Троянецът проф. Цочо Бояджиев с орден „Стара планина“

* Именитият учен – един от най-значимите съвременни български философи и хуманитаристи, получи най-високото държавно отличие в навечерието на 24 май, връчи му го президентът Радев
Признание
Президентът Радев връчва високото държавно отличие на проф. Цочо Бояджиев, 23 май 2022 г.
В НАВЕЧЕРИЕТО на 24 май президентът Румен Радев удостои с висши държавни отличия шестима изтъкнати български учени. Землякът ни проф. Цочо Бояджиев – един от най-значимите съвременни български философи и хуманитаристи, поет, фотограф, преводач, университетски преподавател – получи най-високото държавно отличие, орден „Стара планина“ първа степен, за изключителния си принос в областта на науката и културата. Професорът беше предложен за наградата от Министерския съвет на 4 август миналата година. В интервю за Т21 тогава той изрази задоволството си, че инициативата за награждаването му идва от негови колеги, познаващи добре работата му, както и че чрез отличието се обръща внимание на хуманитаристиката.

ПРОФ. БОЯДЖИЕВ никога не е късал връзките си със своя Троян. А че родният град е в сърцето му, си личи по много неща – запазените стари приятелства, новите троянски приятелства, любопитството към днешното троянско, фотографския интерес към нашия край и хората му, плод на който бе изложбата „Портрет на един град“ (показана в троянската галерия „Серякова къща“ през есента на 2018 г.), представените тук негови книги – научни, но не само (например стихосбирката „Книга на разкаянията и утешенията“), редовните от години „троянски повратки“ от по няколко месеца, съучастието и отзивчивостта към различни троянски събития и т. н.

В СПОМЕНАТОТО интервю проф. Бояджиев споделя за троянската улица „Борова“, неговата си улица: „Ако човек започне внимателно да се вглежда, дори тази кратка улица от 150 метра може да породи достатъчно фотографски образи“. Една привилегия на големия хуманитарист, който, с каквото и да се захване, вижда света в дълбочина и я разкрива на останалите. И от нас – честита най-висока награда, г-н Професор!

Т21

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |