Орешак се сля с Троян

* Донка Михайлова: „Причината е нашата готовност в максимална степен да бъдем полезни на бизнеса, който, за радост на всички ни, проявява инвеститорска активност“ * Инж. Хитров: „Това сливане вече бе невъзможно да не се случи“
Икономика
Сливането на Троян и Орешак вече е факт
ПРЕДИ дни входната табела на най-голямото троянско село – Орешак, бе преместена точно до троянската и де факто двете селища (Троян и Орешак) се „сляха“. Досега ги делеше участък от 650 м от републиканския път III 357, който се присъедини/прибави към основната орешашка улица – ул. „Стара планина“, и дължината й от 3,8 км вече е 4,45 км. Чухме шегата, че Троян е станал квартал на Орешак (по-едрата от троянската орешашка табела „работи“ в тази посока, но кой ли знае защо е така, може да е някаква дизайнерска хрумка или просто нашенска недомислица?! – бел. ред.), но всъщност преместването на табелата само „узакони“ обективния факт, че двете отдавна са едно цяло. А каква бе конкретната причина научихме на редовната месечна пресконференция на кмета Донка Михайлова (19 октомври) – сериозният инвеститорски интерес в този район и стремежът на общинската администрация да облекчи препятствията пред бизнеса.

ЕТО ОБЯСНЕНИЕТО на г-жа Михайлова: „Разстояние между Троян и Орешак на практика не съществува. Но този акт (с преместването на табелата) предизвика интерес у хората и ще обясня причината. Причината е нашата (на общинската администрация) готовност в максимална степен да бъдем полезни на бизнеса, който, за радост на всички ни, проявява инвеститорска активност. В последните години такава активност имаше във всички крайни квартали на Троян, например – в местността Радюва лъка в южния край на града се оформи цял нов квартал с жилищни сгради, но и с бизнес зони, подобно е положението в района на Калейшко ханче при северния вход на града, където вече има няколко нови бизнес сгради и са заявени други бизнес интереси, инвестиционни намерения бяха заявени и в посока Орешак, като част от тях вече са реализирани, произвежда се и се разкриват нови работни места. Тази ситуация наложи нови устройствени решения, така че да помагаме на бизнеса спокойно да реализира своите инвестиции. В посока към Орешак инвеститорите срещаха определени затруднения поради това, че в участък от няколкостотин метра (от табела до табела) те на практика имаха граница с републикански път, което налагаше доста строги ограничения. Имахме няколко последователни срещи с представители на бизнеса и с проектантите и решихме, че е най-добре проблемният участък от 650 м да бъде преобразуван и да съвпадне с главната улица на Орешак – ул. „Стара планина“. И по този начин да създадем за бизнеса предпоставки за по-добро обслужване на обектите си в участъка. Също – по-добри условия за безопасно движение и запазване на пропускателната способност на пътя“.

Момент от кметската пресконференция, на която бе обявено сливането, 19 октомври
ПРЕДВИЖДА се при предстоящата реконструкция на пътят да има следните параметри – обща широчина 14 метра с две ленти по 4 м, тротоари по 2 м и 2-метрова велоалея (вдясно посока Орешак). А инж. Николай Хитров, директор на дирекция „Устройство на територията“ в общинската администрация, пряко ангажиран с проекта, който участва в пресконференцията, коментира: „Това сливане вече бе невъзможно да не се случи“. И добави оценката си за бъдещата велоалея (през Орешак до Троян): „Една стара мечта на троянци е да могат да карат велосипед от Троян до Орешак. С тази нова регулация на участъка ще удължим велосипедната алея по ул. „Стара планина“ (Орешак), а впоследствие през кв. „Ливадето“ ще стигнем до Дудевското (Троян). По този начин освен че ще осигурим за бизнеса и хората много добри условия в комуникационно-транспортно отношение, ще осигурим и за любителите на велосипедния спорт едно безпроблемно пътуване от Троян до Орешак“.  

Т21

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |