Посещение на Дистрикт гуверньора Веселин Димитров в Ротари Троян

* Гостите бяха посрещнати на Состра – основна тема и приоритет на Ротари клуб Троян още от началото на сериозните археологически дейности на обекта през 2002 г.
Ротари Троян
Троянските ротарианци с ДГ Веселин Димитров (в средата) и асистента на ДГ Румен Йорданов
НА 5 ОКТОМВРИ, съгласно програмата за посещения на клубовете в Дистрикта (Дистрикт 2482, Ротари България), в Ротари клуб Троян се състоя официалното посещение на Дистрикт гуверньора (ДГ) за 2018-2019 г. Веселин Димитров, придружаван от асистента на ДГ Румен Йорданов. Петър Стоименов - вицепрезидент на Ротари Троян, паст-президентите Марин Радевски и Валентин Бечев и Цанко Лингорски, един от основателите на клуба и дългогодишен секретар, посрещнаха гостите на мястото на археологичните разкопки на Состра – древната римска военна крепост (кастел), разположена в землището на с. Ломец на около 16 км северно от Троян.

УРЕДНИК от троянския Музей на занаятите запозна гостите с историята на Состра, изградена за охрана на римския път, който свързвал провинция Долна Мизия през Хемус (Стара планина) с Тракия и стигал до Филипополис (днешния Пловдив). В древността този път е бил една от основните римски военни пътни артерии и в Состра е била разположена голяма римска пехотна част с до хиляда войници. В средата на 2. век около крепостта се оформя римски град, съществувал над 300 години. При разкопките са намерени много монети, съдове, различни археологични паметници, най-ценната находка представлява древна тракийска маска от 5-4. в. пр. Хр. Проектът „Состра“ е основна тема и приоритет на Ротари клуб Троян още от началото на сериозните археологически дейности на обекта – 2002 г., и за него всяка година се предвижда сума от бюджета на клуба.

СЛЕД РАЗХОДКАТА в далечното минало на Троян гостите посетиха и Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ), където се запознаха с: най-голямата и богата колекция от керамика в България, колекция от художествени тъкани и облекла, произведения на металообработващите занаяти, стругарски и резбарски творби, колекция, съхраняваща археологическото наследство на Троянския край, колекция от произведения на изобразителното и приложно изкуство

На срещата с кмета Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков
ПОСЕЩЕНИЕТО продължи със среща с кмета на община Троян Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет – ротарианеца инж. Петко Пенков. Срещата премина в дружеска атмосфера, като г-жа Михайлова изрази задоволство и оцени високо досегашното си сътрудничество с Ротари клуб Троян. Споделени бяха виждания за по-нататъшно развитие на съвместната дейност в полза на гражданите и гостите на града и общината.
 
По време на едната от работните срещи

ВЕЧЕРТА се проведоха две срещи в рамките на официалното посещение на Дистрикт гуверньора в клуба. Обсъдени бяха идеи за подобряване на работата в различните фокусни зони. Г-н Димитров прожектира презентация за новата Ротарианска година, чието мото е крилатата фраза „Бъди вдъхновението”.

Ротари клуб Троян

Още по темата:

2 коментара:

Дедо Спас каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Дедо Спас каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |