Раздвижване около Троянския проход

* На среща в МРРБ регионалният министър арх. Виолета Комитова е заявила ангажимент за изграждане на снегозащитно съоръжение и целогодишна проходимост * Кметът Михайлова: „Срещата бе поискана от мен и от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов“
Добрата новина
Момент от срещата на министър Комитова и заместникът й с кметовете на Троян и Карлово
ИЗРАБОТВАНЕТО на проект за изграждане на снегозащитно съоръжение в невралгичните участъци на Троянския проход (Беклемето, Троян – Кърнаре) под билото ще бъде включен в програмата за проектиране на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), която отговаря за републиканската пътна мрежа, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Целта е осигуряване на целогодишна проходимост на най-високия, ще добавим и най-красивия старопланински проход в страната, осигуряващ най-пряката и удобна транспортна връзка на Централна Северна България, включително на Троян, с Южна България.

ТОЗИ ангажимент е поел министърът на регионалното развитие арх. Виолета Комитова на състоялата се на 23 септември в министерството среща с кметовете на най-заинтересованите общини Троян и Карлово – Донка Михайлова и Емил Кабаиванов, инициирана от троянския градоначалник. При подготовката на проекта ще бъдат разгледани възможните варианти за подобно съоръжение – огради срещу снегонавяванията, полутунел или тунел. За финансирането ще бъде проучена и възможността да се търсят европейски средства през новия програмен период 2021-2027 г.

„ИМАМЕ много лоши транспортни връзки между Северна и Южна България и подобен проект ще осигури нова, добра свързаност в този централен за страната район“, коментирала по време на срещата министър Комитова. От своя страна кметът Михайлова написа следното за срещата в профила си във фейсбук: „Твърдо заставам зад Вашата идея, ни каза министърът на регионалното развитие г-жа Комитова по повод на искането ни през следващата година да започне проектиране на защитни съоръжения, осигуряващи целогодишно преминаване през Троянския проход. В наше присъствие г-жа Комитова натовари председателя на АПИ инж. Ивайло Денчев проектът да бъде възложен и после да се търси финансиране от новата регионална програма или от друг източник. Срещата бе поискана от мен и от кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов и в нея участва и зам.-министърът на регионалното развитие Валентин Граматиков. Срещата бе възможност да поставим и потребността от рехабилитация на участъка Балканец - Кърнаре през 2022 г.“.

Т21
 
Бележка на редакцията 
  
Но да не бързаме с овациите 
 

* Най-после на министерско равнище се заявява, че проблемът е решим, а не че няма как, защото през зимата има много… сняг

Тази среща, на която ресорният министър, макар и служебен, заявява пълна подкрепа за намиране на лелеяното от десетилетия зимно решение за проходимостта на Троянския проход, е нещо много хубаво. Още по-хубаво е, че се е говорило по конкретиката на проблема, а не общи приказки. И че най-после на министерско равнище се заявява, че проблемът е решим, както впрочем са го решили в други държави и при „по-невъзможни“ условия, а не че няма как, защото през зимата има много… сняг.

Но да не бързаме с овациите. Това, че проектирането ще влезе в годишната програма на АПИ за 2022 г., не дава гаранции, че със сигурност ще се случи, още по-малко, че ще се осигури финансирането му. За голямото финансиране (на реализацията) пък нещата са още по-проблематични. Но дано!

Начало

Още по темата:

1 Коментара:

Tito каза...

Идват избори , нормално е само обещания

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |