Съветникът Мариян Данчев пита кмета и председателя

* „Ако такова нещо се случеше в която и да било друга държава в Европейския съюз,  реакцията на властите би била мигновена и много по-категорична. Но не и в България, не и в Троян“
 
Мариян Данчев
Сблъсъци
Авторът Мариян Данчев е инженер, бизнесмен, родолюбец, инициатор и дарител за не една добра троянска кауза. Един от най-сериозните, ангажирани и подготвени троянски общински съветници, чийто основен фокус на дейност в местния парламент е управлението на общинските ресурси (отпадъци, вода, общински дружества).
ПИТАМ: Защо председателят на Общинския съвет г-н Петко Пенков и кметът г-жа Донка Михайлова си позволиха да не спазят правилника за организацията и дейността на Общинския съвет - Троян? В дневния ред на последната редовна общинска сесия (29 септември) бе включен и писмено зададен от мен въпрос. Обикновено такива въпроси, които общинските съветници могат да задават писмено по установен ред, се разглеждат накрая след изчерпване на останалите точки. Поисках с няколко думи да изложа своето питане, но това ми бе отказано, въпреки че правилникът ми дава това право! Цитирам: „Чл. 73. (1) Общинските съветници могат да отправят питания до кмета на общината и кметовете на кметства; Чл. 77. След пристъпване към разглеждане на питането вносителят може да го изложи в рамките до 5 минути“.

НЕ СЧИТАМ въпроса за кой знае колко важен, зададох го писмено, за да потърся един вид публично порицание за извършителите на подобни злодеяния, които най-нагло нарушават обществения ред и загрозяват общото ни публично пространство. И понеже очевидно такива въпроси не се нравят на нашите управници, реших да публикувам въпроса и съответно отговора, който получих.

МОЯТ ВЪПРОС

„УВАЖАЕМА г-жо кмет, обръщам вниманието Ви  върху ставащото  системно, тенденциозно и грубо нарушаване на обществения ред от страна на субекти (частни лица или фирми), които нагло и безочливо лепят обяви за извършвани от тях дейности и услуги на всевъзможни нерегламентирани за тази цел места и елементи от уличната инфраструктура на територията на общината ни: контейнери за смет, електрически табла, спирки, електрически стълбове и др. С това си деяние, посочените лица освен че грубо нарушават Наредба №1 за опазване на обществения ред в Община Троян, загрозяват естетически улиците и също така унижават достойнството на съвестните и почтени граждани, които с много усилия по един или друг начин  допринасят за по-красивия  и уютен вид на общината ни.

Въпросът ми към Вас, като орган на изпълнителната власт е:  Ще бъдат ли открити въпросните лица и ще бъдат ли санкционирани с цялата строгост на закона, още повече, че става въпрос за многократни такива нарушения! Повод за реакцията от моя страна е последното „старателно облепване“ на главната улица в с. Орешак с реклами върху оранжеви листи, от които прилагам мостра. Същите забелязах и на много места в Троян, а вероятно ги има и по другите села. Отбелязвам, че на листа, който прилагам, освен телефонния номер на „рекламодателите“, ясно личи и пръстов отпечатък на извършителя на деянието, така че откриването му не би трябвало да бъде особен проблем.

19 септември 2022 г.                  
С уважение: инж. Мариян Данчев, общински съветник“
ОТГОВОРЪТ НА КМЕТА

„УВАЖАЕМИ госпожи и господа общински съветници, уважаеми г-н Данчев, в Община Троян постъпи сигнал относно нерегламентирано разлепени из града и други населени места в общината обяви за извършване на различни дейности и услуги. Във връзка с предотвратяването на подобен род нарушения служители от общинската администрация и РУ на МВР – Троян извършват обходи в града и при забелязване на нарушители от горепосочената категория ги санкционират.

Конкретно за Вашия сигнал. Лицето нарушител/ползвател на телефона, посочен за контакт в обявата, е известен на органите на полицията и общинската администрация. Същото лице, заедно с бригада, извършва строителни дейности в цялата страна. Непосредствено след разлепването на въпросните обяви на 19 септември 2022 г. служители от звено „Контрол“ при Община Троян посетиха известните им адреси на ул. „Васил Левски“ и ул. „Ген. Карцов“ (в Троян), които лицето е обитавало през годините, но същото не бе открито. На същата дата беше проведен телефонен разговор с извършителя на нарушението и той беше предупреден да се яви в Община Троян. Служители на звено „Контрол“ и към настоящия момент извършват проверки на известните адреси, както и на посочения телефонен номер, но лицето не е открито и не отговаря на телефона. През последните две години на лицето са съставени няколко акта за установяване на административни нарушения (АУАН) и издадени наказателни постановления за същите нарушения (…)

Уважаеми общински съветници, искам да ви уверя, че служителите на звено „Контрол“ при Община Троян ще продължат да издирват лицето, както и да работят за намаляване и прекратяване на подобен род нарушения.

29 септември 2022 г.

С уважение: Донка Михайлова, кмет на община Троян“

КОМЕНТАРЪТ МИ

ЛИЧНО мен този отговор не ме задоволява. Вменява усещане, че виновният съм аз, който си позволявам да питам неща, които предварително не съм съгласувал с висшестоящите! А извършителите пак ще се измъкнат ненаказани, лицата и имената им няма да станат ясни и догодина пак ще се повтори същото. Още повече, че както научавам, става въпрос за лица, които не само, че извършват услуги, без да имат фирма и БЕЗ да плащат каквито и да било данъци, но на практика са си чисти измамници. Които след извършване на оглед на обектите взимат капаро от нуждаещите се от ремонт граждани, изчезват и повече не се явяват!

БИХ МОГЪЛ да пиша още много за блатото от неуредици, в което сме затънали като общество, достатъчно е да си направим сравнение, че ако такова нещо се случеше в която и да било друга държава в Европейския съюз,  реакцията на властите би била  мигновена и много по-категорична. Но не и в България, не и в Троян. Именно подобни уж незначителни „нещица“, освен всичко друго, показват явното неуважение не само към законите и наредбите, но и към самите себе си. А когато някой не уважава себе си, нека не очаква и уважение от другите. И не случайно преди няколко месеца България като държава бе изключена от списъка на развитите държави, за жалост съвсем основателно! Накрая ще завърша с въпроса, който зададох в началото: „Защо?“.  Вестник „Троян 21“ винаги дава право на отговор, възползвайте се!

13 октомври 2022 г.
инж. Мариян Данчев

Още от същия автор:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |