Ротари празнува 118 години служба на обществото

* Началото е поставено на 23 февруари 1905 г. от Пол Харис, адвокат от Чикаго, и оттогава Ротари се е превърнала в глобална организация с над 1,4 милиона членове в повече от 200 държави и територии * Виолина Костова: „Българските ротарианци сме горди да бъдем част от тази изключителна организация“

23 февруари
 
РОТАРИ ИНТЕРНЕШЪНЪЛ, глобална мрежа от лидери и професионалисти, посветени на службата на обществото, чества 118-ата си годишнина на 23 февруари 2023 г. На тази дата Ротари отбелязва повече от век своя ангажимент да въздейства положително върху света чрез своите хуманитарни усилия.

Пол Харис (1868-1947)
РОТАРИ е основана на 23 февруари 1905 г. от Пол Харис, адвокат от Чикаго. Оттогава Ротари се е превърнала в глобална организация с над 1,4 милиона членове в повече от 200 държави и територии, които променят живота на общностите по целия свят чрез значими и устойчиви проекти. Членовете на Ротари са мъже и жени от всички сфери на живота – креативни хора на действието,  които работят заедно за вдъхновяващи каузи. Девизът на Ротари „Service Above Self“ (За безкористна служба) отразява ценностите на организацията – приятелство, почтеност, многообразие, служба и лидерство, които ръководят работата на членовете й за подобряване на живота на хората по света.

ПРЕЗ ГОДИНИТЕ Ротари Интернешънъл и Ротари България са осъществили множество проекти, насочени към насърчаване и опазване на мира, осигуряване на чиста питейна вода, подпомагане на образованието, изкореняване на болестите, подпомагане на майчиното и детско здраве, подобряване на икономическото развитие на местно ниво, опазване на околната среда и намаляване на бедността. Някои от най-значимите приноси на Ротари включват създаването на Фондация Ротари преди над 100 години, която е инвестирала над 4 млрд. долара в хуманитарни инициативи, глобалното изкореняване на полиомиелита чрез партньорството на Ротари с други организации като УНИЦЕФ и СЗО, насърчаването на мира и разрешаването на конфликти и предоставянето на хуманитарна помощ на нуждаещите се общности.

Дистрикт гуверньорът на Ротари България Виолина Костова при гостуването си на Ротари Троян, до нея е троянският й колега Лалю Драголов, 11 октомври 2022 г.
ДИСТРИКТ ГУВЕРНЬОРЪТ на Ротари България Виолина Костова сподели с всички български Ротарианци, Ротарактори и Интерактори: „Това е денят, в който и ние, българските ротарианци, празнуваме и сме горди да бъдем част от тази изключителна организация. Но Ротари е много повече от това. Ротари е уникално семейство, защото всеки наш член е приел за своя кауза да помага на обществото дарявайки своето време и средства. Всеки един от нас не само съпреживява мечтата на Пол Харис, но и работи активно тя да бъде актуална днес и в утрешния ден. Днес ние преоткриваме Ротари по нов начин, защото светът се променя, и ние с него. Всеки ден, вече 90 години, българските Ротарианци влагаме своята страст и усилия в изпълнението на проекти и каузи, които имат трайно въздействие в обществото. Защото Ротарианците сме хора на действието!“

„КАКВОТО и да означава Ротари за нас, светът ще ни оцени по резултатите, които постигаме“, е казал основателят на Ротари, Пол Харис. 118-ата годишнина на Ротари е празник на един век служба, но също така е напомняне за решаващата роля, която Ротари и нейните членове играят в справянето с най-неотложните предизвикателства в света. Чрез своя ангажимент за безкористна служба, членовете на Ротари продължават да променят общностите, на които служат, оставяйки трайна следа в живота на хората навсякъде по света. Ротарианците ежедневно работят за един по-добър свят за всички и приветстват лидери и професионалисти от всички среди да се присъединят към тази мисия.

Ротари България, Д2482

Още по темата:

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |