Пътят към храма в Орешак получава държавно финансиране

* Проектът на Община Троян за цялостен ремонт на основната орешашка улица влезе в обновения списък на МРРБ, за който са заделени 426 млн. лв. * Стойността на проекта е 4,1 млн. лв., като тази година ще бъдат усвоени 500 хил. лв., а останали 3,6 млн. лв. – догодина
Добрата новина
Началото на ул. „Стара планина“, с. Орешак
НАДЕЖДАТА се сбъдва. На редовната си месечна пресконференция през м. май т. г. кметът Донка Михайлова сподели, че има голям шанс проектът на Община Троян за цялостен ремонт на дългата 3,8 км основна улица в Орешак – ул. „Стара планина“, започваща от входа на селото и стигаща до Троянския манастир, да получи държавно финансиране. Като уточни, че шансът ни се увеличава поради факта, че  сме „сред немногото български общини, които са готови с работното проектиране, със строителното разрешение и с актуализираните цени“. А ул. „Стара планина“, пътят към храма, която е лице не само на Орешак, но и на района и която от години, по-точно от десетилетия плаче за ремонт, ще е най-големият строителен обект в общината за 2022/23 г., засягащ уличната мрежа (виж „Шанс за пътя към храма в Орешак“ – бел. ред.). В четвъртък, 21 юли, стана ясно, че троянският проект е включен в обновения списък от 303 проекта на 194 български общини, за които са осигурени общо 426 млн. лв. държавни средства.

ОДОБРЕНИТЕ проекти са в две основни направления – ВиК и пътна инфраструктура, и в добавка ремонт на обществени сгради, енергийна ефективност, почистване на речни корита. Списъкът бе огласен ден по-рано от премиера Кирил Петков, скоростно бе одобрен от Министерството на финансите (МФ) и публикуван в сайта му, като следващата стъпка е да получи санкция от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), в чийто бюджет са заложени средствата. Според в. „Капитал“ в МРРБ вече заседава работна група и въпреки някои забележки, приемането ще се случи, след което списъкът може да бъде внесен за одобрение в МС в средата на идната седмица и веднага след това парите да бъдат приведени на бенефициентите.

ЗА ВЛЕЗЛИТЕ в списъка проекти от нашата Ловешка област са предвидени общо 23,8 млн. лв., като 17 млн. лв. ще се реализират тази година, а останалата част от сумата през 2023 г. Седем от общо осемте общини в областта са класирали свои проекти, без Луковит, която изобщо не е участвала.

Пътят към храма отвисоко
СПЕЧЕЛЕНИЯТ от Троян проект за ул. „Стара планина“ в Орешак включва цялостно преасфалтиране на улицата, подмяна на бордюрите и тротоарите, изграждане на велоалея от дясната страна (в посока към манастира) по протежение на цялата улица, подмяна на уличното осветление и частична подмяна на зелената крайпътна растителност (дървета и храсти). Общата стойност на проекта е 4,1 млн. лв., като тази година ще бъдат усвоени 500 хил. лв., а останали 3,6 млн. лв. догодина. „Искрено благодаря на народния представител Искрен Арабаджиев за ангажираността му с търсенето на финансиране за този проект“, коментира в профила си във фейсбук г-жа Михайлова.

Т21 

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |