Троянска връзка в делото на Чорни срещу Дерипаска

* Съдебни спорове между руски олигарси за над. $ 6 млрд. тресат Лондон и света, сред адвокатите – нашият човек Джон Бризби
* Лондон - Троян (Баба Стана) - Ню Йорк
Шарен свят

В МОМЕНТА две мега дела в лондонския съд са във фокуса на вниманието не само на Англия, но и на света. Става дума за разприте за общо над 6 млрд. долара между две двойки руски олигарси.

ОТ ЕДНА СТРАНА – руският евреин и някогашен галеник на Кремъл Борис Березовски, който впоследствие бе разлюбен от самодържеца Путин, принуден да разпродаде тлъстите си дялове от руската петролна „торта” (компанията „Сибнефт”) и да емигрира в Англия, срещу настоящия Путинов любимец Роман Абрамович, губернатор на Чукотка и собственик на европейския клубен шампион по футбол „Челси”. Березовски си иска от Абрамович над 5 млрд. долара (3,2 млрд. британски паунда), а според медиите на Острова това е най-големият частен съдебен спор в правната история на Великобритания. Вече се знае, че Березовски изгуби делото (31 август 2012 г.); в-к „Гардиън” пък цитира негово изявление на излизане от залата: „Когато дойдох в съда, си бях подготвил една фраза на Чърчил - че демокрацията е нещо лошо, но по-добро не е измислено. Аз смятах да кажа на английския съд, че и той е лош, но никой друг не е по-добър от него. Но вече имам съмнения дали това е така. Дори понякога оставам с впечатлението, че сякаш Путин е писал решението”.

ДРУГОТО ДЕЛО е „едва” за 1,2 млрд. долара и сблъсква други двама руски новобогаташи – мултимилионера с еврейска жилка Майкъл Чорни, подвизавал се и у нас като собственик на мобилния оператор „М-тел” и на столичния ФК „Левски” и изгонен от България при управлението на Иван Костов, срещу Олег Дерипаска, един от по-новите руски олигарси, което подсказва, че се ползва с благословията на Путин. (Да се чуди и мае човек как тези довчерашни съветски мужици и обитатели на московските панелки за има-няма 20-тина години се сдобиха с едни от най-големите лични богатства на планетата, и то без да са измислили нещо като Бил Гейтс или Стив Джобс или да са станали наследници на някое от големите фамилни богатства – но защо ли задаваме въпроси, чийто отговор е пределно ясен?! – бел. Т21) В този спор Чорни си иска от Дерипаска 20% от алуминиевата компания „Русал” (преди „Сибирский алюминий”), най-големия производител на алуминий в света, а искът е от 2006 г.; първото гледане на делото в съда бе през м. юли 2012 г.

ЛЮБОПИТНОТО Е, че в руския олигархичен сблъсък на английска земя има и… троянска връзка. По наша информация (източникът ни е надежден) един от водещите защитници на Чорни в битката му с Дерипаска е кантората на лондонския топ адвокат и кралски юридически съветник Джон Бризби. Който пък, троянци знаят, е потомък на родения през 19. век в махала Баба Стана (с. Орешак, Троянско) тежък търговец хаджи Калчо Дренски, заселил се отпосле в Пловдив и смятан за най-богатия за времето си човек в България. Друг любопитен момент – мистър Бризби не само тачи троянските корени на дедите си, но всяка свободна минута е тук, на Баба Стана, където е реставрирал няколко възрожденски къщи, в едната живее, другите предоставя на свои гости, и е възстановил и превърнал в музей отколешното бабастанско школо, дарено от хаджи Калчо на съселяните му; още - вдигна със свои средства православна църква и продължава фамилната дарителска традиция за троянската просвета. И за последните две-три години – във връзка с ангажиментите си по милиардерското дело и неизменната страст към орешашката махалица – животът на топ адвоката и чаровната му съпруга Клеър Бризби преминава по оста: Лондон – Троян (Баба Стана) – Ню Йорк и обратно.

Т21

P.S. И тъй като тези неща ги пишем на 6 септември - деня на Съединението на България (1885 г.), се изкушихме да припомним и един друг факт. Прапрадядото на Джон Бризби и син на хаджи Калчо – дипломатът Константин (Кочо) х. Калчев, е един от големите деятели за обединението на Княжество България с Източна Румелия, направил немалко, за да се убеди и спечели за делото тогавашния български владетел княз Батенберг.



Още по темата:

11 коментара:

Анонимен каза...

Прочетох три пъти статията,но още не мога да се ориентирам - кой е положителният герой,кой да давам за пример на децата,на кого да издигнем паметник?

Анонимен каза...

Вдигни паметник на тъщата!И сипий ракията с кеф..

Анонимен каза...

Няма как да разберете №1. Ако ги оставим тях, да проучим други. Всяка година в съда в Троян има безплатни екскурзии в Европа през месец септември. Може да се изиска официална информация за този факт и да се види, къде нашите уморени правозащитници са си почивали през последните години, колко са стрували на държавата екскурзиите им, облеклото им и всичките им премии по време на празниците. Докато пенсионерите чакат пенсиите си, други празнуват.

Анонимен каза...

"самодържеца Путин"- кой го казва това,защото не е вярно

Анонимен каза...

Кажи 3ти дали и троянските прокурори ходят на екскурзия за наша сметка че и те заслужават защото цяла година съвестно борят престъпността,образуват проверки по сигнали,ровят в мръсотията на властjа и не дават покой на лошите..Заслужават да ги наградим с екскурзия но не се сещам докъде точно...D(

Анонимен каза...

4. Анонимен каза...

"самодържеца Путин"- кой го казва това,защото не е вярно

Ами този който те мисли за същата п...а като него...

Анонимен каза...

към Админа:
Да не превръщаме форума в сборище на дебили,имбецили и олигофрени,живеещи на свобода и даже имат достъп до комп. като 6-ти.

Анонимен каза...

Нека си спомним днес за един голям българин,прострелян на днешния ден през 1978 година в Лондон - Георги Марков!На 11 септември той умира.
Проклети да бъдат убийците му - Тодор Живков,БКП и зловещата Държавна Сигурност!
Мир на праха му!

Анонимен каза...

А защо не си спомниш за Т.Ж. Да не би да не си живял по-добре през неговото управление, А?

Анонимен каза...

9ти ти си толкова тъп че е излишно да ти обяснявам!

Анонимен каза...

Пред днешните Т.Живков ряпа да яде. Бог да прости мъртвите, а на живите да отвори очите, и даде сили за протест!

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |