ЧЕЗ срещу Троян – за пореден път

* През уикенда, 15-16 януари, най-туристическата зона на Троян – горния край на града и курортните села на юг към Беклемето, остана без ток
 * „Този удар на ЧЕЗ срещу нас ще нанесе сериозни вреди на туристическия бизнес в района“, заяви общинският съветник Даниел Сираков * Социалните мрежи прегряха от народното недоволство; кметът Михайлова поиска среща на най-високо равнище
Сблъсъци
ЗА ПОСТОЯННИ продължителни спирания на тока от събота до неделя, 15-16 януари, в горната част на Троян (кв. „Кнежки лъг“) и повечето троянски села в южната част на общината, включително курортните Чифлик, Шипково, Бели Осъм, Балканец, Терзийско, Горно Трапе, туристическия комплекс Беклемето, алармират потърпевши, а из социалните мрежи валят оплаквания. Потърпевшите са стотици, сред тях и хотелиери и ресторантьори, чиито обекти в тези хубави снежни дни бяха пълни с гости от близо и далеч, но заради „подаръка“ от електродоставчика ЧЕЗ им се наложи да анулират резервации, връщат пари, да се обясняват с недоволни клиенти и търпят немалки загуби.  

СРЕД ЗАСЕГНАТИТЕ се оказа и общинският съветник с най-дълъг стаж в местния троянски парламент, дългогодишен председател на общинската комисия по туризъм и собственик на къща за гости в подножието на Троянския проход (с. Балканец) Даниел Сираков. „Нетърпимо!!! ЧЕЗ, съсипахте туристическия бизнес в община Троян. Усилия, които в продължение на години градихме!“, написа в профила си във фейсбук г-н Сираков. Със свои гневен коментар се присъедини и кметът на Троян Донка Михайлова: „Хората ми се обаждат от тъмно тази сутрин (събота). ЧЕЗ премина всички граници. Ще търся среща на най-високо държавно ниво. Дано този път ни чуят!“.
 
ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ и всеобщо недоволство личеше и от други не по-малко гневни коментари в мрежата: „Решени сме да съберем и подписка, това не е нормално, от 3:00 до 8:00 тази сутрин нямаше ток. Оттогава до сега 10 пъти го спираха“ (Мирела Йорданова); „От 2:30 ч. снощи започна тази дискотека, спират, пускат… а сега не вали, не гърми??? (Мариела Дончева); „Не само в Троян, и в Априлци е същото“ (Марко Табаков); „Всички останахме без електроуреди. И това е всяка година в цялата община. Имам чувството, че някой просто се забавлява, защото е дежурен в момента до копчето“ (Петя Стефанова); „Това спиране на тока при нас в горния край на Троян става постоянно в рамките на денонощие“ (Рени Балабанова); „Това граничи с подигравка. За туристическия бранш, за производители, занаятчии, за гостуващите, за жителите“ (Дочко Дочев); „Съсипаха ни с това спиране и пускане на тока. Само днес е вече за девети път в Бели Осъм. Подиграват се с нас и ни връщат в 80-те години“ (Христо Лалев); „То липсата на ток е от един месец насам. Все едно живеем в каменната ера. Срамна работа. Така не е било и преди 20 години“ (Светослав Дочков).

Даниел Сираков
СВЪРЗАХМЕ СЕ с г-н Сираков, превърнал се в лидер на народното недоволство, и той сподели за Т21 следното: „Не е само тия дни, започна от Бъдни вечер, 24 декември, но в малко по-мек вариант, на по-дълги интервали бе спирането. Това е ненормална работа, безотговорна, направо престъпна. В нашия район има десетки хотели, къщи за гости, ресторанти и всички те в момента са пълни с туристи, да не говорим за Беклемето, сега там е туристическият пик, и хоп – дърпат ни шалтера. Без никакво предупреждение и без никакво обяснение. Говорих с ЧЕЗ, казаха ми за някаква авария, щели да я оправят до 16:00 ч., в 16:00 светна за малко и после пак спря и така е и до момента. Моите гости принудително почнаха да си стягат багажа, а трябваше да останат за още няколко нощувки, не мога да им се сърдя. Но те ми се сърдят и с право, въпреки че нямам вина. Истината е, че този удар на ЧЕЗ срещу нас ще нанесе сериозни вреди на туристическия бизнес в района. Дългогодишните ни усилия отиват на вятъра. Миналата година от ЧЕЗ бяха наели фирми и направиха просека по трасетата си в нашия район, така че няма как причината за сегашните спирания на тока да е в паднали дървета или нещо такова. Явно има някакви проблеми по трафопостовете, остарели агрегати и не са ги подменяли, а им плащаме, сега и токът поскъпна. Мисля си и друго, дали всичко това не се прави нарочна, заради някакви нечисти игри около ЧЕЗ, по-малко вероятно е, но не е невъзможно? При всички случаи обаче компанията е некоректна към нас и няма да оставим нещата така. Говорих с кмета г-жа Михайлова и тя се ангажира да поиска среща на максимално високо ниво с ЧЕЗ и централната власт. Аз от своя страна като общински съветник ще внеса предложение в Общинския съвет за приемане на обща декларация и се надявам да получа подкрепа на предстоящата сесия на 27 януари. Положението е нетърпимо!“.

***

ПРИПОМНЯМЕ, че това не е първият тежък троянски сблъсък с ЧЕЗ. През 2020 г., м. февруари, по подобни причини кметът Михайлова написа „кърваво писмо“ до шефа на ЧЕЗ България Карел Клусак (виж „Кметът на Троян с „кърваво писмо“ до шефа на ЧЕЗ в България“ – бел. ред.). В писмото след посочването на фактите – в един ден (6 февруари 2020 г.) всичките 21 троянски села остават без ток, прекъсванията продължават няколко дни и създават „значителни затруднения на семействата, включително за болни деца и възрастни хора, загуби за бизнеса за хиляди левове, трудности за местната власт, свързани най-вече с нормалното функциониране на социалните услуги, училища, детски градини и ясли, с храненето на децата и възрастните“, и напомнянето, че „Община Троян многократно е представяла пред ръководството на ЧЕЗ своите очаквания за адекватни действия на компанията по отношение на поддържането на мрежата“ и „през 2012 г. на среща с тогавашния председател на Надзорния съвет настойчиво иска включването в инвестиционната програма на ЧЕЗ на конкретни решения“, се направи две основни искания. Първо към ЧЕЗ: изсичане на храсти и дървета в сервитута на въздушни електропроводи средно напрежение (СН) и ниско напрежение (НН); ремонт или подмяна на напукани или наклонени стоманобетонни стълбове от електропреносната мрежа НН; подмяна на проводници по селата от мрежа НН с по-голямо сечение за избягване пад на напрежение в крайните точки. И второ към държавата в лицето на Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР): да намери регулационния механизъм, който да накара „ЧЕЗ България“ АД да приложи ефективна инвестиционна и кадрова политика по места; и инвестиционната програма на дружеството за територията на общината ни да бъде обсъдена с общинската администрация и да бъде подписано споразумение с ясно договорени санкции при неизпълнение. Нещо по първата група искания бе направено, но другото си остана само пожелателно и резултатите ги видяхме на 15-16 януари 2022 г.

ПО СЪЩОТО време, м. февруари 2020 г., подобни проблеми с електрозахранването имаше и областният Ловеч и ловешкият ни колега Павлин Иванов (сайта „Ловеч днес“) подаде сигнал до КЕВР (виж „Троян и Ловеч – голямата зимна дискотека“ – бел. ред.). Отговорът бе своевременен и в него имаше един любопитен момент във връзка с питането дали потърпевшите клиенти на ЧЕЗ могат да претендират за обезщетения, цитираме: „По отношение на правата на потребителите относно претенции за прекъснато електроснабдяване Ви информираме, че те са уредени в Общите условия на „ЧЕЗ Разпределение България“. В тях се посочва, че потребителите имат право на обезщетение при едновременно изпълнение на две условия: продължителното прекъсване на електроснабдяването да е по вина на ЕРП и срокът на прекъсването да е по-дълъг от 24 часа“. Ще цитираме и нашия тогавашен, но звучащ съвсем актуално и сега коментар по повода: „С други думи, можем да си търсим правата за нанесените ни морални и материални щети. Но не съвсем – тъй като трябва да докажем (вероятно в съда), че вината за спирането на тока е на ЧЕЗ, а не на зимата. И също – че сме имали поне 24 часа спиране на тока, т. е. ако е нямало ток десетина часа, после светне за няколко минути, след което отново изгасне за часове (както бе в много от троянските села), дали отговаряме на условието?! Все пак, може би е дошло времето някой да я започне тази „изгубена“ битка и да я спечели“.

***

КАКВО ще се случи сега – ще има ли резултат от срещата на кмета на високо равнище и от декларацията на Общинския съвет? Ще видим и да се надяваме, но нещо ни подсказва, че резултатът ще е като досегашния, минимален. Но при всички случаи не трябва да си траем и да допускаме ЧЕЗ да си разиграва коня на наш гръб.

5 коментара:

Илиян Пеевски каза...

Пука им на ЧЕЗ за някаква среща и изобщо за някаква декларация. Те са в България единствено да трупат печалби и изобщо не им пука, че някои страдали или че плащали огромни сметки. ЧЕЗ не са виновни, че България се управлява 30 години от продажни и корумпирани управници, които са дали българската енергетика в чужди ръце. Това е все едно някой да си даде кръвоносната система под наем или в чужди ръце. Няма такъв идиот, нали? Ама с енергетиката, която е кръвоносната система за всяка държава явно може... може, ама в България.
Нещо повече, продажниците които ни управляват под диктовката на европейския ковид-нацистки съюз от година ни пробутват нашата собствена и евтина Ел.енергия на над десеторна цена и всички си траят. И дума не обелват срещу измамниците от нацисткия ЕС, юкоито освен тока, по същата схема изкуствено вдигнаха и цената на природния газ. Към това като прибавим и хитлеристките зелени сертификати, които имат единствената цел да съсипят средната класа и бизнес плюс унищожаването на всякакви човешки права и налагане на нов ред - картинката става зловеща...
Едно е сигурно, нито на срещата на високо ниво, нито в декларацията на ОбС Троян няма да видите или чуете и думичка от горе написаното. Малко сълзи и сополи, а ЧЕЗ ще им обещае, че няма да прави повече така... до следващия път.

Димитър Костадинов каза...

Съвет към бизнеса...подсигурете се срещу атаките на ЧЕЗ, купете си агрегати 😇

Z@Q каза...

Хубава работа!
Искахте всичко да е частно, а сега недоволство!
Държавата е лош собственик, дайте път на частната инициатива, частната креативност и всички евро ценности, а ако все пак ви се иска думата да ви бъде чута, допитайте се и до арменският поп, ако се е върнал от Казахстан!
Да ви е светло в душите, за мозъците се знае!

Tsarovski каза...

Нали гласувахте и си избрахте тези анализатори. Сега ще им плащате сметките и на тях.

Дон Педро каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |