Шанс за пътя към храма в Орешак

* Кметът Михайлова: „Имаме надеждата, че ще получим финансиране. Става дума за 4,3 млн. лв. по актуализирани цени отпреди месец
 * Реализацията на проекта за ул. „Стара планина“ става още по-наложителна след водопроводния ремонт
Ремонти
Началото на ул. „Стара планина“, с. Орешак
ГОЛЯМ е шансът проектът за цялостен ремонт на основната улица в Орешак, най-голямото троянско село – ул. „Стара планина“, започваща от входа на селото и стигаща до Троянския манастир, да получи цялостно държавно финансиране,  съобщи кметът Донка Михайлова на редовната си месечна пресконференция (19 май).

В МОМЕНТА по възловата улица, водеща към храма и знакова не само за Орешак, но и за района, се извършва подмяната на водопроводната мрежа – основният обект в годишната инвестиционна програма на общинското водно дружество „ВиК Стенето“ ЕООД. Предстои да започне и обновяване на електропреносната мрежа по улицата, отговорност на електродоставчика „Електрохолд“ (бивше ЧЕЗ). „Подадохме предложението си до Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за финансиране на ремонта на ул. „Стара планина“ след завършването на водния ремонт“, уточни г-жа Михайлова. Предложението се опира на изготвен през 2016 г. проект за цялостно преасфалтиране на дългата 3,8 км улица, подмяна на бордюрите и тротоарите, изграждане на велоалея от дясната страна (в посока към манастира) по протежение на цялата улица, подмяна на уличното осветление, частична подмяна на зелената растителност (дървета и храсти).

Донка Михайлова, 19 май 2022 г.
„ИМАМЕ надеждата, че ще получим финансиране. Става дума за 4,3 млн. лв. по актуализирани цени отпреди месец. През тази седмица от ръководството на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ, г-жа Михайлова е негов зам-председател – бел. ред.) поискахме среща с регионалния министър Гроздан Караджов, за да чуем тяхното последно предложение как ще бъдат класирани проектите. Считам, че имаме много добър шанс, тъй като сме сред немногото български общини, които са готови с работното проектиране, със строителното разрешение и с актуализираните цени“, коментира кметът. Като подчерта, че реализацията на проекта за ул. „Стара планина“ в Орешак ще стане още по-наложителна след приключване на водопроводния ремонт, тъй като сериозните интервенции (изкопи) по улицата неминуемо ще оставят следи и ще създадат дискомфорт за преминаващите. „За нас ул. „Стара планина“ в Орешак е големият строителен обект за годината на територията на общината, що се отнася до уличната мрежа“, обобщи градоначалникът.

***

ПОКРАЙ орешашката улица стана дума и за друг предстоящ голям уличен ремонт – на крайречната ул. „Георги С. Раковски“ в Троян. Споразумението с МРРБ, и това е лична заслуга на г-жа Михайлова, бе подписано буквално в последните дни на служебния кабинет в края на 2021 г., а осигуреното държавно финансиране възлиза на 950 хил. лв. (виж „Договорихме държавна субсидия от 950 хил. лв. за ул. „Г. С. Раковски“ – бел. ред.). Тази централна троянска улица, дълга 640 м (от моста при полицията до пресечката с ул. „Димитър Икономов-Димитриката“), също плачеше за ремонт от години, а големият инфраструктурен бонус за града е, че при ремонта на ул. „Георги С. Раковски“ се предвижда оформянето на паркинг зона с 99 места.  

Т21


Пътят към храма отвисоко
Бележка на редакцията

За ремонта на ул. „Стара планина“ в Орешак се говореше от години, десетилетия. Защото е изключително важна, пътят към храма (третия по големина манастир в България), и има, можем да кажем, национално значение. И открай време си стои разнебитена, а ежегодните частични кърпежи, обикновено преди храмовия празник Голяма Богородица, 15 август, само замазваха нещата и не решаваха проблема. Помним, че през 2019 г. местното гражданско сдружение „Бъдеще за Орешак“ дори организира национална гражданска инициатива и подписка с искане за основен ремонт на улицата. „Срам ме е! Срам ме е от моите приятели, които като ми идват на гости, задължително ги развеждам до Манастира и Националното изложение и минаваме по тази улица и тези тротоари“, заяви пред насъбралото се множество при старта на подписката председателят на сдружението Мариян Данчев. За кратко време бяха събрани няколко хиляди подписа и документът бе изпратен до централните власти (правителство и парламент), но резултат нямаше. Дано този път държавата не отвърне поглед от пътя към храма в с. Орешак. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |