Посещение на Дистрикт гуверньора Веселин Димитров в Ротари Троян

* Гостите бяха посрещнати на Состра – основна тема и приоритет на Ротари клуб Троян още от началото на сериозните археологически дейности на обекта през 2002 г.
Ротари Троян
Троянските ротарианци с ДГ Веселин Димитров (в средата) и асистента на ДГ Румен Йорданов
НА 5 ОКТОМВРИ, съгласно програмата за посещения на клубовете в Дистрикта (Дистрикт 2482, Ротари България), в Ротари клуб Троян се състоя официалното посещение на Дистрикт гуверньора (ДГ) за 2018-2019 г. Веселин Димитров, придружаван от асистента на ДГ Румен Йорданов. Петър Стоименов - вицепрезидент на Ротари Троян, паст-президентите Марин Радевски и Валентин Бечев и Цанко Лингорски, един от основателите на клуба и дългогодишен секретар, посрещнаха гостите на мястото на археологичните разкопки на Состра – древната римска военна крепост (кастел), разположена в землището на с. Ломец на около 16 км северно от Троян.

УРЕДНИК от троянския Музей на занаятите запозна гостите с историята на Состра, изградена за охрана на римския път, който свързвал провинция Долна Мизия през Хемус (Стара планина) с Тракия и стигал до Филипополис (днешния Пловдив). В древността този път е бил една от основните римски военни пътни артерии и в Состра е била разположена голяма римска пехотна част с до хиляда войници. В средата на 2. век около крепостта се оформя римски град, съществувал над 300 години. При разкопките са намерени много монети, съдове, различни археологични паметници, най-ценната находка представлява древна тракийска маска от 5-4. в. пр. Хр. Проектът „Состра“ е основна тема и приоритет на Ротари клуб Троян още от началото на сериозните археологически дейности на обекта – 2002 г., и за него всяка година се предвижда сума от бюджета на клуба.

СЛЕД РАЗХОДКАТА в далечното минало на Троян гостите посетиха и Музея на народните художествени занаяти и приложните изкуства (МНХЗПИ), където се запознаха с: най-голямата и богата колекция от керамика в България, колекция от художествени тъкани и облекла, произведения на металообработващите занаяти, стругарски и резбарски творби, колекция, съхраняваща археологическото наследство на Троянския край, колекция от произведения на изобразителното и приложно изкуство

На срещата с кмета Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет инж. Петко Пенков
ПОСЕЩЕНИЕТО продължи със среща с кмета на община Троян Донка Михайлова и председателя на Общинския съвет – ротарианеца инж. Петко Пенков. Срещата премина в дружеска атмосфера, като г-жа Михайлова изрази задоволство и оцени високо досегашното си сътрудничество с Ротари клуб Троян. Споделени бяха виждания за по-нататъшно развитие на съвместната дейност в полза на гражданите и гостите на града и общината.
 
По време на едната от работните срещи

ВЕЧЕРТА се проведоха две срещи в рамките на официалното посещение на Дистрикт гуверньора в клуба. Обсъдени бяха идеи за подобряване на работата в различните фокусни зони. Г-н Димитров прожектира презентация за новата Ротарианска година, чието мото е крилатата фраза „Бъди вдъхновението”.

Ротари клуб Троян

Още по темата:

2 коментара:

Дедо Спас каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
Дедо Спас каза...
Този коментар бе премахнат от автора.

Публикуване на коментар

Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |