13-ият крос „По стъпките на Левски“

* 205-ма застанаха на старта в Троян и финишираха пред дверите на Троянския манастир, сред тях бе и звездата на българския биатлон Краси Анев * За пореден път – отличен за организаторите от СКО „Хемус“ * Алооо, националните телевизии и други!
Традиционно
На старта в Троян, „По стъпките на Левски“, 13 февруари 2021 г., 11:20 ч.
Диригентът на кроса Васко Станев

В 13-ИЯ „фатален“ крос „По стъпките на Левски“ (от Троян до Троянския манастир, с. Орешак), организиран от троянския Спортен клуб по ориентиране „Хемус“ в партньорство с Българската федерация по ориентиране (БФО), Община Троян и граждански комитет „Васил Левски“ и провел се на „фаталната“ дата 13 февруари, нямаше нищо фатално. Напротив! Въпреки предварителните колебания дали това издание изобщо да го има заради епидемичните условия и мерки и отрязаната поради същите причини празнично-възпоменателна част - символичния старт пред паметната плоча на ул. „Васил Спасов“, напомняща за Левски и създадения на това място Троянски революционен комитет, кросът бе на обичайното си високо ниво. И за пореден път защити амбицията си на национална спортна проява.

С ОТЛИЧНА организация – основната заслуга тук е на ентусиастите и едновременно безспорни професионалисти от СКО „Хемус“, ще споменем имената на председателя на клуба Мариян Данчев, моторите на проявата Васил Станев и Венелин Иванов, великолепния „обектив“ на троянското ориентиране Мариян Каридов, Станислав Колев, Ивайло Колев, Тодор Пастухов, Георги Ютеров, състезателките от клуба Габи, Моника, Бибка, Криси, Цвети. Браво за всички тях, защото подготовката и провеждането на състезание от такъв мащаб не е никак лесна работа! Масовост. И спортно ниво.

Сред троянските участници
Краси Анев на финала
Редовният кросист Борислав Цеков-Фачо

СЕГА за участниците. 205-ма застанаха на старт в градинката до НУПИ „Проф. Венко Колев“ в Троян. Сред тях – сериозни като численост и ниво отбори от Националния военен университет „Васил Левски“ (Велико Търново), Военновъздушните сили на България (София), водещи клубове по ориентиране от страната като „Узана“ (Габрово), „Браун тим“ (Велико Търново), „Вариант 5“ (Търговище), домакините от СКО „Хемус“ (Троян), „Север“ (Плевен) и др., големи ученически отбори от клуб „Регионал“ (с. Дебнево), Училището за планински водачи „Васил Левски“ (с. Черни Осъм), ОУ „Иван Хаджийски“ (Троян), отбори и индивидуални участници от София, Русе, Тетевен, Сливен, Варна, Казанлък, Ловеч, Севлиево, Плевен, Пловдив, Троян. Сред кросистите забелязахме и един от най-големите в българския биатлон – Красимир Анев, който наскоро се раздели с професионалния спорт.

Отборът на Националния военен университет „Васил Левски“ (Велико Търново)

КАКТО и в предишните издания дължината на трасето за различните възрастови групи бе различна – от 12 км за елита през 8 км за групите М21А, М35 и жените до 3 км за 12-годишните; и трябва да вметнем, че този маршрут - от Троян през мах. Райковска до Манастира в Орешак, не е случаен, изминаван е неведнъж и от Левски, великия Апостол на българската свобода, който 20-тина пъти е бил в Троян и многократно е нощувал в Троянската света обител. За резултати е трудно да се говори, тъй като всяка година условията са специфични и съпоставката е рискована. Но организаторите специално откроиха постижението на индивидуалния участник Георги Гергов от Ловеч в групата при мъжете на 8 км – 26:21 мин.; четвърти в тази група е Краси Анев с резултат 33:07 мин.

Стартът на най-малките на 3 км бе в Орешак

И НА ФИНАЛА – задължително трябва да отбележим традиционната съпричастност и гостоприемство на манастирските хора от Троянската света обител, които посрещаха финиширащите с чаша горещ чай и благословия. Да не забравяме, че обителта е посрещала и приютявала неведнъж Апостола и тук е бил основан единственият в страната изцяло монашески революционен комитет.

ОТ НАС – поздравления за всички, участници и организатори, и до догодина!

Генадий Маринов
Снимки: Мариян Каридов

Р. S. Ще си позволя и една мъничка забележчица, към колегите от т. нар. национални телевизии и други. Ежедневно ни мъчите в спортните си и други емисии с поредния осъществен или недотам селски футболен трансфер, големите цици на някоя футболна другарка и тем подобните глупости и „новини“ около световно (не)известните ни футболни отборчета, събиращи публика наполовина на участниците в националния крос „По стъпките на Левски“ в Троян. И нито думичка ни за кроса, ни за Левски, истинския. Алооо, националните телевизии и други! И наобратното – поздравления за Националното радио (БНР) и ловешкия му кореспондент Пламен Христов, които отразиха и оцениха събитието!


Още по темата:

2 коментара:

? каза...

Едно сериозно спортно събитие, достъпно при това. Има и друго отлично време, на победителката при жените-Цекова. До сега, мисля, жена не е бягала толкова бързо.

КОРЕКТЕН каза...

А дали не е редно всичките участьци от трасето да се асфалтират.Ако решат младите да се заженят и искат така да се запомни този ден,та да не се окалят свадбарите,че и булката да не изцапа роклята.Кметицата има опит в такива начинания.Целево-асфалт,Борисов ще е сьгласен.Ако не тои,Нанков.Ама наи-добре сьс собствени средства.Нооооооо,да не се избира фирмата която ремонтира ул.Ст.Караджа.Нали строителствата ще са приоритетни в програмата на Обшината за 2021г.А обш.сьветници четат ли тук?

Публикуване на коментар

Коментар от FIREFOX не успях да пусна! Използвайте Chrome!Моля, пишете на кирилица и използвайте големи и малки букви! Препинателните знаци също са желателни. Коментарите са разрешени само за потребители с профили в Google от 02.05.2018! Всеки има профил в Гугъл на телефона си - използвайте ги.
(Т21 - Вашият сайт и Вашият форум - мястото, където се чува Вашето мнение!)

 

©2009 Троян 21 - статии | Template Blue by TNB | Вход Публикация Коментари Редактиране Управление Оформление Изход | RSS | ЛИЦЕНЗ |