За 24-ти път наградите „Бризби”

* Джон Бризби: „Радвам се, че пак сме в Троян, че времето е хубаво и пожелавам много успехи на всички наградени деца”
Традиции
Дарителят Джон Бризби: "Радвам се, че пак сме в Троян", ОУ "Иван Хаджийски", 28 май 2015 г.
НА 28 МАЙ в двора на най-старото троянско училище ОУ „Иван Хаджийски” големият дарител за троянската просвета – лондончанинът с тукашни корени Джон Бризби, връчи за 24-ти път годишните си ученически награди, добили популярност като наградите „Бризби” и превърнали се през годините в най-авторитетните ученически отличия в община Троян.

Музикален поздрав на флейта за Клеър и Джон Бризби
Дъгата над окъпания в слънце школски двор
ПРИПОМНЯМЕ – г-н Бризби е правнук на известния български дипломат Константин (Кочо) Хаджикалчев, който е раздавал подобни ученически награди в Троян и днешните „Бризби” са възстановка на някогашната традиция. А дипломатът е син на родения в орешашката махала Баба Стана (до Троян) тежък пловдивски търговец и също голям дарител за просветата хаджи Калчо Дренски. Церемонията по връчването на „Бризби” е в двора на ОУ „Иван Хаджийски” неслучайно - втората сграда на училището е построена със средства на Кочо Хаджикалчев и в един период училището носи името на дарителя.

„РАДВАМ СЕ много, че заедно със съпругата си Клеър съм тук, за да връчим за 24-ти път ученическите награди в памет на моя прадядо Кочо Хаджикалчев. Радвам се, че пак сме в Троян, че времето е хубаво и пожелавам много успехи на всички наградени деца”, каза в краткото си приветствие г-н Бризби. „Щастливо време” пък се казваше първият музикален поздрав към дарителя – инструментално изпълнение на флейта от възпитаниците на ОУ „Иван Хаджийски” и носители на наградата „Бризби” Жанет Ченковска и Станислав Кордоловски. В същото време над окъпания в слънчеви лъчи школски двор се появи уникална дъга (във формата на окръжност, а не в обичайния полукръг).

Носителката на награда "Бризби" Виктория
показва грамотата си, до нея е Клеър Бризби
НАГРАДАТА „Бризби” включва грамота с лика на Кочо Хаджикалчев и парична премия (около 100 лв.), като наградените са от всички троянски училища, общо над 30 ученици. Изборът се извършва от съответните училищни съвети, а критериите за удостояване с „Бризби” са посочени в грамотата – за доказани през годината „талантливост и оригинално мислене”.

Т21
Начало

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |