През 2022-ра ще проектираме снегозащитни съоръжения на Беклемето

* Обещанието бе дадено от регионалния министър Гроздан Караджов на работна среща с ръководството на АПИ на 13 януари
Добрата новина
Момент от работната среща на министър Караджов с ръководството на АПИ, МРРБ, 13 януари
ДОБРА новина за Троян, а и за целия регион, дойде от срещата на министъра на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов с ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), провела се на 13 януари. От официалното прессъобщение за срещата става ясно, че през 2022 г. ще бъде обявена „обществена поръчка за изработване на проект за изграждане на снегозащитно съоръжение тип тунел на Троянския проход (Беклемето, Троян - Кърнаре)“. С други думи, кабинетът на Кирил Петков се ангажира да направи реална стъпка към целогодишното отваряне на Троянския проход, най-пряката връзка на Централна Северна България (Плевен, Ловеч, Троян) с Южна България, за което се говори от десетилетия и все не се случва. Обичайната досегашна ситуация бе с първия по-сериозен сняг проходът да хлопне кепенците, което продължаваше по няколко месеца.

В ТАЗИ добра новина има и още един момент, заслужаващ внимание. Препотвърждава се постигнатото на една целева среща за Троянския проход от м. ноември м. г. на тогавашния регионален министър в служебния кабинет арх. Виолета Комитова с кметовете на двете най-заинтересовани общини Троян и Карлово – съответно Донка Михайлова и Емил Кабаиванов (виж „Раздвижване около Троянския проход“ – бел. ред.). Тогава министърът заяви воля за осигуряване на „нова, добра свързаност в този централен за страната район“. А в изявление след срещата г-жа Михайлова поясни, че на нея председателят на АПИ е бил натоварен „проектът да бъде възложен и да се търси финансиране от новата регионална програма или от друг източник“.

Пробиването на Троянския проход понякога бе непосилна задача и блокирането траеше месеци
ОТ СЕГАШНАТА работна среща на министър Караджов пък се подразбира, че средствата за проектирането на снегозащитните съоръжения на Беклемето са осигурени. Но е пределно ясно, че след проектирането идва и същинският проблем – по осигуряването на средства за реализацията и самата реализация. Има и друго – знаем за немалко проекти, могат да се изредят няколко и в нашата община Троян, които влизат в годишната програма на АПИ, обявява се ресурсната им осигуреност, а след това се оказва, че цялата работа е само на книга. Да се надяваме, че в случая няма да е така и през 2022 г. проектът за Беклемето ще бъде изработен.

Т21

Начало

Още по темата:

1 Коментара:

Unknown каза...

ОТЛИЧНО, СТИГА ДА СЕ СЛУЧИ КАЧЕСТВЕНО И В КРАТЪК СРОК

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |