Кметът на Троян с „кърваво писмо“ до шефа на ЧЕЗ в България

* „Крайно време е държавата да намери регулационния механизъм, с който да накара „ЧЕЗ България“ АД да приложи ефективна инвестиционна и кадрова политика по места“
Предизвикано
Донка Михайлова, Карел Клусак
Кметът на община Троян Донка Михайлова изпрати „кърваво писмо“ до шефа на електродоставчика „ЧЕЗ Електро България“ АД Карел Клусак, енергийния министър Теменужка Петкова и председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) доц. Иван Иванов. Причината – тоталният срив на електроподаването в община Троян (части от града и всичките 21 троянски села) след снеговалежа на 5-6 февруари т. г. Г-жа Михайлова обвинява чешката компания в немарлива поддръжка на електропреносната мрежа в общината и неизпълнени инвестиционни ангажименти, а държавата (в лицето на Министерство на енергетиката и КЕВР) – в липса на регулаторен механизъм, с който да накара ЧЕЗ „да приложи ефективна инвестиционна и кадрова политика по места“. 

Пълния текст на писмото, изпратено на 10 февруари, публикуваме по-долу, очакваме и ще публикуваме и евентуалния отговор. Т21

До: 
Карел Клусак, председател на надзорния съвет
 на „ЧЕЗ Електро България“ АД 
Теменужка Петкова, министър на енергетиката
Доц. Иван Иванов, председател на Комисията
за енергийно и водно регулиране

Относно: Прекъсвания на електрозахранването в община Троян в периода 5-8 февруари 2020 г.

УВАЖАЕМИ Г-Н КЛУСАК, при падналия сняг в началото на м. февруари 2020 г. във всички населени места на община Троян се появиха проблеми с електрозахранването, като в продължение на няколко денонощия нямаше електричество. На 6 февруари всичките 21 села останаха без ток. Основният проблем се яви във въздушна мрежа средно напрежение (20 kV) по направления: най-вече с. Белиш - с. Калейца - с. Ломец - с. Дълбок дол - с. Борима - с. Старо село - с. Голяма Желязна, по-малко с. Орешак - с. Черни Осъм и с. Бели Осъм - с. Шипково - с. Чифлик. Създадени бяха значителни затруднения на семействата, включително за болни деца и възрастни хора, загуби за бизнеса за хиляди левове, трудности за местната власт, свързани най-вече с нормалното функциониране на социалните услуги, училища, детски градини и ясли, с храненето на децата и възрастните. Дни наред отделни населени места останаха и без водоснабдяване, и без връзка на мобилните оператори поради липса на електричество.

ОТЧИТАМЕ огромните усилия на аварийните екипи на ЧЕЗ - Троян да нормализират обстановката. Те работиха в минусови температури, денонощно. Отчитаме и това, че след настойчивите ни сигнали бяха изпратени пет аварийни екипа от София за подкрепа на екипите от Троян. Аварийните групи обаче нямаше как да компенсират последствията от неефективната инвестиционна политика на компанията години наред.

ОБЩИНА ТРОЯН многократно е представяла пред ръководството на ЧЕЗ своите очаквания за адекватни действия на компанията по отношение на поддържането на мрежата. След подобни проблеми през 2012 г. на среща с тогавашния председател на Надзорния съвет настойчиво поискахме включването в инвестиционната програма на ЧЕЗ на конкретни решения. Част от тях бяха изпълнени, други – не. При провежданите регулярни срещи при Областния управител на област Ловеч, Община Троян представяше като основни следните проблеми, които са актуални и до настоящия момент:
1. Изсичане на храсти и дървета в сервитута на въздушни електропроводи средно напрежение (СН) и ниско напрежение (НН);
2. Ремонт или подмяна на напукани или наклонени стоманобетонни стълбове от електропреносната мрежа, НН;
3. Подмяна на проводници по селата от мрежа НН с по-голямо сечение за избягване пад на напрежение в крайните точки.
С ПИСМО изх. № И-РД-919/18.06.2019 г. Община Троян за пореден път  е сигнализирала „ЧЕЗ България“ АД за горепосочените проблеми. През годините са провеждани срещи между Община Троян и служители, представляващи „ЧЕЗ България“ АД, на които е обсъждано, че следва общината всяка година да бъде информирана за предстоящите ремонти работи и нови инвестиции за електропреносната мрежа на територията на общината, да се постига консенсус в приоритетните дейности на ЧЕЗ на Троянска територия. Подобно съгласие на двете страни се съдържа в действащия „Меморандум за сътрудничество между „ЧЕЗ България“ АД и община Троян“, подписан на 31 май 2012 г.

КРАЙНО време е държавата, в лицето на Министерство на енергетиката и КЕВР, да намери регулационния механизъм, с който да накара „ЧЕЗ България“ АД да приложи ефективна инвестиционна и кадрова политика по места. Настояваме инвестиционната програма на „ЧЕЗ България“ АД за 2020 г., касаеща територията на общината ни, да бъде обсъдена с Община Троян и ангажиментите да бъдат разписани в споразумение с ясно договорени санкции при неизпълнение.

С уважение:
Донка Михайлова, кмет на община Троян

 Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |