„Чавдар“ победи, но не убеди

 * „Всички в залата се питахме – какво става, това ли са троянските любимци?! А дошлите да подкрепят отбора „стари кучета“, бивши играчи на „Чавдар“, недоумяваха“ * „Какво му остава на човека – едното признание и уважение“
 
Стефан Генков
Баскетбол, „А“ ББЛ, 2022/23 
Рубриката се води от
треньора по баскетбол Стефан Генков
ВТОРИЯТ кръг от първенството в „А“ ББЛ , регион Център, се проведе в троянската зала „Чавдар“ (16 октомври, неделя). Първо от 14:00 ч. играха новакът в групата „Видабаскет“ (Видин), победил „Чавдар“ в първия кръг, и „Чардафон“ (Габрово), който почиваше в първия кръг. Очакваше се оспорван мач, но в хода на срещата се видя, че габровци са по-добре подготвен, добре структуиран и с по-дълга ротация тим и закономерно се поздрави с категоричен краен успех – 78:55.

СЛЕДВАЩИЯТ мач беше между домакините от „Чавдар“ (Троян) и „Локомотив“ (Горна Оряховица). Още при загрявката се видя, че противникът ще бъде лесен за преодоляване, само осем човека и то двама на видима детска възраст. Единствено правеше впечатление най- високият на терена – чернокожият Фуруа Брендакс. Мачът започна обещаващо с 7:0 за Чавдар и когато публиката се настройваше за разгромна победа над непретенциозния състав на гостите, се получи нещо необяснимо – играта на нашите се закучи, започна едно неспирно „пилене“ на ринга, казано на баскетболен жаргон, грешни подавания, много борба и… никакъв баскетбол. Постепенно обаче самодейците от Горна Оряховица се окопитиха, започнаха да вкарват и за учудване на публиката частта завърши със смешния хандбален резултат 13:7 в тяхна полза.

ВСИЧКИ в залата се питахме – какво става, това ли са троянските любимци?! А дошлите да подкрепят отбора „стари кучета“, бивши играчи на „Чавдар“, недоумяваха как е възможно да се играе толкова аматьорски. Подхвърлих, че такова е моментното състояние и всичко ще си дойде на мястото. Наистина втората част започна по корено различен начин – след включването в игра на „жокера“ Цецо Острев, и скоро резултатът бе обърнат, за да завършим частта в наша полза – 30:10 за „Чавдар“. Третата четвъртина отново беше за гостите – 22:14, след като в ротацията се включиха резервите на нашия отбор и пак се започна ходене по мъките и треперене за крайния изход. В заключителната четвъртина, завършила 25:18 за „Чавдар“, се разиграха Даниел Пенков (15 т.), Камен Пенчев (с най-голям актив,23 т.), Ради Кочев (7 т. и 12 борби), Цецо Острев (8 т.), другите бяха със съвсем скромен актив и принос. От противника най-големи грижи ни създадоха ветеранът Данаил  Киров (регионален отговорник за регион Център), най-резултатен от всички, появили се на терена (26 т.) и Брендакс (14 т.). Краен резултат  – 76:63 за „Чавдар“.
***

КАКТО анонсирах в предишния си материал беше създадена организация да се съберат играчите, играли под мое ръководство в представителния мъжки отбор, преди повече от 40 години, да видят как се играе днес, какво е нивото, да подкрепят отбора, а сегашните да видят предшествениците си и, ако искат, да почерпят опит. Не се постигна замисленият ефект. Защото по семейни и служебни причини отсъстваха Кою Коев (205 см), единственият троянец, играл в представителния национален отбор на България, Валентин Лесидренски (196 см), Петър Малевски, които заедно с присъствалите Ради Ибов (206 см), капитана Пламен Кукенски и всички тогавашни играчи правеха „Чавдар“ да изглежда впечатляващо и ръстово, и по спортни резултати. Но всичко това е в миналото, по-важно сега е настоящето и бъдещето на баскетбола в Троян, за което трябва да се погрижи сегашното ръководство. Защото баскетбол е имало и ще има в Троян.

Старите кучета
ИЗПОЛЗВАМ случая да благодаря на клуба в лицето на неговия председател Петър Лалев за засвидетелстваното уважение към някогашните играчи. Преди началото на третата четвърт г-н Лалев поименно благодари на всички тях, а те със ставане на крака в публиката приеха аплодисментите с видимо задоволство. Какво му остава на човека – едното признание и уважение. От тяхно и от мое име – благодаря!

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:
Сезон 2022/2023

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |