185 години от рождението на Левски

* Годините минават, но значимостта на неговото дело не намалява! Напротив!
18 юли
Мариян Данчев
Текстът е и по повод провелия се на 16 юли 2022 г. традиционен троянски крос „По стъпките на Левски“, организиран от Спортен клуб по ориентиране „Хемус“ (Троян). Този път събитието – провеждащо се обичайно около датата на онова „бесило славно“, което, по думите на Вазов, по срам и по блясък е на кръста равно, 19 февруари – бе посветено на рождението на Апостола, 18 юли. Авторът инж. Мариян Данчев е председател на клуба, общински съветник и инициатор на редица добри троянски каузи.
НАРИЧАМЕ го Апостола на свободата! Така е, защото е такъв! Левски ще остане  идеологът не само на освободителното ни движение, но и изобщо на Българското народо-сътворително дело. Той отрано осъзнава, че население, говорещо един език и населяващо обща територия, не прави от само себе си народ. Нужно е и нещо друго – самосъзнание за общност или общности, имащи общи ценности и идеали, определящи съответно и общи цели. Неща, които единствено могат да произведат животворен импулс у едно население за народност и държава.

ЛЕВСКИ посвещава живота си на това – да изгражда народностно самосъзнание у българите. Неговите простички изречения, които казва и споделя сред българите, обикаляйки родната земя, стават идеологическа основа както на самото освободително движение, така и по-късно на изграждането на младата Българска държава. Дори и днес, след толкова години, много от нас помнят някои негови думи, които неизменно биват част от ония все по-малко оставащи неща, около които ние българите можем да се съгласим и обединим.

ДА, България днес изживява трудни времена. Някои стигат и до там да твърдят, че български народ вече няма – останало е само население, което говори един език и населява обща територия. Не искам да вярвам на това!  

ВСЯКА година, провеждайки кроса, виждам хората от различни възрасти и различни градове на България да пробягват разстоянието в студ, а тази година и в пек, като по този начин показват не само почитта си към Левски, но и това, че все още вярват и помнят неговите думи и неговия завет. Повечето от тях тренират ориентиране и знаят колко е важно да знаеш вярната посока, за да достигнеш желаната цел. Първото нещо, което състезателят по ориентиране прави, когато вземе картата, е да я „осевери“, линиите, показващи посоката север-юг на картата, да съвпаднат с посоката, посочена от компаса, който винаги и неизменно сочи верния север-юг.

Е, ТОВА е за нас Левски, компасът, показващ винаги вярната посока. Стожерът на онези ценности и идеали, които изграждат вярната идеология, чрез която единствено едно население може да си остане и да пребъде като народ!

Мариян Данчев

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |