Два гросмайсторски управленски хода

* Получаваме държавно финансиране за мащабен ремонт на ул. „Стара планина“ в Орешак – преасфалтиране, нови тротоари, ново улично осветление, велоалея * В ход е реконструкцията на крайречната ул. „Георги С. Раковски“ в Троян – също с държавни средства
Икономика
ХУБАВАТА НОВИНА

Поглед към ул. „Стара планина“ в Орешак – пътя към храма
ВСЪЩНОСТ хубавите новини са две. И смело мога да ги нарека гросмайсторски управленски ходове на кмета Донка Михайлова, довели до осигуряването на безвъзмездно държавно финансиране за два изключително важни инфраструктурни обекта в община Троян. Без което финансиране реализацията на тези два обекта би било невъзможно, тъй като общинският бюджет няма такъв ресурс, и щяха да чакат реда си години наред.

ПЪТЯТ КЪМ ХРАМА В ОРЕШАК

ЗАПОЧВАМ с горещата новина, която се очакваше от месеци, но вчера бе потвърдена официално. Става дума за предстоящия мащабен ремонт на най-важната улица в с. Орешак и една от най-важните улици в общината и района – ул. „Стара планина“, започваща от началото на селото и стигаща до дверите на Троянския манастир, непипана от десетилетия, като ежегодните кърпежи само доусилваха нуждата от сериозен ремонт. Най-важната улица, защото е пътната връзка с третия по големина и значимост български манастир и целогодишно поема голям туристически трафик, т. е. има важно и икономическо, и имиджово значение; защото е пътят към храма.

ОЩЕ през м. май, на редовната си месечна пресконференция, г-жа Михайлова съобщи, че има голяма надежда проектът на Община Троян за цялостен ремонт на дългата 3,8 км основна улица в Орешак – ул. „Стара планина“*, да получи държавно финансиране. Като уточни, че шансът ни се увеличава, защото сме сред „сред немногото български общини, които са готови с работното проектиране, със строителното разрешение и с актуализираните цени“. А финансирането ще е от целевите средства, заделени от Министерския съвет (правителството на Кирил Петков) и влезли в бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), насочени към общински инфраструктурни и ВиК проекти. Месец по-късно се разбра, че троянският проект за цялостен ремонт на ул. „Стара планина“ в Орешак е включен в списъка от общо 303 проекта на 194 български общини, за които са осигурени 426 млн. лв. Но по това време се появиха трусове в правителството, а регионалният министър Гроздан Караджов подаде оставка и влезе в открит конфликт с премиера, което рефлектира и върху въпросния списък; в резултат се стигна до няколко различни варианта на списъка плюс несигурност какво точно ще се случи. Тогава г-жа Михайлова сподели, че лобира упорито за налагане на троянския проект и е получила уверения за финансирането му. В края на м. юли стана ясно, че сме включени в окончателния списък и ще получим финансиране, като седем общини в Ловешка област са класирали свои проекти и общата сума за тях е 23,8 млн. лв., а изплащането ще е на два транша. Стойността на нашия проект е 4,1 млн. лв.

Кметът Михайлова подписва договора, с който получаваме първия транш от 2,043 млн. лв. от държавната субсидия за ул. „Стара планина” в Орешак, МРРБ, 27 октомври 2022 г.
„ДНЕС (27 октомври) подписахме с министъра на регионалното развитие арх. Иван Шишков дълго чаканото споразумение за финансиране на реконструкцията ул. „Стара планина” в Орешак. Проектният участък е с дължина 3806 метра и по цялата му дължина има 22 кръстовища. В зоната на кръстовищата са предвидени рампи за хора с увреждания. Реконструкцията на пътя ще се извърши чрез фрезоване на асфалтобетоновата настилка в компрометираните места и ще се положи нов износващ асфалтобетонов пласт. Ще се монтират нови бордюри, а транспортните входове ще са с намалена височина на бордюра. Новите тротоарите ще се изпълнят с бетонови плочи и е предвидено трасе за реализиране на кабелна мрежа. Изработен е и проект за ново улично осветление. Ще бъде изградена велоалея  по протежение на цялата улица от началото на Орешак до Троянския манастир, която по-късно ще бъде продължена до  Троян през кв „Ливадето“, коментира в профила си във фейсбук г-жа Михайлова.

В ДОПЪЛНЕНИЕ за Т21 кметът сподели, че всички одобрени проекти са финансирани на 50%, а догодина трябва получат останалите 50%. В нашия случай за тази финансова година се осигуряват 2,043 млн. лв. с ДДС, останалите малко над 2 млн. лв. ще очакваме през 2023 г. „Това бе договорено от НСОРБ с министъра на регионалното развитие, смисълът е – да бъдат финансирани проекти на два пъти повече общини. Надявам се да няма неприятни изненади догодина и продължавам да мисля, че рискът си струва“, бе кметското пояснение, в което се усети известно притеснение за втория транш, свързано с неяснотите около държавния бюджет за следващата година. Г-жа Михайлова подчерта още нещо – че в идейния проект за воден цикъл на Орешак събирателният канал е предвиден до речното корито и опасност новоасфалтираната ул. „Стара планина“ да бъде разкопана няма.

КРАЙРЕЧНАТА УЛИЦА В ТРОЯН

Строителството по ул. „Георги С. Раковски“ в Троян е в ход
ДРУГАТА хубава новина, която в момента се материализира, всъщност е от края на миналата година. Тогава, през м. декември 2021 г., буквално в 12 без 5 – няколко дни преди края на служебното правителство, кметът на Троян Донка Михайлова и служебният регионален министър арх. Виолета Комитова подписаха договор за  безвъзмездна държавна субсидия от 950 хил. лв. за реконструкция на крайречната ул. „Георги С. Раковски“ в централната част на Троян (участък от 640 м от кръстовището при РУ на МВР покрай Поделението до пресечката с ул. „Димитър Икономов-Димитриката“). Изпълнението на този проект е в ход и строителните дейности напредват. Предвидено е цялостно преасфалтиране на участъка, изграждане на нови тротоари, оформяне на зелени площи и нещо изключително важно – осигуряване на 99 нови паркоместа, което в някаква степен ще облекчи острия проблем с паркирането в централната градска част на Троян. Безспорно обновяването и облагородяването на крайречната улица ще има още един ефект – ще „приближи“ и обживи реката, която е нещо твърде ценно за града ни, но е неоправдано загърбвана, подценявана и неизползвана.

Генадий Маринов

* Бел. ред. Отскоро орешашката ул. „Стара планина“ е удължена с нови 650 метра (виж „Орешак се сля с Троян“). На новоприсъединения участък, който до този момент бе част от републиканския път III-357, също предстои ремонт, но той не е включен в проекта и ще става поетапно и с общински сили и средства. Трябва да добавим още нещо – за да се стигне до тъй желания ремонт на основната улица в Орешак заслуга имат и инициативите и гражданския натиск през последните години на местното сдружение „Бъдеще за Орешак“.
 
Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |