не го побира!“.

Така надеждите ни за призово класиране и евентуално участие на плейофите започват да се топят. Все пак добрата новина е, че провалилият се мач на нашите с „Олимпиец“ в Плевен ще се играе в Троян и нещата могат малко да се пооправят. Трябва обаче да се направи точен анализ на играта в Ловеч, където освен италианеца Давиде Бонкомпани всички останали играха под нивото си, допуснаха се детински грешки, включително от страна на Маестрото (треньора Анатоли Пенев).

БАСКЕТБОЛ. И докато волейболистите загубиха на спортния терен, макар и болезнено, то баскетболистите ни направиха това по един необясним и безпрецедентен начин. Просто не се явиха на поредния мач срещу новака в групата „Видабаскет“. От близо 20 картотекирани състезатели в БФБ на повиквателната на селекционера Лъчезар Диков се явили числом и словом 4-ма?! Досега не си спомням такъв случай в троянския баскетбол. А при така стеклите се обстоятелства борбата на „Чавдар“ (Троян) за първото място в Регион Център става илюзорна, понеже при служебната загуба с 0:20, според правилника вместо 1 се губят цели 2 точки. А това значи – отдалечаване от водача „Дунав“ (Русе) на 2 точки и изненадващо изравняване с „Видабаскет“ (Видин) на втората позиция. Предстоят още мачове и всичко е възможно, и дано не се сбъднат мрачните прогнози .

***

ИЗПОЛЗВАМ рубриката да съобщя на старите баскетболни фенове, че е починал известният баскетболист от близкото минало Илчо Панайотов, участник в състава на „Чавдар“, победил в контролен мач мъжкия национален отбор на България. Макар и по-възрастен от мен (тогава, за разлика от сега, специалистите с висше баскетболно образование се котираха високо), е играл и под мое ръководство. Ще го запомним с интелигентната му и резултатна игра, а то не можеше и да бъде другояче - висшист по образование и джентълмен по възпитание. Почивай в мир, Илчо!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:
Сезон 2022/2023

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |