Мъжете на „Чавдар“ и „Троян Волей“ измиха срама от миналата седмица

* Волейболният ни тим записа две леки домакински победи с по 3-0 срещу „Козлодуй“ * Баскетболистите ни „сгънаха“ „Спартак“ (Сандански) в Хасково с 80:66; но 13-годишните – с космическа загуба от „Доростол“ (Силистра), 18:135 * Честита 80-годишнина на първия капитан Минко Влайков!
 
Минко Влайков на 80 – ЧРД!
Баскетбол, волейбол,
 сезон 2022/23
 
ЧЕСТИТО! Днешната си коментарна спортна рубрика посвещавам на първия капитан на мъжкия баскетболен отбор на „Чавдар“ – инж. Минко Влайков, който наскоро навърши 80 години. Жив и здрав (поне) до 100-те, Минц!

БАСКЕТБОЛ

МЪЖЕ. А сега към настоящето. В неделя, 12 февруари, в Хасково  нашият „Чавдар“ (Троян) се изправи срещу новака в регион Запад  на „А“ ББЛ „Спартак“ (Сандански) в мач от осминафиналите на първенството за Купата на БФБ. Макар и в камерен състав и малка ротация по-опитния тим на „Чавдар“, след като доминираше през цялото време, спечели безпроблемно с 80:66 (в отделните части 17:10, 18:17, 24:15 и 21:20). Успехът бе дело на Максим Генов (25 точки), Николай Маринов (18 т.), Ради Кочев (с дежурния дабъл-дабъл,15 т. и 10 борби), Камен Пенчев (14 т.) и Цецо Острев (3 т.); останалите 6 точки бяха дело на Георги Ненов, братята Бойнови и Цветомир Пенков. С този си успех „Чавдар“ си извоюва място на четвъртфиналите.

ПОДРАСТВАЩИ. Да надникнем и в страницата на първенствата при малките. През седмицата възпитаниците на Лъчезар Диков до 15 години в борба за 8-10-то място в зона Изток играха с „Вълците“ (Разград) и „Светкавица“ (Търговище) и загубиха съответно с 75:53 и 79:45. В Троян на 11 февруари се играха срещи при 13-годишните, където „Чавдар“, отново воден от Лъчезар Диков, срещна „Доростол“ (Силистра) и загуби с умопомрачителното 135:18 (???), падна и от „Берое“ (Стара Загора) с 84:48. 

Рубриката се води от 
треньора по баскетбол Стефан Генков
ЗА ТРЕНЬОРИТЕ. Няма да коментирам тези резултати, те не са и за коментар, а ще ви запозная с треньорите на „Доростол“ семейство Тодорови, чиято треньорска робота следя от над 30 години и винаги ме е впечатлявала успеваемостта им при подрастващите. По време на последната част на мача „Доростол“ – „Черно море“ (Варна), който силистренци също спечелиха безпроблемно, проведох разговор, един вид интервю, с Лъчезар Тодоров, съпруг на треньорката на отбора Светлана Тодорова. Попитах го за работата им в екип със съпругата при отборите на подрастващите,  тя е треньор, той помощник на и обратното при различните формации.

Ето какво сподели г-н Тодоров: „Работим със 154 деца и сме обхванали почти всички възрасти и в мъжко и дамско направление. В Силистра има три училища, в които се учи на смени. Всяка година участваме на финали на републикански първенства и се борим с успех срещу големите школи. Призовите места и медалите, които сме завоювали, не мога да ги цитирам с точност, но са стотици. Само за миналата година имаме 5 медала - един златен, два сребърни и два бронзови. Не е малко за малък град, горе-долу като вашия. Вие как сте по този показател?“. В отговор замълчах конфузно... А силистренецът продължи: „В почти всички формации при подрастващите имаме национален състезател. Ето Боби Димитров (№8) е капитан на националния отбор. Имаме десетки играчи в елитни отбори .Станимир Маринов, стълб в националния, е мой възпитаник. И всичко това с много труд и лишения, нерви, вече 40 години, но продължаваме, въпреки че минах 70-те“. Мачът свърши, приключихме и разговора, а и то какво повече – всичко казано аго знам, то говори много и ми напомня да задам въпроса: „Кога и в Троян ще се появят такива треньори и кога ще има такива резултати?“. И къде останаха успехите на забравените Иван Христов-Ицата, Иван Милиджийски-Атю, Стефан Генков-Лимона, Георги Шейтанов-Шели, Нистор Василев…

ВОЛЕЙБОЛ

МЪЖЕ. След куриозната и обидна загуба от фламингите в Ловеч през миналата седмица с загуба с 2-3, тази събота (11 февруари) в Троян представителният тим на „Троян Волей“ се реваншира пред феновете си с две категорични победи срещу ВК „Козлодуй“ с по 3-0 в срещата от редовния сезон и отложената от предния кръг. Пред твърде рехавата публика, навярно повлияна от предишната загуба, „Троян Волей“ игра предимно с юношите си и само с местни играчи, което не бе пречка за победния резултат срещу очевидно най-слабия отбор в групата. Сега ни предстоят домакински мачове – следващата събота (18 февруари) срещу силния отбор на „Тетевен Волей“, тим с над 40-годишна история и после срещу „Осъм“ (Ловеч) и отложения мач срещу „Олимпиец“ (Плевен). Отличен вариант за успех и продължаване в плейофите.

ПОДРАСТВАЩИ. Продължават първенствата и при подрастващите  Прекадетите в събота и неделя (18-19 февруари) ще играят финална шестица в Бяла Слатина за регион Хемус. А Маестрото (Анатоли Пенев) ще бъде на два треньорски фронта – в Троян с мъжете и в Бяла Слатина с прекадетите. Отдавна им казвам (на ръководството на ВК „Троян Волей“), както го казвам и на колегите от баскетбола, че трябват още треньори, ама кой слуша, пък и кой в Троян вече иска да се занимава с треньорска дейност. Който учи висше, напира да става даскал, там заплатите са високи и са подсигурени...

Стефан Генков, треньор по баскетбол

Още по темата:
Сезон 2022/2023

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |