Джон Бризби награди и бе награден

* Дарителят: „Радвам се, че пак съм в Троян за 31-ви път да дам наградите в името на моите прадеди Кочо хаджи Калчев и хаджи Калчо Дренски“ * Златен медал със синя лента на Софийския университет за британеца с български и троянски корени
Отличници
Дарителят Джон Бризби връчва годишните си ученически награди, Троян, 30 септември 2021 г.
НА 30 СЕПТЕМВРИ за 31-ви път големият дарител за троянската просвета и почетен гражданин на Троян – британецът с български и троянски корени Джон Бризби, връчи традиционните годишни ученически награди, получили известност като наградите „Бризби“. Да припомним: наградите бяха учредени през 1990 г. (първото награждаване е през 1991 г.), по-точно, бе възстановена традицията от първата половина на миналия век, поставена от прадядото на г-н Бризби – именития дипломат Константин/Кочо хаджи Калчев, и неговия баща, тежкия пловдивски търговец и предприемач, родом от близката до Троян махала Баба Стана в с. Орешак.

ПО ТРАДИЦИЯ награждаването се състоя в двора на троянското ОУ „Иван Хаджийски“, носило преди това името на дарителя Константин хаджи Калчев. Но за втора година заради противоепидемичните ограничения не бе на обичайната си дата в края на м. май. 31 ученици от седем училища в община Троян получиха тази година наградата „Бризби“, включваща специална дарителска грамота (с лика на Константин хаджи Калчев и надписа „Аз, Джон Бризби, дарявам на ..., годишната парична награда, която учредих в памет на моя прадядо Константин хаджи Калчов за талантливост и оригинално мислене през изтеклата учебна година“) и пликче с 80 лв.

МИЛАТА церемония, на която присъстваха ученици, учители и немного гости, сред тях кметът Донка Михайлова и ресорният зам.-кмет Розалина Русенова, започна с встъпителни думи на директорката на училището домакин Ралица Бенчева. Припомнила важни неща – наградата се връчва в чест и памет на Константин хаджи Калчев, който дарил средства за построяване на общежитие в училището, на 4 юли 1925 г. се е учредил дарителският фонд с неговото име и капитал от 10 000 тогавашни български лева за строителство и 1000 лв. за ученически награда, а сега, 96 години по-късно, наградите „Бризби“ ще получат троянски ученици, проявили „творчески дух и талантливост и постигнали отлични резултати през учебната 2020/21 г.“

Словото на дарителя
СЛЕД ТОВА имаше поздрав към дарителя – темпераментно и артистично изпълнение на момичешката вокална група „Дъга“ с ръководител Ценка Банкова. А по традиция награждаването бе предшествано от кратко слово на Джон Бризби и пак по традиция направено на български език. „Радвам се, че пак съм в Троян за 31-ви път да дам наградите в името на моите прадеди Кочо хаджи Калчев и хаджи Калчо Дренски (Кочо е син на хаджи Калчо – бел. ред.), дарители на това училище. Съжалявам само, че съпругата ми Клеър не можа тази година да дойде с мен тук, месец октомври не е много удобен за нея. Надявам се, че следващата година церемонията както обикновено ще бъде в края на м. май, когато, да се надяваме, ще е и краят на ковида. Пожелавам ви всичко хубаво за новата учебна година и се надявам, че всички наградени деца ще имат добро бъдеще и големи успехи в своя живот“, бяха думите на дарителя. „Съжалявам много за езиковите грешки на български, но такъв е животът“, самокритично и с усмивка завърши г-н Бризби.

***

ДЕН ПО-КЪСНО Джон Бризби връчи и студентската награда, учредена от него през 1999 г. в памет на майка му Лиляна Данева-Бризби, потомка на трима български министър-председатели, дългогодишен журналист в ББС, превела на английски „задочните репортажи“ на убития в Лондон писател дисидент Георги Марков, посетила няколко пъти Троян, първия в началото на 90-те след 50-годишно изгнание от България заради комунистическия режим. Наградата се дава на студент от Софийския университет за есе в областта на публичната администрация и включва грамота и парична премия от 500 британски паунда. Но този път дарителят бе изненадан от домакините от Софийския университет и на свой ред получи висока награда – университетския златен медал със синя лента.

Джон Бризби получава златен медал със синя лента на Софийския университет, 1 октомври 2021 г.
СЛЕД НАГРАЖДАВАНЕТО г-н Бризби в характерния си шеговит стил коментира във фейсбук: „Този път и аз получавам награда! В Софийския университет, на връчването на годишната награда в конкурса за есе в памет на майка ми, организирано от катедра „Обществена администрация“, получих златния медал на университета със синя лента. Не съм сигурен, че наистина заслужавам това – но състудентите ми от Оксфорд ще си спомнят, че моите собствени академични качества са били донякъде стройни! Все пак по-добре късно, отколкото никога. Нека напишем отново история!“.

Генадий Маринов

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |