Троян и Ловеч – голямата зимна дискотека

* Светлото някъде тъкмо се появеше и пак изчезваше (Орешак, Голяма Желязна, Черни Осъм, Дълбок дол, Калейца, Врабево и т. н.), а другаде, най-драстичен е примерът с Белиш, токът изгасна и два дни и горница хората бяха и са на тъмно и студено * Може би е дошло времето някой да я започне тази „изгубена“ битка и да я спечели
Зима
КАТО ЧЕ ли и този път зимата ни изненада – въпреки че дойде с месеци закъснение и поне седмица по-рано синоптиците със завидна точност предупреждаваха за настъпването й. Става дума за ЧЕЗ – електродоставчика в нашата община Троян и като цяло в нашата Ловешка област. Още с първите снежинки през нощта на 6 февруари започнаха проблемите с електрозахранването – основно в селата на общината,във всичките, но и в части от града (Троян), например кварталите Попишка и Стойченски рът. Наистина снегът бе обилен, мокър и тежък, но нали сняг вали и в други държави, в някои много по-дълго и по-обилно?! Защо, питаме се, само при нас се случват такива неща и дали причината не е някъде другаде – не в снега, мокротата и количеството му, а в електродоставчика, в качеството на мрежата, в качеството на поддръжката, в направените/ненаправените задължителни инвестиции, във фирмената (без)отговорност и (не)коректността към клиентите?!

В община Троян, 7 февруари 2020 г.
НАКРАТКО ситуацията в Троянско в двата снежни дни (6-7 февруари 2020 г.). На 6 февруари след нощния сняг и при продължаващ снеговалеж проблеми с електрозахранването – по информация от Община Троян и лично от кмета Донка Михайлова – имаше в абсолютно всичките 21 троянски села плюс някои райони на града. Спешно бяха изпратени помощни аварийни екипи, включително от столицата, общо пет. И те наистина работиха здраво, но резултатите бяха частични – светлото някъде тъкмо се появеше и пак изчезваше, като в дискотека (Орешак, Патрешко, Голяма Желязна, Черни Осъм, Дълбок дол, Калейца, Врабево, Балабанско и т. н.), а другаде, най-драстичен бе примерът с Белиш, токът изгасна и два дни и горница хората бяха и са на тъмно и студено. Подобна „дискотечна“ е ситуацията и днес, в края на втория ден (7 февруари) след падането на снега. И тук е редно да допълним, че спирането на тока влече други тежки последици – не работят помпените станции и се прекъсва водоподаването, повреждат се електроуреди, отопляващите се на парно остават на студено, съсипват се хранителни стоки във фризерите и хладилниците, блокира се работата и се нанасят щети на бизнеса на предприятия, хотели, ресторанти и др., заради липса на захранване престават да функционират клетки на мобилните оператори и наред със спирането на тока се прекъсват  телефонните и интернет връзки.

„ТЕЖЪК проблем остава електроснабдяването по селата“, призна кметът Михайлова. А жалбите на потърпевшите жители на община Троян заляха социалните мрежи, ще цитираме малка част: „Какъв е този резил да не могат да оправят авария толкова време??? Срамота е да държат хората без ток, а иначе им извиват вратовете да си плащат сметките. Пълно безобразие.“ (Радостина Акалска); „Някой знае ли кога за последен път е прекъсвано електрозахранването в тези села за планиран ремонт? И какво е сменено с ново, но така, че да не спира токът при всеки по-силен вятър и при нормален снеговалеж?“ (Емилия Сиракова); „Те не са ли плащали данъци. Няма ток, а сме 21. век?!“ (Ива Окова); „В село Белиш, например, токът спира през всички сезони! В кой век живеем? По света електроподаването не е по-скъпо от това в България, но отдавана нямат жици и стълбове, които да падат! Тук въпросът е на държавно ниво и разпределения пазар на монополистите! В една развита икономика не може да има монопол! На практика, в България все още има тоталитаризъм!“ (Марияна Петкова); „В Голяма Желязна няма ток от сряда вечер. Сега, петък, дойде преди час и отново спря“ (Милка Съева); „Ей, хора, в Дебнево и днес, събота, 8 февруари, ток няма. В каменната епоха ли живеем?! Интернет няма, телевизия не гледаме“ (Стефан Генков).

Ваня Събчева
ПОДОБНА на троянската се оказа и ситуацията в община Ловеч, пък и изобщо в Ловешка област. Това доведе до следната самоотвержена декларация на областния управител Ваня Събчева, направи я в личния си профил във фейсбук на 6 февруари следобед: „През цялото денонощие съм в непрекъсната връзка с всички институции, които имат отношение по овладяване на положението, в това число и с ЧЕЗ. Екипите им работят вече повече от 24 часа за отстраняване на авариите, работят и в момента, ще работят и през тази нощ, имаме допълнителни екипи от други региони, които полагат всички усилия за отстраняване на авариите. Моля за търпение и разбиране. Не сме спирали и няма да спрем, докато не сме сигурни, че всяко населено място в областта има електрозахранване и няма хора, които са на студено“.

***

Павлин Иванов
ЕДНА от най-адекватните реакции в кризисната ситуация бе на колегата от Ловеч Павлин Иванов (сайта „Ловеч днес“, www.lovechtoday.eu), който на 7 февруари сутринта подаде сигнал до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) с обосновката: „С цялото ми уважение, към служителите на аварийните екипи за техния труд в тежки условия, положението, предизвикано от ЧЕЗ, не прави живота на жителите на населените места в община/област Ловеч по-приемлив. Днес сме 2020 г.! Не е нормално, недопустимо е, огромна корпорация като ЧЕЗ да допуска подобно кризисна ситуация само след един неголям при това сняг! Това е и причината за сигнала с искане за незабавна проверка и действия към Комисията за енергийно и водно регулиране. Имайте предвид, че поради липса на захранване, в населените места няма и мобилна мрежа. Хората там дори няма как да сигнализират за проблемите“.

А В САМИЯ сигнал се казва: „В много населени места на община Ловеч, както и квартали на град Ловеч (същото е и в община Троян и град Троян – бел. ред.) няма електрозахранване вече повече от 2 или 3 дни! Информацията на ЧЕЗ за предполагаемото възстановяване на захранването се променя постоянно, жителите нямат яснота кога ще могат да имат ток. Хората са в бедствено положение по тази причина. Настоявам, а смело мога да твърдя, че го казвам от името на хиляди клиенти на компанията, да бъде извършена незабавна проверка на ЧЕЗ относно способността на компанията да се справя в подобни ситуации. И ако бъдат установени нарушения, те да бъдат обявени и санкционирани. Моля да ме информирате възможно най-бързо за вашето решение и действия по въпроса. Също така, клиентите на компанията питат какви права и какви претенции могат да предяват към компанията за нейното несправяне със задължението си да доставя ток. Както вие, като контролен орган, така и медиите имаме мисията да помагаме на гражданите. Още повече в такива критични за живота на хората моменти“.

ЗА ЧЕСТ на КЕВР последва бърз отговор. „Във връзка с получения сигнал за проблеми с електроснабдяването в резултат на усложнената зимна обстановка в населени места в област Ловеч, в т. ч. и в отделни квартали на областния град, както и след  публикации в национални медии на същата тема, в рамките на своите регулаторни правомощия КЕВР предприе мерки за решаването на възникналите проблеми. На основание на чл. 54 от Наредба №3/21.03.2013 г. за лицензиране на дейностите в енергетиката, председателят на КЕВР изиска от ръководството на „ЧЕЗ Разпределение България“, на чиято обслужвана територия се намират населените места в област Ловеч, в кратък срок да предостави изчерпателна информация за техния точен брой, за времето, през което те са били без ток, както и за предприеманите мерки и конкретни срокове за възстановяване на нормалното електрозахранване“, четем в отговора на регулатора, като, разбира се, очакваме и информация по същество след приключването на обещана проверка „в кратък срок“.

ЛЮБОПИТЕН е и другият аспект от отговора на КЕВР на журналистическото питане – дали потърпевшите от продължителното спиране на тока жители на област Ловеч могат да търсят обезщетение от ЧЕЗ за продължителното спиране на тока. „Комисията отчита сложността и затрудненията на електроразпределителните дружества, свързани със възникващи аварии в тежките метеорологични условия, като в същото време очаква те да изпълняват своевременно и качествено задълженията си, в съответствие със заявената от тях готовност за предоставяне на нормални услуги по електроснабдяване през есенно-зимния сезон 2019-2020 г.“, поясняват от КЕВР. И допълват: „По отношение на правата на потребителите относно претенции за прекъснато електроснабдяване Ви информираме, че те са уредени в Общите условия на „ЧЕЗ Разпределение България“. В тях се посочва, че потребителите имат право на обезщетение при едновременно изпълнение на две условия: продължителното прекъсване на електроснабдяването да е по вина на ЕРП и срокът на прекъсването да е по-дълъг от 24 часа“.

С ДРУГИ думи, можем да си търсим правата за нанесените ни морални и материални щети. Но не съвсем – тъй като трябва да докажем (вероятно в съда), че вината за спирането на тока е на ЧЕЗ, а не на зимата. И също – че сме имали поне 24 часа спиране на тока, т. е. ако е нямало ток десетина часа, после светне за няколко минути, след което отново изгасне за часове (както бе в много от троянските села), дали отговаряме на условието?! Все пак, може би е дошло времето някой да я започне тази „изгубена“ битка и да я спечели.

***

Донка Михайлова
В КРАЯ на втория зимен/дискотечен ден кметът Михайлова излезе с обобщен коментар на случващото се, като тя видя двойна вина – както на ЧЕЗ, така и на държавата: „Това, което се случва с електрозахранването на населените места в община Троян, прехвърли границата на търпимостта на гражданите и на предприемачите. Създадени бяха значителни затруднения на семействата, включително и за болни деца и възрастни хора, загуби за бизнеса за хиляди левове, трудности за местната власт, свързани най-вече с нормалното функциониране на социалните услуги, училища, детски градини и ясли, с храненето на децата и възрастните. Същото се случи в почти цяла България, в стотици български населени места. В повече от всеки друг съм свидетел на огромните усилия на аварийните екипи на ЧЕЗ да нормализират обстановката. Троянските момчета работиха в минусови температури, денонощно, без особен резултат, защото отстранените повреди бяха следвани от нови, и от нови… Трябва да отчетем и това, че след настойчивите ни сигнали бяха изпратени пет аварийни екипа от София за подкрепа на eкипите от Троян. Става дума обаче за нещо друго – за цялостната неефективна инвестиционна политика на компанията, за тежките хронични проблеми на сектора в цялата страна и най-вече за отсъствието на контролиращата роля на държавата!“.

Генадий Маринов

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |