Защо волейболът в Троян е готов за успехи?

  * „Най-радостното през този сезон е, че се очертава Троян да има мъжки волейболен отбор, който да побеждава и да пълни залата. Надявам се това да се случи и благодарение на няколкото добри нови попълнения“
Волейбол, сезон 2022/23
Андрей Николов с екина на „Троян Волей“, 2022 г.
АНДРЕЙ НИКОЛОВ е на 21, кореняк столичанин, и то от пъпа на София, завършил е елитната Първа немска гимназия, а в момента е третокурсник по право в Софийския университет. Играе волейбол от невръстен, а от 2010 г. тренира и играе за различните възрастови гарнитури на ВК „Софийски университет“, включително в представителния мъжки тим. На поста либеро е и още като юноша има предложения от няколко отбора в елитната ни професионална лига. В един момент му се налага да избира между правото и волейбола и е на път да се откаже от спорта. Но през миналия сезон, разбира се – след доста предварителни разговори, младият столичанин се присъедини като „наемник“ към мъжкия тим на ВК „Троян Волей“, един от най-младите клубове в България.

И всяка седмица до края на сезона пътуваше от София до Троян и обратно. А изборът на Троян никак не е случаен. „Троян Волей“ е амбициозен и перспективен клуб и си заслужава да играеш за него, в допълнение – Андрей е приятел с двама от създателите на клуба, журналиста от спортния отдел на бТВ Калоян Кюркчиев, който е с основна заслуга за привличането на новото попълнение, и треньора Анатоли Пенев. Със сигурност пръст в „троянския (му) избор“ имат и немалкото други троянски приятелства, сред тях и с Т21, където Андрей е писал неведнъж с успех. Първият троянски сезон не бе от най-успешните, но през новия (2022/23 г.) софиянецът отново е тук, в мъжкия тим на ВК „Троян Волей“, а очакванията му са далеч по-високи. И заради факта, че сред новите попълнения има още трима елитни „наемници“, включително един чужденец.

В този си пореден волейболен материал за Т21 Андрей прави майсторски анализ на състоянието и перспективите на ВК „Троян Волей“ и изводите му са оптимистични, генералният е, че „волейболът в Троян ще го има, успехите са неизбежни, а градът е орисан най-накрая да присъства на волейболната карта на България“.

Т21

ЗАГЛАВИЕТО  на статията ми от 2020 г. „Волейбол в сърцето на Балкана” звучи все по-реалистично. Във Волейболен клуб „Троян Волей“ продължава да се работи правилно от всяка една гледна точка, постепенно се наблюдават и резултати, а целта двубоите на отборите му да се радват на подкрепа от пълна зала е съвсем осъществима. По-скоро, отколкото очаквах – две години и половина след като споделих мислите си за троянския волейбол от позицията (тогава) на страничен наблюдател, имам удоволствието да съм част от този много перспективен проект, който се развива в почти всички направления - клубът разполага с девически и юношески отбори, както и с мъжки състав.

 И ЗА ДА НЕ БЪДА голословен, ще концентрирам вниманието си върху мъжката формация, която в моите очи, а и по пътя на логиката, би следвало да е представителна извадка за дейността на клуба. Защо мисля така – най-напред поради факта, че комерсиалният характер на съвременния спорт, в частност на съвременния волейбол, показва, че успехите на даден клуб в голямата си част представляват успехите на представителните отбори, мъжки или дамски. От друга страна, наличието на мъжки състав, независимо на какво ниво се състезава той, предполага сериозна допълнителна мотивация за подрастващите състезатели, най-добрите от които би следвало да получават шанс за изява и безценен опит, който да трупат встрани от, за съжаление, малкото и по-често не кой знае колко пълноценни мачове в българските първенства за юноши и девойки. Накратко, едно от нещата, които със сигурност съм научил, е, че един клуб трябва да разполага със сравнително окомплектована сълбичка, що се отнася до отборите, които го съставляват, това предполага висока степен на приемственост. И съм радостен и горд от факта, че съм част от „Троян Волей”, който разполага с юношески и девически формации за всички възрасти, та чак до мъжки състав.

СЕГА ПО СЪЩЕСТВО.
Присъединих се към троянския мъжки отбор през м. януари тази година по покана на Калоян Кюркчиев и Веско Василев - двама души, които наред със старши треньора Анатоли Пенев напълно заслужават да бъдат наречени невероятни. Да, но отборът буксуваше като резултати, игра и състав. И въпреки че дойдох с ясното съзнание, че няма да започнем с победите веднага и че основната ми роля ще е по-скоро да помагам, колкото е възможно, на по-малките от мен, определено не бях сигурен, че едното може без другото – помощта без резултатите. Защото всеки подрастващ волейболист трябва да вижда плодовете на труда си. И затова имаше нужда от някаква кардинална промяна.

ВИНАГИ убедено съм защитавал тезата, че новосформиран мъжки отбор, какъвто е и троянският, трябва, поне в началото, да бъде попълван от външни състезатели. Разбира се, това може да има своите минуси, но положителните страни ще са далеч повече и такива примери има. За да бъда по-конкретен, виждането ми за успех в случая минава през това ядрото на състава да бъде изградено от опитни състезатели, в нашия случай непрофесионални играчи, но хора, покрай които юношите на клуба постепенно да придобиват увереност. Друг ключов момент – пред мъжкия отбор винаги трябва да бъде поставена някаква конкретна цел, защото колкото може да бъде полезна за подрастващите третата дивизия на мъжкия ни волейбол („А“ Национална волейболна група), толкова може да бъде и вредна – нивото на волейбол там не е представително по нито един параграф. Поставянето на цели, заедно с правилна селекция, ограничава до минимум шанса един отбор да изпадне в застой откъм резултати и класиране, нещо, което често се наблюдава в българския спорт. Затова мисля, че представителният състав на „Троян Волей” за момента трябва да се цели във втората дивизия на българския шампионат – Националната висша лига. Но извън тази конкретика най-радостното през този сезон е, че се очертава град Троян да има мъжки волейболен отбор, който да побеждава и да пълни залата. Надявам се това да се случи и благодарение на няколкото добри нови попълнения - състезатели с опит на сравнително добро ниво в българския волейбол, както и на по-перспективните местни юноши, голяма част от които ще получават и достатъчно шанс за изява в официалните двубои.

„Троян Волей“ в атака
Наставления на играчите от треньора Анатоли Пенев (вдясно)
ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН за отбелязване е и фактът, че в Троян (за разлика от други по-големи градове) се работи с визия. ВК „Троян Волей” не е проект балон – от тези, в който се наливат бързи пари, предимно в мъжки или дамски представителни отбори, чакат се светкавични резултати, а след година-две „ентусиазмът“ и средствата свършват и всичко остава в историята. Напротив, в троянския случай има търпеливи хора, чиято основна дългосрочна цел е достатъчно деца да имат шанс за развитие в спорта. Именно заради това волейболът в Троян ще го има, успехите са неизбежни, а градът е орисан най-накрая да присъства на волейболната карта на България.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ. „Троян Волей“ просперира, а аз има удоволствието и честта да бъда от онези, които се опитват да помогнат на клуба да се установи трайно в българския волейбол и да привлича все повече деца от града, които да бъдат възпитани като спортисти и най-вече като хора (задача,  с която треньорите Анатоли Пенев и Гергана Петрова несъмнено се справят). Волейболът вече е в сърцето на Балкана и ще бъде там дълго време! И накрая искам да пожелая на града и спортната му общественост скоростно изграждане на новата мултифункционална спортна зала, която в близко бъдеще ще приема мачовете на „Троян Волей“; а на себе си и мъжкия отбор – успешен сезон и многобройна и шумна публика, която да радваме с победи в домакинските двубои.  Очакваме ви с нетърпение при откриването на сезона на 5 ноември от 19:30 ч. в спортна зала „Чавдар“!

м. октомври 2022 г., София – Троян – София

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |