Започна акция „Зима“, 1-30 ноември

* Целта – превенция над поведението на водачите, пътниците и пешеходците при движение при зимни условия * Включва три кампании: „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя“, „Безопасно шофиране през зимата“
Важно!
ОТ 1-ВИ ДО 30 НОЕМВРИ на територията на цялата страна се провежда традиционната акция за пътна безопасност „Зима“ Организатор е Главна дирекция „Национална полиция“ в партньорство със Съюза на българските автомобилисти (СБА) и Българския червен кръст (БЧК), а причината – увеличаването на броя на пътните произшествия при преминаването към зимния сезон заради подценяване на необходимостта от подготовка на автомобилите за зимни условия.

В РАМКИТЕ на акция „Зима“ – с цел превенция над поведението на водачите, пътниците и пешеходците при движение при зимни условия – са предвидени три кампании:

• Кампания „С безопасно пътно превозно средство през зимата”* – насочена е към водачите велосипеди, каруци и подобни ППС, ще се проведе в периода 1-10 ноември. Активно ще се следи за изправността на осветителните системи и сигнализацията на велосипеди, каруци, селскостопанска техника и др.; както и спазването на задължението по Закона за движение по пътищата (ЗДП) от страна на велосипедистите - да носят светлоотразителни жилетки в тъмната част от денонощието, извън населените места и при намалена видимост.

• Кампания „Пешеходци и водачи за толерантност на пътя” – насочена е към пешеходците и поведението на водачите спрямо тях, ще се проведе в периода 11-20 ноември (включително на 17 ноември, който е обявен за Световен ден за възпоменание на жертвите от пътни инциденти). Основното внимание ще е към превенция на поведението на пешеходците – ще се извършва активен контрол за спазване на правилата за безопасно пресичане и за движение в тъмната част на денонощието и извън населените места; и от друга страна – към превенция на поведението на автомобилистите, неосигуряващи предимство на пешеходците.

• Кампания „Безопасно шофиране през зимата“ – насочена е към водачите на МПС, техническата изправност на автомобилите и поведението спрямо пешеходците, ще се проведе в периода 21-30 ноември. Фокусът в дейността на пътните полицаи ще е контрол на техническата изправност на автомобилите, осветителните системи и поведението на пътниците, поведението на водачите на ППС. Ще се провеждат специализирани полицейски операции на подходящи места край пътя, като по възможност ще се извършва проверка на фаровете.

Т21, по информация на МВР

* Бележка на редактора
Въпросът е докога?!

* И трябва ли да чакаме да се случи някое тежко троянско ПТП заради велосипедисти и каруцари, за да се вземат най-после задължителните мерки

Генадий Маринов
КАМПАНИЯТА „С безопасно пътно превозно средство през зимата”, насочена към велосипедистите и каруцарите, е, по наше мнение, от изключителна важност за Троян и района. По няколко причини.

НАЙ-НАПРЕД – пътната ни „графика” с тесните улици, липсата на велоалеи и немалкото велосипедисти; плюс пълното безхаберие у немалко от тях (троянските велосипедисти), включително деца и пенсионери, които си „праскат” с двуколесните, както си знаят: без светлини, без светлоотразителни жилетки, без съобразяване с правилата за движение и без елементарна грамотност за тези правила. Точно преди година, през м. номеври 2018 г., съгражданинът ни Мариян Данчев публикува отворено писмо в Т21 (виж „С това си поведение те създават сериозна опасност” - бел. моя), насочващо вниманието към рисковото и безотговорно поведение на велосипедистите в пътния участък Троян - Орешак, но и изобщо в Троян и Троянско, предложени бяха конкретни мерки, след сигнала на г-н Данчев се проведе съвместна среща с общинското ръководство и представители на РУ на МВР - Троян, набелязаха се стъпки за решаване на троянския велосипеден проблем, в т. ч. нормативни, но като че ли всичко приключи с тази среща и без реални действия.

ПО ПРОБЛЕМА с каруците, който е още по-сериозен от велосипедния, е говорено многократно, през 2019 г. Общинският съвет в Троян дори гласува забрана за движението на каруци в същинската градска част (виж „Приеха (почти) пълна забрана за движението на каруци в Троян” - бел. моя). Но резултатът, поне до този момент, е никакъв, конските возила си щъкат безпрепятствено, нерегистрирани, необезопасени, безконтролни, с неграмотни и незачитащи правила и ред водачи.

ВЪПРОСЪТ е докога?! И трябва ли да чакаме да се случи някое кърваво троянско ПТП заради велосипедисти и каруцари, за да се вземат най-после задължителните мерки и Законът за движение по пътищата и Наредба №2 за организацията и безопасността на движението на територията на община Троян да влязат в действие?! Едно уточнение – зимната акция „С безопасно пътно превозно средство през зимата” е нещо много хубаво, но палиативно, сезонно и едва ли ще има нужния ефект; велосипедно-каруцарският троянски проблем изисква целогодишни мерки и трайни решения.

Генадий Маринов

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |