„Другарски съд“ срещу инж. Данчев в местния парламент

* Предложението на независимия съветник за изграждане паралелно с уличния ремонт на колектора под ул. „Стара планина“ в Орешак бе охулено и единодушно отхвърлено * Инж. Данчев: „Отказът показва общата управленска немощ на Община Троян“ * Кметът Михайлова: „Все едно да почнем да правим една къща от комина към основите“
 
Сам срещу всички

ПРЕДИЗВЕСТЕН СПОР С ПРЕДИЗВЕСТЕН РЕЗУЛТАТ

ЕДИН предизвестен спор, спокойно може да кажем и по-тежката дума – скандал, с предизвестен край се разрази на сесията на Общинския съвет в Троян миналата седмица (24 ноември). Главното действащо лице – предизвикало сблъсъка и разжикало нещата, казано по троянски, бе независимият общински съветник инж. Мариян Данчев, напуснал неотдавна групата на местната коалиция „Глас народен“, който определи случващото се като „другарски съд“ (в някаква степен то наистина приличаше на нещо такова, но все пак смятаме, че квалификацията е пресилена – бел. ред.).

инж. Мариян Данчев
СПОРЪТ се разрази след внасяне на предложението на инж. Данчев, влязло под №17 в дневния ред на сесията, да се допълни големият и вече получил държавно финансиране от над 4 млн. лв. проект за цялостна реконструкция и преасфалтиране на главната улица в с. Орешак – ул. „Стара планина“ (3,8 км, от Кантона до Троянския манастир), с едновременно изграждане на събирателния колектор (тръбопровод) за отпадни води под улицата, което да се случи със собствени общински средства и би струвало около 3 млн. лв. Според вносителя има време, ако има управленска воля, двата проекта (за улицата и за колектора) да се осъществят заедно; иначе рано или късно ще се стигне до разкопаване на новоасфалтираната улица и по-същественото – цялата дясна част на Орешак (посока към Манастира) ще бъде лишена от канализация за отпадни води, дъждовни и фекални.

ПРИ ПРЕДВАРИТЕЛНОТО разглеждане в трите ресорни комисии на местния парламент – по ТСУ, бюджетно-финансовата и закон и обществен ред, предложението на инж. Данчев се натъква на монолитен отпор и заявеното становище и на трите комисии е „против“. Същото, но с известни нюанси, зад които на моменти ясно прозираха и чисто политически/партийни постановки и интереси и се усещаше полъха на приближаващите избори (местни и парламентарни), се случи при обсъждането в залата – тотален отпор, довел при гласуването до 26 срещу (8 „против“, 18 „въздържал се“) и само един за. Остро несъгласие изрази и кметът Донка Михайлова, която наред с принципните отправи и лични нападки към инж. Данчев, вероятно провокирана от думите му, че отказът от паралелно изграждане на канализацията и асфалтирането по ул. „Стара планина“ в Орешак показва „общата управленска немощ на Община Троян“.

ПРЕДИСТОРИЯТА НА ПРОБЛЕМА

НО ДА ВЪРНЕМ лентата назад. През 2019 г. местното гражданско сдружение „Бъдеще за Орешак“, сред чиито инициатори и основни активисти бе инж. Мариян Данчев, организира национална гражданска инициатива и подписка с „искане за основен ремонт на главната ул. „Стара планина“ на с. Орешак (виж „Стартира подписката за главната улица в Орешак“ – бел. ред.). Подписката бързо натрупа нуждата подкрепа и постави пръст в раната – че непипаната от 1986 г. и дълга почти 4 км главна орешашка улица, водеща към третия по големина у нас Троянски манастир, което я прави още по значима (пътя към храма), трябва да бъде ремонтирана. Към инициативата се присъединиха и хора от общинската администрация в Троян, с представители на „Бъдеще за Орешак“ се срещна и кметът Донка Михайлова. Доста по-рано пък – през 2009 г., когато се подготвяше изпълнението на водния цикъл в Троян, бе изработен и проект за цялостния воден цикъл (канализацията) на с. Орешак, предвиждащ колектора под ул. „Стара планина“; но този мащабен проект не доведе до нищо, като основната спирачка бе непосилните му финансови параметри – над 40 млн. лв., явно изискващи външни донори на средства. В по-ново време това външно финансиране доби съвсем невъзможен вид, заради възприетите от ЕС наши (български) препоръки неконсолидираните общински ВиК дружества, т. е. останалите извън новообразувания държавен ВиК холдинг, какъвто е случаят в Троян, да нямат право на европейски субсидии за реконструкция на мрежите си; плюс чисто европейските правила да не се субсидират водопроводни мрежи на селища с под 10 хил. жители (или с под 5 хил. жители според актуалния План за възстановяване и развитие), каквото е и с. Орешак.

ПРЕЗ ЛЯТОТО на миналата 2021 г. въпросът с канализацията на Орешак отново рязко влезе във фокуса на общественото внимание след материала в Т21 на инж. Данчев със стряскащото заглавие „Защо троянци още дълго ще пият фекалните води на Орешак и Черни Осъм“. Там съветникът сочеше, че със заустените направо в реката фекални тръби на с. Орешак (около Каменния мост) и подобната ситуация в с. Черни Осъм се вкарва мръсна вода във водохващане „Миревското“, което пък при намален дебит подсилва общото водоподаване в Троян, т. е. всички пием от тези води. Сигналът обаче мина някак тихомълком и на общинско ниво (в местния парламент и администрацията) не реагираха. Сега, когато стана ясно, че проектът за реконструкция на ул. „Стара планина“ в Орешак получава държавно финансиране (виж „Два гросмайсторски управленски хода“ – бел. ред.), инж. Данчев публикува във вестника ни следващ материал, предупреждаващ за проблема с водохващане „Миревското“, сочейки решение с паралелното изграждане при ремонта на улицата на колектора за отпадни води под нея (виж „Мариян Данчев: Орешак е моята кауза“ – бел. ред.); и едновременно внесе в Общинския съвет предложението си, довело до споменатия вече отпор и бурните дебати на общинската сесия.

КОЙ КАКВО КАЗА В ЗАЛАТА

КАКВО се чу в залата при обсъждането на предложението на инж. Мариян Данчев? Най-напред вносителят поясни смисъла на предложението си и мотивите, заявявайки категорично, че съществуващият проект за канализационния колектор под ул. „Стара планина“ може да се преработи, има време, и канализационният ремонт да тръгне паралелно с ремонта на улицата и че трудностите с финансирането са решими. „Не отстъпвам нито на милиметър от тезата, че преди да се асфалтира ул. „Стара планина“ в Орешак, трябва първо да се положи подземната инфраструктура, основното от която е канализационния колектор за отпадните води“, заяви инж. Данчев. Той говори и за очертаващия се компромис, като бе категоричен: „По-голям компромис от това, което правим, касаещо водохващане „Миревското“ – директно замърсяване (на питейната вода на Троян), аз не виждам“.

Даниел Сираков
инж. Владимир Хаджийски
ПОСЛЕДВА канонада от противоположни мнения, дошли от всички (партийни) посоки в залата. Най-първо председателят на групата на БСП инж. Владимир Хаджийски обвини инж. Данчев, че иска „да вкара в капан кмета и Общинския съвет, разбирай Общината, които да плащат неустойки и глоби“. Г-н Хаджийски явно имаше предвид евентуалните неустойки и глоби при неизпълнение на проекта за реконструкция с държавни средства на ул. „Стара планина“. Следващият бе доайенът Даниел Сираков (ВМРО), който похвали „стожерите на администрацията, натрупали опит и рутина“, припомни колосалната стойност на проекта за водния цикъл на Орешак и подчерта, че „Община Троян е давана за пример в много неща, следвайки търпеливо и внимателно, с пресметливост, нещата (тук) се случват“. След похвалите към Общината последваха нападките към инж. Данчев. „Защо сега започвате дебата, г-н Данчев“, риторично попита войводата, явно пропуснал или пък незнаещ за предишните нееднократни действия на вносителя в същата посока. Г-н Сираков отправи и обвинение, адресатът бе ясен, че „с някои изказвания може да се направи антиреклама на община Троян“; даде и примера как преди години някакъв злоумишлен слух за наличие на радон в минералната вода в с. Шипково съсипало курорта и той не може да се оправи до днес. И насърчително посъветва кмета: „Колкото по-бързо вземете парите, г-жо Михайлова, толкова по-бързо асфалтирайте (ул. „Стара планина“ в Орешак)!“.

Ангел Балев
Николай Тодоров
ИЗНЕНАДВАЩО или пък не съвсем срещу доскорошния си другар се изказаха и двама съветници от местната коалиция „Глас народен“. Председателят на групата Николай Тодоров заяви, че не подкрепя инж. Данчев, защото първо трябва да се състои „обширен дебат и приоритизиране по програмата за водоснабдяване на малките населени места“; и отправи директни обвинения към инж. Данчев: „Това не е коректно, това е демагогия“. Ангел Балев пък аргументира несъгласието си с това, че „става въпрос за пари“ и идеята да се вдигне цената на водата, каквато опция е посочена в предложението, макар да не е единствената, е неприемлива.

Минко Акимов
БИВШИЯТ кмет Минко Акимов (ГЕРБ) в прав текст заподозря вносителя в предизборни интереси: „Идват избори и все по-интересни ще бъдат сесиите“. Даде и пример, че има троянски улици, които са разкопани заради водната канализация, но след това пак са асфалтирани и сега по тях няма дупки. Г-н Акимов предложи да се заведе дело срещу България в Европейския съд и/или в Конституционния съд за дискриминация на общините, чиито ВиК дружества не са държавни (консолидирани) и така да се отпуши финансирането на водните проекти, включително за канализацията в Орешак.

Донка Михайлова
ТОЧКА на отпора срещу предложението на инж. Данчев сложи кметът Донка Михайлова. Градоначалникът подчерта, че „макар и крайно недостатъчна като обеми, канализационната система на община Троян е най-добре развитата в сравнение с всички общини в Ловешка област“. Напомни, че възлов за Орешак е главният събирателен колектор за отпадни води покрай реката, а не този под ул. „Стара планина“. И бе категорична: „Да почнем да изграждаме канализацията по ул. „Стара планина“ преди да сме изградили главния събирателен колектор покрай реката, е все едно да почнем да правим една къща от комина към основите“. 
 
Генадий Маринов
Бел. ред. Виж по-долу писменото становище на инж. Мариян Данчев
 след отхвърлянето на предложението му в Общинския съвет.
 
Още по темата:
 
Обръщение към гражданите

Истинският политик защитава принципи, и ги защитава докрай!

Внимание: Политическата управленска немощ на Община Троян и Общински съвет Троян, оставя с. Орешак с нерешени канализационни проблеми за десетилетия напред!

УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ, в пореден опит да бъде предприета реална стъпка за решаване канализационните проблеми на най-голямото село в общината ни, на  последната сесия на общинския съвет внесох решение, касаещо възлагане  проектиране на канализационен колектор по дължината на ул. „Стара планина“. Въпреки многото мотиви в защита на тезата, че преди предстоящата основна реконструкция на улицата, трябва да се изгради подземната инфраструктура, решението бе отхвърлено. За нуждата от такава канализация, за прякото и непряко замърсяване на водите на река Черни Осъм съм писал не веднъж и това са неща близки до ума на всеки мислещ човек.

ВНЕСЕНИЯТ от мен въпрос повдигна доста сериозна дискусия по темата, касаеща ВиК сектора в общината ни, в който сектор  са и най-често повдиганите от граждани остри проблеми, повечето от които остават нерешени и се прехвърлят от година за година. В хода на дискусията стана ясно, че проектът за канализиране на с. Орешак, разработен детайлно и покриващ цялата територия на селото, предвижда канализационен колектор по цялата дължина на ул. „Стара планина“ от Кантона до Манастира. Истината е, че ако този колектор не се изгради сега и улицата се асфалтира, ще бъде блокиран достъпът до канализационни услуги на всички прилежащи от двете страни сгради и на почти цялата дясна част на селото в посока Манастира. Тезата на специалистите от общинската администрация, че първо трябва да бъде изграден събирателният колектор край реката е напълно разумна, но в случая двете тези – тяхната и моята, не си противоречат, а взаимно се допълват, тъй като за цялостното поемане на каналните води е нужно да бъдат изградени и двата колектора. И ако този край реката може да бъде изграден по всяко време, тъй като е проектиран в по-голямата си част по дължината на пътища, които нямат трайна асфалтова покривка, то този по протежение на ул. „Стара планина“ няма как да бъде реализиран без цялостно разкопаване на улицата и тротоарите. Решението, предложено от мен - канализационният колектор по ул. „Стара планина“ да бъде заустен, макар и временно, към този, изграден до горната част на кв. „Ливадето“ - бе потвърдено като напълно възможно от управителя на ВиК дружеството инж. Тонимир Гечев.

ОСНОВНИЯТ довод за нежелание да се предприемат стъпки за реализиране на канализацията си остана финансовият. Въпреки че в опита си да се стигне до реално решение, макар и с известни компромиси, сведох цената за изпълнение в груби рамки на 2,5 до 3 млн. лв.. Като считам, че тази сума, разпределена за две години, е реално поносима от бюджетите на Община Троян и ВиК дружеството („ВиК Стенето“ ЕООД, Троян). Останалите доводи бяха твърде слаби и на моменти дискусията напомняше за един отдавна забравен привкус на другарски съд от вече далечното минало. При който провинилото се другарче бива вкупом мъмрено за това, че си е позволило да дръзне по един такъв груб и неприемлив начин да изрази и то публично, без предварително да съгласува с висшестоящите, собственото си лично мнение и позиция! Е, ако си нямаш работа, иди да се обясняваш за това какво е политически плурализъм и за това, че Общинския съвет и в частност общинските съветници са тези, които трябва да казват на кмета какво да прави, а не обратното!

В КРАЙНА сметка определям станалото като напълно логичен резултат от все по-натрупващата се в последните години управленска немощ на нашата Общинска управа, старателно и фасадно прикривана от несекваща поредица грамоти и награди. Както и от „безброй фейсбук постове“, показващи напълно едностранно реалната действителност в нашата община и оставяща множество важни проблеми без решения.

МНОГОКРАТНО, когато съм изказвал лични мнения и критики по различни въпроси, касаещи публичната сфера и интересите  на гражданите, спрямо мен се правят опити да ми се вмени вина, че с действията си се опитвам да уроня престижа на кмета на общината и нещата да се сведат до някаква лична емоционална основа. Уважаеми съграждани, истинският политик не воюва с човеци. Истинският политик защитава принципи, верни принципи - срещу неверни, и ги защитава докрай!
26 ноември 2022 г.
С уважение: Мариян Данчев
 Още от същия автор:

1 Коментара:

КОРЕКТЕН каза...

В КРАЙНА сметка определям станалото като напълно логичен резултат от все по-натрупващата се в последните години управленска немощ на нашата Общинска управа, старателно и фасадно прикривана от несекваща поредица грамоти и награди. Както и от „безброй фейсбук постове“, показващи напълно едностранно реалната действителност в нашата община и оставяща множество важни проблеми без решения.-БРАВО-ДУХЪТ ИЗЛЕЗЕ ОТ БУТИЛКАТА.ТОЧНО И НА МЯСТО

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |