„Троян Волей“ на гребена на вълната

* Волейболистите ни бяха на път пак, като в миналия кръг в Ловеч, да изгубят спечелен мач, този път обаче нашите се взеха в ръце и обърнаха гостуващия „Тетевен Волей“ с 3:2 * Размисли за индивидуалните и колективните спортове
Волейбол, баскетбол, сезон 2022/23
ВОЛЕЙБОЛ
Италианската агитка на „Троян Волей“, зала „Чавдар“, 18 февруари 2023 г.
„ТРОЯН ВОЛЕЙ“ измъкна трудна, но затова пък сладка домакинска победа над гостуваищия тим на „Тетевен Волей“ (18 февруари). Тетевенци, чийто клуб има многогодишна волейболна история, изиграха мач, коренно различен от този, който загубиха от нашите през есента в Тетевен .

СРЕЩАТА започна силно и многообещаващо за нашите, бързо спечелени два гейма и очертаваща се класическа победа с 3-0. Но дали прокобата от драматично загубения мач срещу „Осъм“ в Ловеч с 2-3, обаче сценарият взе да се повтаря. Третият и четвъртият гейм отидоха за гостите и отново се стигна до тайбрек. „Пак ли?“, започнаха да се питат изтръпнали феновете на отбора. Но не – този път нашите проявиха воля, дисциплина и отлична тактика и спечелиха тайбрека с 15:12, а оттам и мача. След този успех „Троян Волей“ оглави класирането в НВЛ, регион Хемус и преди последните два мача е с реалните възможности да завърши по този начин и да се класира за плейофите, следващия етап от първенството, отварящо възможност за нов цикъл от интересни мачове с по-силни противници. Успех!

ПРЕКАДЕТИТЕ на клуба имаха заключителен турнир в Бяла Слатина, където играха четири мача. За съжаление спечелиха само един и приключиха участието си на 4-то място от 12 отбора в региона. Като за начало – прилично, но по моему недостатъчно! Предстоят турнири за по-силната възраст (кадетите) и на девойките.

БАСКЕТБОЛ

МЪЖКИЯТ отбор на „Чавдар“ трябваше да играе с аутсайдера „Локомотив“ (Горна Оряховица) във Велико Търново, но мачът по неизвестни за мен причини беше отложен. Така след служебната загуба от „Видабаскет“ (Видин), които вчера победиха „Чардафон“ (Габрово), Чавдар се срина до 3-то място, но с мач по-малко.

ПРИ ПОДРАСТВАЩИТЕ, след унизителните загуби на 13- и 15-годишните, тази събота 14-годишните измиха срама, печелейки срещу „Сливен“ с 63:61 за класиране от 1-во до 6-то място в дивизия Изток; и след първия турнир са в отлична позиция за атакуване на първото място. Следващият турнир е на 11 март в Сливен. Успех на Цецо Острев и момчетата му!

***
Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков
ЗА ФИНАЛ няколко думи и за проявите, които наистина заслужават по-голямо внимание. Касае се за успехите на троянските спортисти в индивидуалните спортове и техните треньори Цветан Цочев-Куршума, Николай Матев, Емил Атев, Иван Беломъжев, Тодор Колев, доказали се с постиженията си на друго по-високо ниво – европейско, световно, олимпийско. Колко са призовите места и медалите от тези първенства – чет нямат, а Лимона „драска“ хвалебствия за някакви си регионални първенства и ББЛиги, оприличени от един заслужил майстор на спорта и заслужил треньор като „селска сватба“. Ето, само през последните 2-3 дни лъчезарната троянка Лора Христова, възпитаничка на Куршума, завоюва два медала (сребърен и бронзов) от Европейското първенство по биатлон за младежи. Поздравления, адмирации и шапки долу!

И ВСЕ ПАК малко да се „отръскам“ и защитя позицията, която следвам  Първо – не познавам толкова добре индивидуалните спортове, за разлика от колективните, където бих могъл да споря, обсъждам, дискутирам с всякакви специалисти. И второто, най-важното – съгласете се, емоциите, динамиката, красотата на майсторските изпълнения, които предоставят колективните спортове, са несъизмерими с тези на индивидуалните. Затова на състезания при колективните спортове присъстват десетки и стотици хиляди зрители, преживяват, вълнуват се, ядосват се, аплодират на воля, изпускат парата. А при индивидуалните какво: например колоезденето – за три минути пристигнали, финиширали и толкова; при ориентирането – потънали в гората, след час ли, два ли се появяват на финала и овации за няколко минути. Затова и едните са комерсиални, носят пари, правят пари, а другите обикновено са на дотации. Но пък при индивидуалните спортове по-бързо се постигат резултати, стига треньорът да е кадърен, а и да попадне на подходящ материал. Толкова за днес.
       
Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:
Сезон 2022/2023

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |