14-ият крос „По стъпките на Левски“, този път през юли

* Опасенията на организаторите не се оправдаха – над 150 участници се събраха в градинката до НУПИ * Стартът дадоха двукратният световен шампион Станимир Беломъжев и дъщеричката му Йоана * Маринела Цекова, сестрата на Фачо, би и мъжете на 8-километровата дистанция
Традиционно
Беломъжеви дадоха старта, Васко Станев вещо дирижира, сем. Чоканови – усмихнати и готови
ЗА ПЪРВИ път традиционният троянски крос, добил и национален мащаб – „По стъпките на Левски“, чието начало е в далечната вече 2009 г., се проведе през юли, 16-ти, два дни преди рождената дата на Апостола (18 юли 1937 г.), а не около 19 февруари, когато отбелязваме неговото „славно и страшно бесило“ и началото на безсмъртието. Промяната тази година (2022 г.) бе наложителна – заради ковид мерките през февруари. И имаше опасения, че отпускарското лятно време може да намали присъствието – обичайно на това спортно състезание, заредено и с много родолюбие и исторически смисъл, се събират 200 и повече участници от различни краища на страната. Опасенията не се оправдаха – и този път, въпреки отсъствието на някои традиционни участници, например курсантите от Националния военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново, непристигнали заради „засечка“ с друго подобно събитие, масовостта бе впечатляваща и на старт в различните дистанции (12 км, 8 км и 3 км) застанаха над 150 бегачи, малки и големи (най-възрастният бе 70-годишен), наши и гости, спортисти и любители.

Преди старта на 8 км
Част от тима на Борислав Цеков-Фачо (вляво)
Трима важни – адв. Ангелов, Николай Тодоров и инж. Данчев
Предстартова треска, 12 км
МАРШРУТЪТ бе традиционният – от градинката при НУПИ „Проф. Венко Колев“ в Троян (на 300 метра от мястото, където се е намирал ханът на сподвижника на Левски – Василчо Спасов, където е основан Троянският революционен комитет) през мах. Райковка с финал в с. Орешак пред портите на Троянския манастир „Успение Богородично“. Неслучайно трасе, което Васил Левски е изминавал многократно при около 20-тината си посещения в Троян и района, а светата Троянска обител неведнъж го е приютявала; нещо повече – това 14-то издание на „По стъпките на Левски“ бе посветено и на 150-годишнината от основаването на единствения в България изцяло монашески революционен комитет, случило се именно в Троянския манастир.

ТРАДИЦИОННИТЕ бяха и организаторите – основният, Спортен клуб по ориентиране (СКО) „Хемус“, Троян, с президент инж. Мариян Данчев, с активното съучастие на троянското гражданско сдружение Комитет „Васил Левски“, председателствано от адв. Венелин Ангелов и партньорството на Община Троян и Троянския манастир. Тук трябва да откроим и няколко души, които са моторът на проявата от самото й начало – инициаторът и главно техническо лице Васил Станев, бивш състезател по ориентиране с над 100 медала от държавни първенства, треньорът ветеран Венелин Иванов, г-н Данчев и цялото ръководство на СКО „Хемус“, адв. Ангелов. Допълнителен стимул за участниците бе, че стартът беше даден от двукратния световен шампион по ски ориентиране Станимир Беломъжев, който им пожела да имат „леки крака и силен дух“; а „на конче“ на гърба на шампиона бе кацнала неговата мъничка русокоса почти 3-годишна дъщеричка Йоана, която също помаха на състезателите.

УЧАСТНИЦИТЕ. Както казахме – млади, стари, състезатели, любители, наши, чужди или ако цитираме класика „и всяка възраст, класа, пол, занятие/ вземаше участие в това предприятие“. На старт бяха известни троянски ориентировачи, настоящи и от близкото минало като Теодора Малчева, Мартин Коев, Милен Димитров-Мената и др. Големи отбори от троянските СКО „Хемус“,  Клуб по биатлон и стрелба „Аякс“ и Клуб по биатлон „Амбарица“. Сериозна група, чиито тениски бяха брандирани с надписа „Кондиционни тренировки Троян“ – тимът на големия троянски шампион в силовите спортове и отличен бегач Борислав Цеков-Фачо; тук бе и сестрата на Фачо – Маринела Цекова, която от няколко години е сред националния елит в маратонските бягания, а сега спечели, биейки и мъжете, включително брат си, в бягането на 8-километровата дистанция. Личаха и други известни троянци – например бизнесменът и дългогодишен общински съветник Николай Тодоров, участващ за пореден път и застрахователят, президент на Ротари клуб Троян и също общински съветник Лалю Драголов. На старта бе и семейната двойка Ивелина и Здравко Чоканови, собственици на хранителен магазин, и двамата в отлична форма, доказали я по трасето. Няма как да изброим всички, но ще споменем за една бодяща очите липса – на железния, макар и преминал 70-те, треньор по баскетбол и спортен коментатор на Т21 Стефан Генков-Лимона, неизменен участник от години, който този път не застана на старта, защото с канадските си внуци бе по плажовете на родното Черноморие, извинителна причина.

На финала пред манастирските двери
Още от финала
ТОЗИ ПЪТ няма да съобщим резултатите и победителите в отделните групи, макар че и това е важно, тъй като до приключването на броя, два дни след състезанието, не получихме данните от протоколите (тук ще си позволя една вметка – че събитието е безупречно организирано, и настоящото, и всички досегашни, е факт, както е факт и недотам качественият му PR, а се знае, че без това днес нищо не става; дано занапред пиарската работа по кроса се подобри – бел. авт.).

КАКТО си му е редът, отличниците в надпреварата получиха награди – малки подаръци и медали, връчени им от адв. Венелин Ангелов от Комитет „Васил Левски“ и от представителя на Община Троян Тодор Комитов. И както повелява традицията – финиширащите бяха посрещани и почерпени с чаша чай от манастирските хора. До догодина!

Генадий Маринов
Част от снимките са на Мариян Каридов

Още по темата:

0 коментара:

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |