Андрей Николов: Троян е специален за мен, имам много приятели тук

* „От много малък слушам как Троян най-накрая ще има свой волейболен отбор. Когато това най-накрая се случи, си казах, че искам да играя пред троянска публика“, твърди новото либеро на „Троян Волей“
Интервю Волейбол
Андрей Николов с екипа на „Троян Волей“, м. януари 2022 г.
Андрей Николов е на 21, кореняк столичанин, и то от пъпа на София, завършил е елитната Първа немска гимназия, а в момента е второкурсник по право в Софийския университет. Играе волейбол от невръстен, а от 2010 г. тренира и играе за различните възрастови гарнитури на ВК „Софийски университет“, включително в представителния мъжки тим. На поста либеро е и още като юноша има предложения от няколко отбора в елитната ни професионална лига. В един момент му се налага да избира между правото и волейбола и е на път да се откаже от спорта. Но преди броени дни, разбира се – след доста предварителни разговори, младият столичанин се присъедини като „наемник“ към мъжкия тим на ВК „Троян Волей“, един от най-младите клубове в България. И всяка седмица до края на сезона ще пътува от София до Троян и обратно. А изборът на Троян никак не е случаен. „Троян Волей“ е амбициозен и перспективен клуб и си заслужава да играеш за него, в допълнение – Андрей е приятел с един от създателите на клуба, журналиста от спортния отдел на бТВ Калоян Кюркчиев, който е с основна заслуга за привличането на новото попълнение. Отделно, което вероятно също има връзка с „троянския избор“, са немалкото други троянски приятелства, сред тях и нашият Т21, където Андрей е писал неведнъж с успех, разбира се на спортни теми (виж „Учредиха фен клуб на Гунди в Троян“, „Преписват без да им мигне окото“, „Волейбол в сърцето на Балкана“ – бел. ред.).

Преди дебюта му с екипа на „Троян Волей“ (в домакинския мач срещу „Вел Волей“, Велико Търново, играл се в събота, 15 януари, в троянската зала „Чавдар“ и загубен с 1:3 след много оспорвана и изпълнена с обрати битка) Андрей Николов отговори на 10 въпроса, зададени му  от Калоян Кюркчиев. „Едно момче, което носи Троян в сърцето си. Волейболист, който отдавна беше дал дума, че един ден ще облече фланелката на „Троян Волей“, бе предисловието на интервюто, публикувано най-напред в клубната страница във фейсбук. Препубликуваме го с разрешението на автора и интервюирания, Калоян и Андрей.
Т21
– Как се случи преминаването ти в троянския клуб?
– По стечение на обстоятелствата – след 11 години, в които волейболът беше ежедневие за мен, спрях активно да се състезавам през м. март 2021 г. От друга страна, следя развитието на „Троян Волей“ от прохождането на клуба и имам удоволствието да познавам двама от главните „виновници“ да има волейбол в Троян – президентът Веско Василев и Калоян Кюркчиев. Преди няколко месеца получих покана от Калоян да помогна на отбора. Не се колебах дълго, тъй като спортът ми липсваше, а и отдавна бях казал, че някой ден ще играя в Троян.

– Какви са първите ти впечатления от „Троян Волей“?
– Познавам града отлично, а клуба опознавам в момента. Мога да кажа, че всички са много приятелски настроени и се надявам и занапред да се разбираме, за да вървим напред.

– Имаше ли някакво колебание преди да станеш част от „Троян Волей“, че това ще бъде правилното решение за теб? Все пак интерес към теб имаше дори и от клубове от Суперлигата?
– Както споменах, почти не се колебах преди да приема предложението. Отново искам да се появя на волейболното поле. Троян е чудесното място за целта. За мен е чест, че в минали години съм представлявал обект на интерес за някои отбори от волейболния елит на България. С оглед на факта, че почти година не съм тренирал активно – тази тема не е на дневен ред.

– Играл си на по-високо ниво волейбол. Как възприемаш този твой ход сега?
– В личен план – като шанс отново да играя любимия си спорт. От гледна точка на „Троян Волей“: надявам се да бъда максимално полезен, особено за по-малките от мен и да надградим представянето на мъжкия отбор.

– Защо Троян и „Троян Волей“?
– Град Троян е специален за мен, имам много приятели от града, посещавам го от ранна детска възраст и го познавам много добре. Колкото до „Троян Волей“, впечатлението ми е, че в клуба се работи правилно: с мисъл за постепенно развитие с крайната цел отборът да стане емблема на града. Нека не забравяме и присъствието на легендата на българския волейбол Христо Илиев (сребърен олимпийски медалист с националния отбор на България от Олимпиадата през 1980 г., дългогодишен треньор, включително на националния ни отбор, на „Левски“ и на отбори от чужбина, с корени от троянското с. Дълбок дол – бел. ред.), който е треньор на мъжкия тим. За мен е чест да нарека подобен волейболист мой треньор.

– Опиши това, което е за теб „Троян Волей“, но само с една дума?
– Училище!

– От самото начало звучеше сигурен, че един ден ще играеш тук. Защо?
– От много малък слушам как Троян най-накрая ще има свой волейболен отбор. Когато това най-накрая се случи, си казах, че искам да играя пред троянска публика. Този момент идва по-скоро, отколкото очаквах.

– Ролята на либеро е доста по-различа от тази на останалите. Да очакваме ли, че ще се опиташ да бъдеш мотиватор?
– Основната задача, която съм си поставил, е да помогна най-вече на атмосферата в отбора. Ще се радвам, ако с моя помощ останалите повярват повече в способностите си. Искам да се превърнем в тежък противник максимално бързо.

– Ще бъде ли нещо по-специално за теб да облечеш фланелката на клуба?

– Абсолютно да, надявам се това да даде и резултати.

– Какво би казал на тези, които подкрепят „Троян Волей“?

– Надявам се с отбора да ви радваме. Нямам търпение да се срещнем в залата.

Интервю на Калоян Кюркчиев
 
 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |