20 години Ротари клуб Троян

* С изложба на открито бе припомнен пътят на ротарианското движение по света и у нас, във фокуса – развитието на ротарианското движение в Троян * Ротари президентът адв. Христо Варчев поздрави колегите си за безкористната дейност в служба на обществото
Юбилейно
Президентът на Ротари клуб Троян адв. Варчев получи грамота от кмета Михайлова
НА ДИМИТРОВДЕН, 26 октомври, Ротари клуб Троян отбеляза 20-годишнината от приемането си в световната организация Ротари Интернешънъл, т. е. от официалното начало на ротарианското движение в нашия град. Юбилеят бе зачетен с документална изложба на открито (осем пана в пешеходната зона на централната градска част), разказваща за ротарианското движение – историята му в световен мащаб, структурата, развитието и ролята му в България. Разбира се, във фокуса на ротарианската изложба е представянето на Ротари клуб Троян от създаването му до наши дни, конкретните цели, реализираните инициативи в полза на местната общност, изявените личности.

Сред присъстващите на откриването на юбилейната изложба, 26 октомври 2021 г.
НА ОТКРИВАНЕТО на юбилейната изложба присъстваха членове и приятели на клуба, а сред гостите бяха кметът на Троян Донка Михайлова и зам.-кметът Розалина Русенова. А в словото си президентът на Ротари клуб Троян в настоящия мандат 2021/2022 г. адв. Христо Варчев, който е и първият президент в мандат 2001/2002 г., припомни 20-годишния път, като подчерта, че троянският клуб е един от най-устойчивите български ротариански клубове и един от най-големите по брой членове. Пожеланието му към колегите ротарианци бе да продължат да следват безкористните принципи на Ротари в служба на обществото.

Пред едно от осемте изложбени пана
КМЕТЪТ Михайлова от свое име и от името на троянци честити юбилея и поздрави троянските ротарианци за тяхната дейност и проекти в подкрепа на децата, учениците и студентите в общината и за цялостната им благотворителна и хуманитарна дейност в полза на обществото. За юбилярите имаше и кметски дар – почетна грамота от Община Троян, а кметът получи флагче с емблемата на Ротари клуб Троян.


Ротари Троян

Ротари клуб Троян поставя своето начало като предварителен Ротари клуб на 11 септември 1998 г., когато четирима ентусиасти: адв. Христо Варчев, д-р Красимир Гунешки, Цанко Лингорски и инж. Милко Вачев се събират с желанието да създадат приятелски кръг и да служат на обществото. За няколко месеца членовете на клуба стават 25. На 26 октомври 2001 г. в голямата зала на Националното изложение в Орешак в тържествена обстановка се провежда чартърната церемония и членовете на Ротари клуб Троян се присъединяват към семейството на Ротари интернешънъл.

През изминалите 20 години от създаването на Ротари клуб Троян клубът организира и подкрепя множество инициативи в подкрепа на културно-историческото наследство, опазването на духовните ценности в региона, образованието. Организатор и партньор е на пленери, изложби, арт инсталации, подпомагал е училища, детски градини, болници, социални институции, читалища, библиотеки, самодейни състави, млади музикални таланти, ученици и студенти.

Ротари Интернешънъл

Ротари Интернешънъл e най-старата в света хуманитарна доброволческа неправителствена организация с нестопанска цел. Основана е на 23 февруари 1905 г. в Чикаго (Илинойс, САЩ), когато младият юрист Пол Харис се срещнал с трима приятели, бизнесмени, за да обсъдят идеята му за периодични сбирки в името на приятелството и разширяване на кръга от познанства в света на бизнеса. В разговора се родила идеята да се създаде клуб, в който да членуват по един представител на всеки бизнес и професия.

Днес Ротари Интернешънъл е съставена от над 35 000 клуба в повече от 200 страни и географски региони с над 1.2 млн. членове, наричани ротарианци. Членовете й образуват глобална мрежа от лидери в бизнеса и професиите, които доброволно отдават времето и уменията си, за да служат на своите общности и света. Ротари не е свързана по никакъв начин с религиозните и с политическите убеждения на своите членове. Организацията насърчава хуманизма и почтеността във взаимоотношенията между хората и се обявява за зачитане личната свобода на всеки човек. Девизът на Ротари е „За безкористна служба“ (Service Above Self).  Първият Ротари клуб в България е основан на 22 април 1933 г., по време на тоталитаризма (1945-1989 г.) ротари движението е било забранено у нас, възстановено е през 1991 г.
Т21, по информация на Ротари клуб Троян

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |